Goedkope keukens, ken je ze? Iedereen in jouw omgeving die met een mega deal een keuken heeft gekocht! Wanneer is een goedkope keuken nou echt goedkoop? Zijn de kortingen wel echt-  en word ik niet belazerd?

Dit artikel gaat over het analyseren van aanbiedingen in de schimmige wereld die keukenland heet.

In onderstaand artikel gaan we extra in op de termen goedkope keuken, budgetkeuken, showroomkeuken en uitverkoop keuken. Wat is het en wat geeft jou echt het meeste voordeel? We herschrijven dit artikel in september 2023, want er is veel veranderd in keukenland.

 

Goedkope keukens

Lijst leveranciers

Stel je hebt maximaal € 6.000,- over voor je nieuwe aanwinst. Wat zijn in Nederland nou écht goedkope keukenwinkels? Er zijn niet veel winkels meer waar je een goedkope keuken kan kopen. Wij hebben een lijst gemaakt van populaire betrouwbare goedkope keukenzaken. Let wel: de uiteindelijke prijs hangt af van je keukenruimte en wensen in je nieuwe keuken.

I-kook
Keukenplaats
Küchenoutlet
Keukenconcurrent

Waarom zijn deze winkels op dit moment zo populair? Omdat ze een perfecte combinatie bieden van goedkope keukens tegen de laagste prijzen. Ze spelen in op de behoefte van de consument. Er moet flink gesneden worden om de keuken zo goedkoop mogelijk aan te bieden.

 

We zien wel veel keukenwinkels reclame maken voor keukens vanaf 1500 euro. Maar keukens zijn zo duur geworden dat prijzen onder de 5000 euro bijna onmogelijk zijn geworden. Ja, een nieuwe keuken kost steeds meer.

 

Waarom staat Ikea er niet bij?

Zijn Ikea keukens goedkoop? 10 jaar geleden nog wel, toen groeiden ze enorm hard. Inmiddels heeft Ikea de prijzen enorm verhoogd. De service is top, maar helaas is Ikea niet echt goedkoop meer.

Huishoudens betalen hier in verhouding steeds meer. Dat verschil hebben wij duidelijk op papier gezet bij ons onderzoek naar Ikea. Dit was een onderzoek uit 2021. Nu is het verschil nog groter.

Ikea keukenofferte vergelijken >

 

Goedkope keukens inclusief montage

Zoek je de goedkoopste keukens inclusief montage? Een kreet waar veel keukenzoekers in geïnteresseerd zijn. Montage is iets waar men tegenaan hikt. Gelukkig zijn er veel specialisten die je kunnen helpen bij de montage. Dit kun je afspreken bij de aankoop. Ook via Werkspot zijn er monteurs beschikbaar om te helpen.

De meeste keukenzaken maken 2 prijzen – voor de keuken en voor de montage. Soms kan je hier samen korting over krijgen. Bijna alle goedkope keukenwinkels bieden montage aan.

 

Goedkope keukens Duitsland

Ben je met keukens iets voordeliger uit in Duitsland? Net over de grens in Duitsland zitten veel keukenwinkels verstopt. De meeste winkels willen gevonden worden, maar zijn al snel onzichtbaar in kleine dorpjes.

Voor voordelige Duitse keukens gaan wij de grens over. Daarbij worden vooral de grote steden het meeste bezocht. En dan met name de woonboulevards.

Niet alle Duitse winkels leveren goedkope keukens. In verhouding zal een Duitse winkel sneller een luxe nieuwe keuken verkopen, omdat hier meer winst op te behalen is. Om een prijsvechter te vinden, moet je goed zoeken.

Maar er is iets flink veranderd…

Veel mensen denken dat Duitse keukens automatisch veel goedkoper zijn. Verhalen over kortingen van 30 – 40% goedkoper gaan de ronde.  Maar het tegendeel is waar. Als voorbeeld: een Bulthaup keuken van € 60.000,- voor € 40.000,- in Duitsland kopen is onmogelijk.

Net zo onmogelijk als een Siematic keuken die in Nederland €12.000,- kost om die in Duitsland voor € 6.000,- te kopen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een goedkope Siematic keuken, zal je door je budget niet ver komen.

Denk je slimmer te zijn, dan kom je vaak financieel nog beroerder uit dan in Nederland. Duitsers weten inmiddels precies hoe wij Nederlanders denken. Wij willen wel korting, maar krijgen wij het ook in Duitsland? Daarom is het raadzaam om eerst te lezen of jouw keuken in Duitsland echt goedkoper is.

Wij gaan er van uit dat je ook maximaal budget hebt van  € 6.000,- voor je nieuwe keuken. Daarom is het op deze pagina alleen interessant om de budgetkeukens in Duitsland te benoemen. Een aantal bekende winkels net over de grens zijn: Marquardt, Schaffrath, en ietsje duurder: XXXLutz.

Ben je serieus van plan om in Duitsland te kopen? Waar gaat iedereen naar toe? Deze 2 woonplaatsen bieden  de meeste goedkope keukens in Duitsland:  Nordhorn en in Aken. Wil je er zeker van zijn dat je Duitse keuken in Nederland goedkoper kan?

Klik hier om Duitse keukens te Vergelijken >>>

 

Waar koop ik een betaalbare keuken?

Als je dan toch jouw goedkope keuken koopt, waar ben je dan voordeliger uit? Betaalbare keukens van eenmanszaak of een grote keten met meerdere vestigingen? Er word gezegd dat een keuken aanschaffen bij de grote keten met meerdere vestigingen goedkoper is.

Vaak is hierbij het argument: ”Omdat wij meer winkels hebben, kunnen wij meer – en goedkoper inkopen”. Helaas is dit niet zo.

Feitelijk gezien roept elke keukenboer dat hij de goedkoopste is!

Overal hoor je dat je een superaanbieding krijgt. Overal lees je wij zijn de goedkoopste.  Het maakt hierbij niet uit of je de keuken bij de grote keten koopt of een kleine winkel om de hoek. Wil je echt goedkoper uit zijn? Dan moet je de offerte laten checken.

Wij bij Izaa kunnen dit voor je doen: we hebben 1000+ offertes die we continue vergelijken.

Check mijn keukenofferte>>>

Uit onderzoek is gebleken dat de keukenprijs doorslaggevend is in de keuze waar je jouw keuken gaat kopen. Daarna komt pas de kwaliteit. Dan pas volgt de service. Ja, die prijs…. dat is altijd een dingetje.

De marge bepaalt uiteindelijk je korting. Wat wel kan, is dat een grote winkel apparatuur goedkoper kan inkomen. Dat betekend echter weer niet dat je daarmee de beste prijs krijgt. Het is kinderlijk eenvoudig om de prijs van de kasten weer op te drijven, om zo toch in verhouding een betere winst uit jouw portemonnee te halen. Ook is het makkelijk om winst uit de montageofferte te halen. Dat zijn de onderlinge geldstromen tussen keukenzaak en monteur.

Hier een lijst met  Top 4 Keukenwinnaars >>> betrouwbare keukenwinkels met bodemprijzen.

Problemen met goedkope keukens

Wij zeiden al dat er meer voordelige keukens verkocht moeten worden om winst te halen als keukenwinkel. Dit is een direct voordeel voor jou, want de kans is groter dat je hierdoor meer korting krijgt. Korting is ook gebruikelijker bij een goedkope keuken dan een dure keuken.

Want wie koopt er een Bulthaup keuken van 60.000 euro met 30 procent korting? Onmogelijk.

Dus als je een keukenzaak laat kiezen:

Twee goedkope keukens verkopen van 8.000 euro – of 1 dure keuken van 16.000, dan kiest elke keukenwinkel voor 1 keuken van 16. Minder kans op problemen, grotere marge en 1x monteur op bezoek.

Ondanks je prijsvoordeel bij de goedkope keuken, zijn er ook mogelijke problemen. Onderstaand 3 echte voorbeelden van wat er mis kan gaan als je de goedkoopste keuken wil.

Goedkope keuken met slechte kwaliteit

Marit en Jesse kopen een nieuwe keuken in 2015. De kleine simpele rechte keuken zorgde niet voor problemen bij levering of plaatsing. Alles loopt voorspoedig. Een paar jaar later bladdert de lak van de keuken af. Sommige kasten trekken ook krom. De keuken is overleden.

De leverancier vind dat hij een deugdelijk product heeft geleverd en gezien de garantietermijn loopt het gesteggel van de klant nog met de winkel. Los van het geld, geeft dit enorm veel frustratie.

Conclusie: Een extreem goedkope keuken kopen is kwalitatief niet altijd de beste keuze.

 

Niet meer leverbaar

Wim uit Amsterdam heeft in 2015 een nieuwe keuken gekocht bij Ikea. Hij heeft niet voldoende geld om direct de keuken compleet te plaatsen. Het werkzame deel met kookplaat en spoelbak koopt hij eerst. Een jaar later heeft hij eindelijk genoeg geld om de andere kant van de muur  het laatst stuk van de keuken te plaatsen.

Dit worden 2 mooie servieskasten en een stuk werkblad met onderkasten. Hij gaat terug naar Ikea en wat blijkt? Het deurtje is niet meer te leveren! Ze hebben de collectie vervangen!

Conclusie: Je denkt er niet aan, toch kan een deurtje uit de collectie raken. Vraag er altijd naar!

Duitse barrière

Familie Willems koopt in 2015 bij het Duitse Meda hun keuken. Ze denken goedkoop uit te zijn, door de keuken in Duitsland te kopen. Dan blijken er bij de levering verkeerde grepen besteld.

Bovendien is het werkblad compleet de verkeerde kleur! De familie hannest tussen de problemen duidelijk uitleggen en het wachten op de correcties. Die komen echter niet.

Conclusie: In Duitsland jullie keuken halen is niet altijd slimmer of goedkoper en soms zelfs duurder.

 

Keuken outlet wel zo goedkoop?

Als je klanten wilt die op zoek zijn naar voordelige keukens, dan moet je een goede sterke naam hebben. Dan scoor je met bijvoorbeeld keukenconcurrent beter dan als je de winkels Keucken heeren noemt. Zo zijn er ook handige ondernemers die weten dat er veel huishoudens zoeken op Keukenoutlet. Als je Keukenoutlet in de naam verwerkt, trekt dat dus automatisch nieuwsgierige bezoekers.

De definitie van outlet is eigenlijk een concentratie van winkels die goederen met extreme kortingen aan klanten verkopen. Het gaat om winkels die restpartijen verkopen. De term word vooral gebruikt in de schoenen en kledingindustrie.

Uiteraard is de term ook te gebruiken bij keukens. Daarom lijkt een outlet meer op een uitverkoop winkel, het gaat immers om ”restkeukens”. Omdat goedkope keukens met hoge kortingen en lage marges van de hand moeten. De vraag is natuurlijk:

Is een Keukenoutlet wel goedkoper?

Hier kom je dus eenvoudig achter. Afhankelijk van het concept, de winkel en de marge. Lees hier een artikel over outlet keukens.

Indien er onderhandeld moet worden, dan is het aannemelijk dat het helemaal geen keuken outlet store is. Men verkoopt gewoon nieuwe keukens en er word gewoon marge gepakt.

goedkope keukens marge

 

Is een showroomkeuken echt goedkoper?

Zijn showroomkeukens goedkoper dan gewone, goedkope keukens? Om hier achter te komen moeten we eerst weten wat de showroomkeuken is.

Een showroomkeuken (in België toonzaalkeuken) word als showmodel in de keukenwinkel geplaatst. Elke keuken die in een showroom staat, is dus een showroomkeuken.  Op het moment dat de keuken in de showroom geplaatst word, krijgt het dus deze naam.

Meestal na een half jaar word de collectie vervangen. (dus kan je 2x per jaar in aanmerking komen voor fikse korting vanwege de uitverkoop showroomkeukens.) Dan maken de oude keukens plaats voor de nieuwste keukentrends.

Ze willen er snel van af, anders zit de keukenboer met een oude keuken in zijn magazijn. En dat neemt ruimte in beslag. Daarom wil een keukenwinkel snel van die goedkope keukens af. Zo word het verhaal ook verkocht aan de klant.

En hoe krijg je een keuken extra goedkoop? Met extra korting. Bijna inkoopprijzen. Die korting is meestal hoger dan de normale korting. De regel is dat de keukenwinkel geen verlies mag maken op deze keukens.

Naast de inkoop van de keukens, is elke keuken ook door een keuken montage bedrijf geplaatst. Dit moet allemaal terugverdiend worden. Er word vaak niet eerlijk omgegaan met de kortingen bij showroomkeukens. Daarom raden we je aan het volgende artikel te lezen. Alles over  showroomkeukens

Daarnaast geven showroomkeuken andere problemen. Het is niet eenvoudig  om een klant te vinden waar neet die ene showroomkeuken in past.

Er is nog een risico…

Er bestaat serieuze kans op schade. Dat komt omdat de keuken als eens opgebouwd is. Nu moet de nieuwe keuken weer afgebroken worden. En dan uiteindelijk opnieuw monteren bij jou in huis.

Bij showroommodellen heb je dus geen zekerheid de beste deal te krijgen. Omdat je de marges niet kent, weet je niet of je de bodemprijs krijgt. Een specialist kan dit zien. Daarom kan je een second opinion altijd een showroomkeuken checken.

Check of de prijs van een showroomkeuken echt goedkoop is >>>

 

Uitverkoop keukens niet altijd goedkoper

Uitverkoop keukens betekend eigenlijk ook: showroomkeukens moeten snel weg. Dat betekent niet dat ze goedkoper zijn. Indien er geen haast is met de verkoop bijvoorbeeld. Dit kan als de ondernemer wel een grote opslagruimte heeft waar hij keukens kan plaatsen.

Daarom zijn op deze keukens ook nog extra winst te maken. Als een winkel weet dat zijn collectie vaak snel uitverkocht is, zal er ook niet veel met korting gedaan worden. Ikea keukens zijn bijvoorbeeld erg geliefd. De showroomkeukens van Ikea zijn altijd zo uitverkocht.

Een trucje wat ook veelvoudig word gebruikt bij bijna alle keukenwinkels, is de oorspronkelijke prijs opschroeven. Dan lijkt de korting op de showroomkeuken in verhouding hoger, waardoor het lijkt alsof je meer korting krijgt.

Een slinks voorbeeld waarbij je met uitverkoop keukens genept kan worden:

De keuken kost  €12.500,-. De winkeleigenaar moet van de keuken af en zet de keuken in de uitverkoop. Nu denk je dat hij eerlijk opschrijft:

van € 12.500,-

nu voor € 6.500,-!

Maar hij is vrij om de prijs te  verhogen. Dan zet hij er neer:

van €14.500,-

nu voor €8.500,-!

Het is kinderlijk eenvoudig om de prijs omhoog te schroeven. Dit gebeurd vrij veel en hier is maar 1 oplossing voor: onderhandelen.

Slimme tip: vraag de papieren van de showroomkeuken. Daar staat vaak de werkelijke prijs op! Als de winkel die niet wil geven weet je genoeg.

Kan je op een showroomkeuken dan nog onderhandelen? Jazeker! Lees alles over een showroomkeuken bestellen.

 

Budget keukens

Er is meer vraag naar goedkope keukens, want alles wordt duurder. Er zijn meerdere soorten goedkope keukens. De betekenis van budgetkeukens zijn keukens waarbij er rekening is gehouden met jouw budget. Daarnaast komen er steeds meer trends bij. Een opvallend voorbeeld was de stijgende lijn in de verkoop van online keukens. Maar dit blijft duidelijk geen succes. Vaak word er nog wel de mogelijkheid geboden om ergens de keukens te zien.

Omdat de keukens steeds duurder worden, komen er steeds meer goedkope keukens bij om aan de vraag van de consument te voldoen. Maar de kwaliteit van deze keukens is verschrikkelijk.

Welke soorten budgetkeukens kennen we? Van goedkoopste naar duurste mogelijkheden:

Bouwmarktkeuken

De bouwmarktkeuken word verkocht bij Praxis of Gamma. Het gaat vaak om eenvoudige kleine keukenblokjes. Daarom zijn de prijzen ook de laagste die er zijn. Wij vergelijken een aantal bouwmarktkeukens:

Bij Praxis zijn 6 complete goedkope keukens te krijgen. Het is niet bekend hoeveel garantie je krijgt op je goedkope keuken.

Wel krijg je 1 jaar garantie op de montage. Daarnaast heb je een opbouw spoelbak in de keuken. Keukens kosten van € 899,- tot € 1.599,-

Dat zegt eigenlijk al genoeg. Voor de verhuurder van panden eigenlijk nog te fout. Gebruik je deze keukens intensief, dan zijn ze zo kapot.

Bij de Gamma moet je meer je eigen keuken samenstellen, waardoor de aankoop minder overzichtelijk word. Er staan geen complete keukens bij, dus het is niet fijn zoeken. Er is ook geen keukenprijs van een totale keuken bekend. Tel je alles op, dan kom je ongeveer op dezelfde prijs uit als keukens bij de Praxis.

Verwacht geen kwaliteit. De lades lopen totaal niet lekker. Ook is de keukenapparatuur niet best.

Ook heb je geen vrijheid in het keuken ontwerp. Je krijgt een goedkoop standaard keukenblok, maar je kan niet eindeloos ontwerpen. Ook zijn er maar weinig modellen en kleuren in de keukenfronten. Ook qua keuken werkblad is de keuze summier. Er worden alleen kunststof werkbladen verkocht.

Conclusie:

In het verleden zijn er ook goedkope keukens verkocht bij Trendhopper. Dit bleek geen succes, de keukenafdeling is verwijderd. Om die reden zijn wij extra huiverig met het kopen van een bouwmarkt keuken. Het is geen hoofdproduct, maar een bijproduct. Eigenlijk zou je daar nooit een keuken moeten kopen.

Als we de bouwmarkt keukenwinkels vergelijken, dan bieden beide bouwmarkten geen duidelijker aanbod. Ook over prijs en kwaliteit kunnen wij geen keuze maken. Als je dan moet kiezen, krijg je voor een identieke keuken, iets beter en Duits.

Klik hier – Top 4 Beste Prijs Kwaliteit Keukenzaken >>>>

 

Kitchenette

De Kitchenette werd populairder in 2019. De term staat voor toepassen van alleen de belangrijkste elementen in de keuken. Het is dus echt een basiskeuken, de rest word weggelaten. Daarom is een Kitchenette bijna nooit groter dan 2 meter.

Inmiddels neemt de populariteit van een goedkope Kitchenette weer iets af.

Dit in tegenstelling tot een bouwmarktkeuken, die op zich uit te breiden is. Daarnaast worden Kitchenettes bijna alleen via internet verkocht. Je kan ze dus niet in het echt zien – en de kwaliteit kan je niet voelen.

Er zijn meerdere aanbieders die Kitchenettes verkopen. Hornbach levert goedkope kitchenettes. Helaas staan er geen prijzen bij. Er was in et begin 10 jaar garantie, maar die is verwijderd.

Deze minikeuken verkopen ze ook bij Mega stores Den Haag onder de naam Keuken-Land.

Er is 1 groot nadeel…

Je moet alles in elkaar timmeren zelf. Elk plankje. Wel staat er een handleiding op de website hoe je een spoelbak uitsparing in het blad maakt. Ben je wel een type om je eigen keuken compleet in elkaar te timmeren, is dit een optie.

Ook Kitchenettesdirect levert ze. De keukens zijn eenvoudig via Ideal te betalen. Ook hier krijg je een doe-het-zelf bouwpakket.

Goedkope prijsvechters

Dit zijn de eenmanszaken en ketens die zich echt richten op de ‘goedkoopste soorten keukens’. Ook al zijn de agressieve verkopers bijna overal verleden tijd, in dit soort winkels kom je ze soms nog tegen.

Wat ze ook doen, ze moeten je de keuken verkopen. Dan lokken ze je vaak met enorme kortingen. Eerst stelt de verkoper je op je gemak…

Bij deze winkel deden ze de deur achter mij dicht. Dit kwam heel dreigend over. Alles om ons direct een handtekening te laten zetten. Toen wij niet wilden tekenen, kwamen er nog 2 mensen aan tafel zitten. 3 tegen 1! Best agressief dus!

Dee handelswijze gebeurd nog maar bij 1% van de keukenwinkels soms. Ze zijn als de door voor slechte keukenreviews, dus verwacht het niet snel.

Andere veelgehoorde klachten over deze winkels: ze lopen met je mee naar buiten om je weer naar binnen te sturen. Ze verscheuren offertes voor je neus. Ze schelden klanten uit, of zeggen gewoon dat je niet mans genoeg bent om een handtekening te durven zetten.

De auteur van dit stukje liegt niet, ik deed het zelf 20 jaar geleden als jonge verkoper van 20. Spijt van 😉

Deze winkels zijn helaas via de naam niet te herkennen. Voel je aan dat een verkoper van een lieve behulpzame man in een monster kan veranderen? Ga dan snel weg. Heb je ook een ervaring met agressieve verkopers? Laat het ons hieronder weten.

Overige keukenwinkels

Iedereen voorspelde dat van 2019 tot 2025 de online verkoop van keukens zou stijgen. Tegenwoordig zijn er meer winkels die keukens verkopen online. Een voorbeeld is online keukens. Verder is ook de keukenkasten fabriek een concept.

Maar hoe loopt het nu echt? Ben je goedkoper uit bij online keukenwinkels?

Het loopt nog niet zo hard in de goedkope keukens online. Dure keukens worden niet online verkocht. Daar willen mensen de kwaliteit zien en voelen.

Bij Keukenpakket kan je zelf jouw keuken bestellen. Eentje zonder losse onderdelen.

Dan heb je als laatste nog goedkope keukens van Vida.xl. Deze winkel verkoopt vooral keukens zonder apparatuur. En dat is bijzonder, want de meeste Budgetkeukens worden compleet geleverd.

Wil je een eenvoudige keuken en toch je eigen apparatuur uitkiezen? De keuken goedkoop houden en meer geld steken in betere kwaliteit keukenapparatuur? Dan is dit een optie. Slim is het niet, je verhoogd de kans op fouten flink. Maar je hebt wel een goedkope keuken.

Dit soort concepten zijn juist interessant voor mensen die een enkel kastje willen. Als aanvulling op een bestaande keuken. Deze concepten zijn nodig – Klanten die vrolijk de winkel inlopen waar ze ooit gekocht hebben, worden vaak afgescheept naar de klantenservice. Want geen enkele verkoper wil 1 goedkoop keukenkastje verkopen.

Wij hebben onze twijfels over online keuken kopen. Ook denken we niet dat het ooit een succes gaat worden. Door de grote uitgave wil je als klant toch precies zien wat je koopt. Daarom is er vaak bij online concepten in keukenland toch nog ergens een winkel waar je keukens kunt bekijken.

Bespaar enorm veel geld met goedkope keukens

Maximaal besparen op je nieuwe keuken? Als je op zoek bent naar eentje voor je studentenwoning, een chalet of vakantiehuis, dan is dit iets voor jou. De keukens kosten niets – en zijn van zeer goede kwaliteit. Bespaar enorm met deze keukens. Ze passen overal. Er word ingemeten. En ze zijn mooi.

Zo kan je als particulier of investeerder duizenden euro’s besparen op je keuken. Ze worden sinds kort aangeboden. Goedkope keukens van Kuchenoutlet. De grootste Duitse keukenoutlet, midden in Nederland.

Klik Hier voor Goedkope Keukens >>>

 

 

Goedkope keukens

Kosten goedkope keuken

Veel beginnende keukenwinkels willen vooral graag keukens in het middensegment verkopen. Daarmee maken ze meer winst dan met goedkope keukens. Het is daarmee voor budget keukenwinkels moeilijker om rond te komen.

Ze moeten namelijk meer keukens verkopen om te overleven. En daar leveren ze vaak een deel van de marge op keukens voor in. De gemiddelde marge op elke keuken is ongeveer 33%. Bij goedkope keukens ligt dit een stuk lager. Dure keukens hebben een marge rond de 40%.

Zoals je ziet, zijn er behoorlijke prijsverschillen in goedkope keukens. Een bouwmarkt keuken begint bij € 895,- een Kitchenette zo rond de € 1.900,-  Een gemiddelde goedkope keukenprijs zit rond de € 6.500,-.

Als je de keuken gaat vergelijken maken de meeste mensen een fout. Bij de 1e keukenwinkel word de offerte gemaakt voor een bepaald keukenmodel. Bijna niemand zet bij die 1e offerte direct een handtekening. Iedereen wil nog wel even verder kijken.

Bij de 2e keukenwinkel zit een andere verkoper met andere inzichten. Je wil een offerte die zo veel mogelijk lijkt op de 1e keukenofferte. Maar dat wil de verkoper bij keukenwinkel 2 absoluut niet, want hoe moet hij anders de keuken verkopen?

Stel je voor dat hij exact de 1e keukenofferte zou overtypen. Dan zou je qua kosten bijna hetzelfde uitkomen.

Daarom zie je vaak dat in de 2e keukenofferte alternatieven worden aangeboden.  Daarbij word de 1e offerte vaak voorzichtig afgekraakt. Zo komt nummer 2 toch onder de keukenprijs uit, maar ook omdat er iets in het ontwerp is veranderd.

Keuken op afroep goedkoper

Onze verkoper Jan begon nogal druk te zetten toen het volgens hem tijd was om te beslissen. Wij wilden ons echter nog niet binden. “Je kiest nog niet voor deze keuken als je nu tekent. Je kiest voor ons als leverancier”, zei Jan.

”Alles aan deze keuken is nog te wijzigen, dus kun je toch gewoon een handtekening zetten?” Zo zei hij dat – en het gaf ons een heel ongemakkelijk gevoel.

Op afroep is onlosmakelijk verbonden aan de prijs. Hoe werkt dit en wat scheelt dit je? In bovenstaand voorbeeld probeert de keukenwinkel je ‘binnen te halen’. Dit doet hij door je een huwelijk met zijn keukenzaak aan te gaan – de ‘keuze voor leverancier’ maak je dan.

Door deze handtekening zit je vast aan de keukenwinkel, maar kan je de lay-out van je keuken nog wijzigen. De prijs kan logischerwijs ook omhoog of omlaag. Dus je kan de indeling wijzigen, ook als de prijs omlaag gaat en de keuken hiermee goedkoper word.

Wat niet kan: de keuken op afroep kopen en na 1 jaar zeggen: we kopen alleen nog maar de vaatwasser. Let hier goed op in de voorwaarden. In veel gevallen mag je maar een kwart zakken van de prijs waar je een handtekening voor zet.

Heb je de keuken pas over een jaar nodig? Dan maakt een winkel handig gebruik van, door deze voorbeeldkeuken op afroep te verkopen. Met andere woorden, een “Ik kan nog alles wijzigen keuken”.

De winkel weet dat de verkoopkans klein is als je pas over een jaar jouw keuken nodig hebt. Hij moet iets bedenken om je over te halen. Vaak gebruikt de verkoper nog een argument: dat je bestand bent tegen tussentijdse prijsstijgingen bij keukens.

Maar hoeveel prijsstijging is er nou eigenlijk in 1 jaar? Dit percentage was verwaarloosbaar. Laten we zeggen dat je maximaal voor 2,5 % aan prijsstijgingen kreeg tot 2021. Update: inmiddels lopen prijsstijgingen behoorlijk op. 5 – 10% is niet vreemd.

Dat betekend dat een keuken in 2021 van € 6.000,- een prijsverhoging van € 150,-  zou kunnen krijgen. Daar leg je je dan voor vast bij de keukenboer. Nu is dat dush 300 tot 600 euro bij een keukentje van 6.000 euro. Daarom kan het interessant zijn eerder een andtekening te zetten.

Lees de voorwaarden goed door als je een handtekening zet voor de prijs van een keuken. We hebben keukenwinkels gezien die de prijsstijging gewoon doorberekenden naar klanten. Zelfs als de handtekening al gezet is. Dit mag niet. Een voorbeeld was een mail van een ouder stel – die kwamen 3.000 euro duurder uit.

Sinds 2019 zijn ook montagekosten en arbeidsloon enorm gestegen bij een keuken.

 

Wat kost jouw goedkope keuken? 

Wat gaat jouw goedkope keuken alsnog kosten? Als je de maten weet, kan je eenvoudig zelf een berekening online maken. Helemaal ideaal, omdat je ook heel secuur je wensen aan kunt geven. Dus wil je graniet in de keuken? Of  dure apparatuur?

Zelfs een kookeiland bereken je hier eenvoudig. Vervul al je keukenwensen en reken zelf je goedkope keuken uit! In 5 minuten!  Bereken jouw goedkope keuken >

Offertes

Als je een goedkope keuken zoekt, laat je meestal meerdere keukenoffertes maken. Om een prijs te krijgen moet je in de showroom zijn. Een gesprek met een adviseur is noodzakelijk. Toch zijn er tegenwoordig ook winkels die je offertes toesturen. Niet veel keukenzaken doen dit, want het is een tijdrovende zaak.

Naast de tijd die het kost, merken keukenzaken ook dat klanten deze opgestuurde offertes meenemen. Vaak naar de winkel gaan waar ze eigenlijk willen kopen. Daar komen ze er achter dat de winkel waar ze wilden kopen, de keuken toch niet zo goedkoop kan leveren. Dit komt weer omdat keukens vergelijken alleen kan als alles 100% gelijk is.

Feitelijk gezien laten de meeste huishoudens 3 offertes maken. Vaak kopen ze bij de laatste winkel, omdat ze moe zijn elke keer keukenoffertes te laten maken. Je zit namelijk zo 3 tot 4 uur voor 1 offerte. Als je echt wilt weten of je de bodemprijs voor je keuken bereikt hebt, lees je daar alles over in het artikel onderhandelen keuken.

Meerdere winkels bieden je een second opinion keukenofferte. Dan kan een concurrerende winkel jou ook gratis opsturen waarvoor ze je de keuken voor willen verkopen. Dit kan soms behoorlijk veel geld schelen. Het is wel belangrijk om dat exact de zelfde keuken te vergelijken.

Welke winkels bieden je een second opinion voor je bestaande offerte?

Kuchenoutlet   (populair in midden Nederland)

Keukenconcurrent (van Mandemakers)

Keukenloods  (Van Mandemakers)

Via deze methode kan je besparen op je keuken. Maar je moet natuurlijk ook een band opbouwen met zon zaak. Zomaar een prijs krijgen heeft niet totaal geen zin. Stel je voor dat je 2 verschillende keukenmerken laat vergelijken. Wat vergelijk je dan echt?

Wil je vrijblijvend kijken of je keuken nog goedkoper kan? Dan kan je meedoen aan de keukenrevolutie.

Onderhandelen

Hoe onderhandel je bij een goedkope keuken? Vroeger was het zo dat: hoe goedkoper de keuken was – hoe agressiever de onderhandelingen gingen.

Omdat consumenten steeds bewuster worden en er steeds meer online te vergelijken is, is dat nu anders. Reviews worden steeds belangrijker en agressieve verkoop zorgt sneller voor klachten online van een keukenwinkel. En deze klachten van een keukenwinkel zijn niet te wissen.

En een klacht over een keukenwinkel verspreid zich 10 keer sneller dan een compliment. Los van deze evolutie, is ook de onderhandeltactiek anders geworden.

Vroeger was onderhandelen een feit. De laatste jaren lijkt er een kartelvormige nieuwe methode te zijn:

Gelijk de laagste prijs.

Steeds meer winkels zeggen nu direct de laagste prijs neer te leggen. Ze suggereren daarmee dat onderhandelen verleden tijd is. Dat scheelt enorm veel onderhandeltijd zou je denken. Maar is dat ook echt de laagst prijs?

Vaak niet. Zo houd elke keukenwinkel meer winst in zijn zak. Ook al word direct de laagste prijs neergelegd, je bent toch weer afhankelijk van de marge. Doordat de winkel zegt direct de laagste prijs te bieden, hoeft hij niet te snijden in zijn marge.

Op dit moment legt 65% van de winkels direct de laagste keukenprijs neer. Bij 35% moet je dus nog onderhandelen. In 2022 was het bijna 90%.

Maar er is iets veranderd…

De markt (nu in september 2023) is een chaos. Er zijn te veel keukenzaken – en te weinig klanten. Mede door de oorlog in Rusland en de kosten zijn consumenten voorzichtiger met een keuken kopen.

Met als gevolg? Dat je weer kan onderhandelen. Een beetje lachwekkend is het wel. In goede tijden krijg je kartelvorming in de prijzen en onderhandelingen – in slechte tijden onderhandelen we ons helemaal kapot met klanten.

Een ding is duidelijk…

Je korting is in handen van de keukenwinkel. Daarom is persoonlijk onderhandelen altijd sterker dan ‘direct de laagste prijs’ krijgen.

Tips onderhandelen keuken >

 

goedkope-keuken-wit

Tips voor de goedkope keuken

Sommige mensen geven niet veel om een mooie nieuwe keuken. Ze zijn alleen op zoek naar een functionele keuken die zo goedkoop mogelijk is, met als doel om geld besparen. Ook logisch – bijvoorbeeld als je wil verhuizen.

Deze tips helpen je met een low budget keuken. Maximaal besparen op je nieuwe keuken? Ben je bereid daarvoor concessies te doen in het ontwerp?

Kies voor kunststof deurtjes, deze zijn sterk en het voordeligst. Neem ook een kunststof werkblad. De uitsparing voor de spoelbak hierin is het duurste, maar een vlakbouw uitsparing is het prettigst. Als je een vlakbouw uitsparing hebt, loopt de spoelbak gelijk aan het werkblad.

Toch zie je bij goedkope keukens steeds meer verkoop van opbouw spoelbakken. Als je een opbouw spoelbak hebt, krijg je een rand. Daardoor kan je het water op je aanrecht niet in de spoelbak krijgen.

Door de fabrieksgarantie kan je rustig goedkope apparatuur uitkiezen. De garantie is altijd hetzelfde. Koop altijd 5 apparaten van 1 merk. Alleen zo kom je in aanmerking voor extra garantie bij je goedkope keuken.

Wat nog beter is om losse restapparatuur te kopen. Zo heb ik zelf een dure combi magnetron gekocht met een superaanbieding.

Meer tips?  Wat maakt je keuken duur >

 

Goedkoopste keukens Nederland

Dan rest ons de vraag: waar vind ik de goedkoopste keukens? Keukens die de beste prijs – kwaliteit verhouding hebben? 100% kan je keukens nooit vergelijken, maar hier is een handige lijst voor gemaakt, speciaal voor goedkope keukenwinkels met kwaliteitskeukens.

Nogmaals, de korting hangt af van de marge die je krijgt. Bij deze winkels hoef je niet te onderhandelen. Dat is wel zo fijn. Verder heb je hier geen agressieve verkopers. En dan krijg je ook nog Duitse kwaliteitskeukens waarbij je zeker weet dat er weinig winst op gemaakt word.

Bekijk de

Klik hier – Top 4 Winnaars Voordeligste Keukens >>>

(en hier het  keiharde uitgebreide  bewijs dat ze de goedkoopste zijn)

Samenvatting en conclusie:

Keukens worden steeds duurder. Dus ook de goedkope keukens. Je verwacht het niet, maar op een bouwmarktkeuken zit net zo veel garantie als een ”duurdere’ goedkope keuken.

Er word onderscheid gemaakt in mensen die de goedkoopste keuken willen, zonder dat de keuken er visueel mooi uit ziet – of ergonomisch sterk in elkaar zit.

Dit zie je bij mensen die een nieuwe keuken kopen zonder er zelf gebruik van te maken. Als voorbeeld een verhuurder die een simpel keukenblok wil voor huurders of studenten.

De goedkoopste keuken is nooit 100% te vergelijken, maar je kan wel een duidelijke conclusie trekken als je exact dezelfde keuken in de keukenofferte laat zetten. Elke klant, goed in onderhandelingen of niet, zal altijd afhankelijk blijven van de korting die hij krijgt. En geen enkele klant weet zeker of de bodemprijs bereikt is.

Iemand die goed kan onderhandelen kan meer korting krijgen.  Maar als de verkoper een lief oud dametje voor zich heeft die niet kan onderhandelen, kan hij ook besluiten om haar extra korting te geven. Er is nooit een duidelijke lijn in te trekken.

Je hebt een goedkope keuken als je tevreden bent met de prijs. Als het gevoel goed is, adviseer ik om de nieuwe keuken te kopen. Het is een betaalbare keuken zolang je portemonnee het toelaat.

Wil je echt zekerheid over de prijs, dan kan je altijd een second opinion laten uitvoeren via Izaa:

Klik hier voor een second opinion. Wij kijken dan of er in onze ogen nog meer van de prijs af kan. Stuur je keukenofferte >>>

Ook interessant voor je:

Onderhandelen over een keuken >>>

of

Top 4 Keukens vergelijken >>>

IZAA

>