Geld lenen voor een nieuwe keuken? Waar kunt u het beste gespreid betalen voor de aankoop van een nieuwe keuken? Hoe werkt dat en wat zijn de mogelijkheden?

Een keuken is een forse uitgave. Het is niet voor iedereen mogelijk het aankoop bedrag in één keer volledig op tafel te leggen. Een veelgebruikte oplossing is de keuken financieren. Hier kleven voordelen en nadelen aan. Deze zijn voor u op een rij gezet.

 

 

Keuken op afbetaling

Ongeveer acht van de tien keukenoffertes zijn boven het budget van de koper. Dit is niet zomaar. Men kiest toch maar voor een kookeiland, eiland schouwkap, kokend waterkraan, duurdere of luxere apparatuur, bekender merk, granieten blad… allemaal dingen die een keuken nóg prijziger maakt. De verkoper is erg blij voor een hogere orderwaarde. Uw portemonnee doorgaans wat minder.

 

keuken op afbetaling

 

Hiervoor hebben de meeste keukenzaken wat op gevonden: keuken op afbetaling. Hierin zijn verschillende smaken:

 1. U betaalt een gedeelte van de keuken direct en een deel in termijnen
 2. U betaalt de volledige keuken in termijnen

Houd er wel rekening mee dat er boven het afgesproken bedrag nog extra kosten gemoeid zijn. Spreek aan tafel ook goed af of het een ‘all-in’ prijs is. Denk hierbij aan het verleggen van de leidingen, slopen van de oude keuken en het monteren van de nieuwe. Weten wat een keuken ongeveer kost? Hier vind u meer informatie over hoe u keukenprijzen thuis ontvangt.

 

Een van de goedkoopste keukens financieren? Dit is een betrouwbare partij voor het lenen van een bedrag om uw keuken te verfraaien of een nieuwe keuken aan te schaffen.

 

Keuken financieringsvormen

Om een keuken in termijnen te kopen kan er voor verschillende financieringsvormen worden gekozen. Ook de keukenzaak zelf heeft hier intern of extern de mogelijkheid toe.

 

Persoonlijke lening

U gaat een lening aan voor een bedrag dat u heeft gekozen. De geldverstrekker zorgt dat het geleende bedrag in één keer word uitbetaald. Dit bedrag gaat naar de keukenzaak. Samen met de geldverstrekker bepaald u over hoeveel maanden het bedrag + rente word terugbetaald. De rente is over het nog resterende bedrag. In het begin betaald u dus veel rente en weinig aflossing. Dit veranderd na verloop van tijd.

Rentepercentages verschillende erg per aanbieder. Daarom is het altijd verstandig meerdere offertes op te vragen.

Voordelen:

 • Keuken direct in uw bezit
 • Maandelijkse aflossing hele periode hetzelfde
 • Rente is hele periode gelijk
 • Bij verbeteren van uw woning is de rente aftrekbaar voor inkomstenbelasting

Nadelen:

 • Hoge rentes
 • Lange looptijden
 • Boetevrij aflossen vaak niet mogelijk
 • Geen extra opnames mogelijk

 

Doorlopend krediet

Er is sprake van een lening op het moment dat u geld opneemt. Hiervoor maakt u afspraken wat hier het maximum van is. Bij de aanschaf van een keuken beschikt u dus over maximaal het bedrag wat is afgesproken met de geldverstrekker. Rentes fluctueren en kunnen altijd door de verstrekker worden aangepast.

Voordelen:

 • Keuken direct in uw bezit
 • Maandelijkse aflossing hele periode hetzelfde
 • Onbeperkt extra geld opnemen tot uw maximum
 • Geen vastgestelde looptijd
 • Rente over opgenomen bedrag
 • Tussentijds extra aflossen mogelijk zonder boete

Nadelen:

 • Rente kan fluctueren
 • Men kiest er snel voor extra geld op te nemen. Hierdoor komt er nooit een einde aan de lening
 • Bij verbeteringen aan uw woning is rente niet aftrekbaar

 

Hypotheek

Ook een keuken financieren in een hypotheek is mogelijk. In bestaande woningen zijn er qua hypothecaire leningen drie opties: extra geld opnemen uit uw lopende hypotheek, uw bestaande hypotheek verhogen of een tweede of derde hypotheek afsluiten. Het is aan te raden om eerst te informeren of het mogelijk is om extra geld op te nemen uit uw lopende hypotheek, dan hoeft namelijk de hypotheekakte niet te worden aangepast. Het voordeel hierbij is dat u dan geen notariskosten betaalt, zoals dat wel bij de overige twee opties noodzakelijk is.

Tegenwoordig zijn de regels wel flink aangescherpt. Het is niet zonder meer mogelijk om het volledige bedrag van de keuken in een hypotheek te verwerken.

Ella en Jan gaan een woning kopen voor de vraagprijs: € 250.000,-. In de woning zit een oude keuken en die willen ze graag vernieuwen. De nieuwe keuken kunnen ze kopen voor: € 10.000,-.

Nadat de hypotheekadviseur de taxatie heeft laten uitvoeren blijkt dat de woning na deze verbouwing € 255.000,- waard is. De bank kan en mag niet meer uitlenen dan dat bedrag.

Ella en Jan zullen daar zelf € 5.000,- moeten bijleggen om de keuken te laten plaatsen. De overige € 5.000,- komt uit het bouwdepot.

Uw hypotheekadviseur zal, ongeacht of dit een aankoop van een nieuwe woning of verandering in de huidige hypotheek, een taxatie laten uitvoeren. Hier kijkt men naar de huidige waarde van de woning en naar de waarde na verbouwing. Dit verschil kan als hypotheek bedrag worden opgenomen. Een taxatie kost, afhankelijk van de waarde van de woning, enkele honderden euro’s.

Let op: bij een verbouwing tijdens de looptijd moet uw hypotheek wel hoger zijn ingeschreven bij de notaris. Dit kost meestal niets extra. Bij het afsluiten van de hypotheek bepaalt u samen met de hypotheekadviseur een reëel bedrag. Moet de akte naderhand worden aangepast dan kan dit zomaar honderden euro’s extra kosten.

Voordelen:

 • Direct beschikking over de keuken
 • Bedrag smeer je over de gele looptijd (is niet veel per maand extra)
 • Waardeverhoging van uw woonhuis
 • Gemakkelijk uw woning verkopen
 • Erg lage rente, lager dan andere financieringsvormen

Nadelen:

 • U blijft voor de keuken betalen tijdens gehele hypothecaire lening
 • Uw hypotheek bedrag stijgt verder

 

keuken financieren

 

Wij krijgen veel vragen over Ikea en haar financieringsvormen. Hiermee zijn zij reeds gestopt. Vind meer hierover bij de Ikea financieringsvormen.

 

Geld lenen voor keuken

Het komt dus vaak voor dat de keuken die aan al uw (extra) wensen voldoet boven uw budget is. Feitelijk blijven er dan alleen deze mogelijkheden over:

1. U stelt de wensen bij en neemt met minder genoeg om de prijs te drukken.

2. Geld lenen om zo toch de keuken van uw wensen te bekostigen.

Veel keukenzaken bieden zelf ook de mogelijkheid tot financiering. Voor sommigen is zo’n constructie via de winkel erg interessant. Het is snel geregeld en u heeft er daarna buiten de betaling geen omkijken naar. De keerzijde zijn de toch wel hoge rente percentages. De hoogte van de rente hangt af van het geleende bedrag. Hoe hoger het bedrag, hoe lager de rente. Al blijven deze toch erg hoog.

Keukenverkopers en keuken op afbetaling

Vroeger werd er via verschillende uitlegconstructies en trainingen in de keukenwinkels aan keukenverkopers uitgelegd hoe een klant te overtuigen dat keukenlease voordeliger is dan direct zelf betalen.

Keukenadviseurs werden als hypotheekadviseurs. Deze leenconstructies via een keukenzaak zelf, bleken succesvol voor een keukenzaak. Het gaf de winkel zekerheid op langere termijn. Omdat er om de zoveel tijd een bepaald bedrag binnen kwam dus zijn de keukenzaken gegarandeerd dat zij geld binnen krijgen. Op een keuken van +/- € 6.000,- verdiend men nog eens € 900,- extra over een periode van 5 jaar.

 

Keuken op afbetaling zonder rente

Een veel gehoord verzoek is of er keukenzaken zijn die geld lenen zonder dat er rente over betaald hoeft te worden.

Voor de consument is dit ideaal. Voor de keukenzaak heeft het als voordeel dat de keuken verkocht is en hierdoor omzet is gegenereerd. Er kleeft wel een groot risico aan. Want wat als u de betalingen niet meer voldoet?

Dit betekent een hele rompslomp voor de keukenzaak. Aanmaningen, deurwaarders, rechtsgang….

Om de risico’s van niet betalen te dekken, zal er altijd rente tegenover staan. Een financiële compensatie voor de keukenzaak dus.

De enige manier om zonder rente te kunnen lenen is om dit bij een bekende te doen. Bijvoorbeeld ouders, familie of vrienden.

 

Keukenlease

Tegenwoordig zijn er veel zaken die te leasen zijn. Bijvoorbeeld auto’s. Een keuken is ook te leasen. Het zit alleen een klein beetje anders in elkaar dan bij auto’s. Keukenlease komt uiteindelijk op bijna hetzelfde neer als een keuken op afbetaling.

Bij een keuken op afbetaling bent u direct eigenaar. Bij keukenlease bent u dat na de laatste betalingstermijn.

Let wel op dat de rentes een stuk hoger liggen dan bij bijvoorbeeld een autolease. Wanneer de maandelijkse aflossing een periode niet is voldaan kan een auto worden opgehaald door de leasemaatschappij. Dan hebben ze de auto die nog een waarde vertegenwoordigd in ieder geval weer in hun bezit. Bij een keuken is dat wat gecompliceerder. Hiervoor is bij niet betalen eerder aan een deurwaarder te denken.

Is keukenlease voordelig?

Keukenlease is voor u als klant nooit voordeliger dan direct betalen. Houdt bovendien rekening met het feit dat u geen eigenaar bent van de keuken wanneer u een keuken least. U bent dan, totdat de keuken is afbetaald, slechts een gebruiker van de keuken. Dit kan problemen opleveren wanneer u het huis tussentijds wilt verkopen. U dient de keuken nog te betalen zonder dat u er nog woont of gebruik van kan maken.

Private lease voor keukens

Tegenwoordig is het heel normaal om een auto te leasen. Vooral 30- en 40-ers reserveren een deel van hun inkomsten om een auto mee te betalen. Want ja, een tweedehands brengt ook veel kosten met zich mee. In de autobranche hebben ze een “auto op afbetaling” heel mooi verpakt in: private lease. Niets anders dan een persoonlijke lening. Ook in de keukenwereld zal deze term steeds vaker te horen zijn.

Wilt u de mogelijkheden bekijken voor een keuken financiering? Onze tip is voor een financiering bij deze keukenzaak te kijken. Beste prijs, goede financieringsdeal.

 

Te weinig budget voor uw keuken?

Als u een keuken hebt gevonden die niet binnen uw budget past en deze niet op korte termijn nodig hebt, kan ook lonen om met de aankoop te wachten op een goede aanbieding. Kortingen en acties kunnen er voor zorgen dat een keuken aanzienlijk goedkoper wordt en deze zo toch binnen uw budget past.

 

keuken op afbetaling kopen

 

Wat is het uitgangspunt van uw zoektocht? Dat is ook van grote invloed op het uiteindelijke bedrag dat u betaalt voor de keuken. Wellicht kunnen de 4 goedkoopste aanbieders van dit moment u verder helpen met een mooie aanbieding. Hier is tevens een mogelijkheid tot financieren van een keuken.

 

Keuken aftrekbaar belasting

Is een nieuwe keuken aftrekbaar van de belasting? Uw keuken staat aard- en nagelvast aan uw huis. Een nieuwe keuken is natuurlijk een verbetering aan uw woning. Helaas is een nieuwe keuken niet aftrekbaar van de belasting.

Alleen bij rijksmonumenten is dit in sommige gevallen mogelijk, behalve als u de oude, originele keuken laat vervangen door een luxe keuken.

Wel mag u in sommige gevallen, als uw woning het hoofdverblijf is, de rente van de lening van de nieuwe keuken aftrekken. Bijvoorbeeld bij een persoonlijke lening.

 

Keuken op afbetaling: wel of niet doen?

Een lastige vraag. Dit zal per persoon en situatie verschillen.

Voorbeeld:

Jan en Annie gaan hun woning verbouwen. Hiervoor hebben zij in totaal € 20.000,- gespaard. Ze pakken de keuken, badkamer en vloeren in één keer aan. Tijdens de verbouwing blijkt dat de kosten hoger gaan uitvallen. De vloer blijkt namelijk rot.

Voor de keuken hebben zij € 9.000,- nodig maar door de tegenvallers is er nog maar € 4.000,- beschikbaar.

Om de keuken toch direct aan te kunnen pakken hebben ze besloten de overige € 5.000,- te financieren bij de keukenzaak. Van tevoren hebben ze bepaald dat € 90,- in de maand aan aflossing geen problemen oplevert. Jan en Annie genieten direct onder andere van hun nieuwe keuken.

Ons advies, als ex keukenverkopers, is om altijd na te gaan hoe de financiële situatie op dit moment en de rest van de looptijd is. Onverantwoorde risico’s kunnen u in de problemen brengen. En geld lenen kost, op welke manier dan ook, altijd geld.

Een nieuwe keuken heeft ook veel voordelen. Het is een directe opwaardering van uw woning. Ook kan het rust geven omdat u niet meer in de ‘rotzooi’ hoeft te zitten. Tevens bent u direct voorzien van de laatste technische ontwikkelingen.

Afhankelijk van de gekozen  lening is het financieel voor veel mensen ook goed te behappen. Helemaal als een lening over een lange periode wordt uitgesmeerd. Dit zien we vooral bij een hypothecaire lening.

Echter is een persoonlijke lening in veel gevallen ook interessant. Je weet precies waar je aan toe bent. En dat is nou net wat de meeste keukenzaken aanbieden. Oja, de rente bij een persoonlijke lening is ook nog eens aftrekbaar.

 

Keuken financieren vergelijken

Top 3 keukenzaken met de beste voorwaarden voor een keuken kopen op afbetaling:

 

keuken op afbetaling1. Beste keuze

Duizenden keukenkopers trekken maandelijks naar deze keten. Deze aantallen blijven stijgen. De combinatie van een goede prijs, service en goede kredietvoorwaarden maken dit voor ons de beste keuze. Bezoek de website >>

 

 

 

keuken financieren2. Aanrader

Voordat u de showroom bezoekt maakt u online de financiering rond. Wel zo handig. U weet direct waar u aan toe bent. Zonder stress bezoekt u de showroom. Bezoek de website >>

 

 

 

keukenleasen3. Aanrader

Last but not least. Deze partij behoort zeker in de top 3. Veel klanten kopen door een keukenfinanciering. Scherpe prijzen en goede voorwaarden gaan hier hand in hand. Bezoek de website >>