Geld lenen voor een nieuwe keuken? Waar kunt u het beste geld lenen voor de aankoop van een nieuwe keuken? Hoe werkt dat en wat zijn de mogelijkheden? Een keuken is zeker niet voordelig, soms kan het daarom een oplossing zijn om te gaan lenen. Ongeveer acht van de tien keukenoffertes zijn boven het budget van de koper.

Niet vreemd, gezien het gemiddelde bedrag voor een nieuwe keuken. Een kookeiland, een eilandschouwkap, apparatuur van een duur, luxer en bekender merk, graniet… allemaal dingen die een keuken prijzig maken. Om beter bekend te raken met keukenprijzen kunt u alvast gratis keukenbrochures aanvragen. Een van de goedkoopste keukens financieren? Dit is een betrouwbare partij voor het lenen van een bedrag om uw keuken te verfraaien of een nieuwe keuken aan te schaffen.

Geld lenen keuken

Het komt dus vaak voor dat de keuken die aan al uw wensen voldoet boven uw budget is. Feitelijk blijven er dan twee mogelijkheden over: ten eerste kunt u uw wensen bijstellen en met minder genoegen nemen om de prijs van de keuken te drukken. De tweede mogelijkheid is om geld te lenen om zo toch de keuken van uw wensen kunt bekostigen. Hierbij kunt u kiezen voor een lening voor het hele aankoopbedrag of alleen voor het te kort op het geoffreerde bedrag

Veel keukenzaken bieden zelf ook de mogelijkheid tot financiering. Vroeger leek zo’n keukenlease via de winkel erg interessant. Via verschillende uitlegconstructies en vele trainingen in de keukenwinkels werd er aan keukenverkopers uitgelegd hoe een klant te overtuigen dat keukenlease voordeliger was dan direct zelf betalen.

Keukenadviseurs werden bijna hypotheekadviseurs. Deze leenconstructies via een keukenzaak zelf, bleken succesvol voor een keukenzaak en gaf de winkel zekerheid op langere termijn, omdat er om de zoveel tijd een bepaald bedrag binnen kwam dus zijn de keukenzaken gegarandeerd dat zij geld binnen krijgen.

Uiteraard was keukenlease voor de klant nooit voordeliger dan betaling op andere wijze. Houdt bovendien rekening met het feit dat u geen eigenaar bent van de keuken wanneer u een keuken op afbetaling koopt (of leaset). U bent dan, totdat de keuken is afbetaald, slechts een gebruiker van de keuken. Dit kan problemen opleveren wanneer u het huis tussentijds wilt verkopen, dan moet u de keuken nog afbetalen zonder dat u er woont of gebruik van kan maken,

Buiten de voorgenoemde keukenlease om en aparte lening via een externe partij, bestaat er ook de mogelijkheid om geld te lenen via een hypotheek. Het voordeel van een hypothecaire lening is de aanzienlijk lagere rente dan bij een andere lening. Vooral op het moment van (of vlak na) aanschaf van een nieuwe woning is het vaak geen probleem om een nieuwe keuken mee te financieren in de hypotheek. Vraag uiteraard wel bij uw hypotheekadviseur naar de geldende voorwaarden van geld lenen.

In bestaande woningen zijn er qua hypothecaire leningen drie opties: extra geld opnemen uit uw lopende hypotheek, uw bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. Het is aan te raden om eerst te informeren of het mogelijk is om extra geld op te nemen uit uw lopende hypotheek, dan hoeft namelijk de hypotheekakte niet te worden aangepast. Het voordeel hierbij is dat u dan geen notariskosten betaalt, zoals dat wel bij de overige twee opties noodzakelijk is.

Wanneer u ervoor kiest om uw bestaande hypotheek te verhogen dient u er rekening mee te houden dat de hypotheekverstrekker alleen akkoord zal gaan als de waarde van de woning na het plaatsen van de keuken hoog genoeg is. Dit wordt vastgesteld middels een taxatierapport en/of een WOZ-beschikking.

Houdt hierbij ook rekening met taxatiekosten, notariskosten (voor het aanpassen van de hypotheekakte) en eventueel afsluitprovisie van de hypotheekverstrekker. Tot slot is het afsluiten van een tweede hypotheek een mogelijkheid tot financiering van uw keuken. Dit is de meest kostbare optie vanwege de bijkomende kosten van de taxatie, notaris (voor het opmaken van een nieuwe hypotheekakte) en afsluitprovisie.

Alternatieven: te weinig budget voor uw keuken?

Als u een keuken hebt gevonden die niet binnen uw budget past en deze niet op korte termijn nodig hebt kan het uiteraard ook lonen om met de aankoop van een keuken te wachten op een goede aanbieding. Allerlei kortingen en acties kunnen er voor zorgen dat een keuken aanzienlijk goedkoper wordt en deze zo toch binnen uw budget past. Zorg daarom dat uw altijd de nieuwste keukenbrochures in huis hebt, deze worden regelmatig voorzien van kortingscoupons of andere aanbiedingen. Het uitgangspunt van uw zoektocht is daarnaast ook van grote invloed op het uiteindelijke bedrag dat u betaalt voor de keuken. Begin de oriëntatie eens bij de goedkoopste aanbieder van dit moment, deze winkel biedt bovendien ook mogelijkheden tot financieren.

Keuken aftrekbaar belasting

Is een nieuwe keuken aftrekbaar van de belasting? Een nieuwe keuken staat aard- en nagelvast aan uw huis. Een nieuwe keuken is natuurlijk een verbetering aan uw woning, maar helaas is een nieuwe keuken niet aftrekbaar van de belasting. Alleen bij rijksmonumenten is dit in sommige gevallen mogelijk, behalve als u de oude, originele keuken laat vervangen door een luxe keuken. Wel mag u in sommige gevallen, als uw woning het hoofdverblijf is, de rente van de lening van de nieuwe keuken aftrekken.

Kortom, het beste kunt u eerst weten welk bedrag u nodig heeft voor een nieuwe keuken. Heeft u een prachtige keuken gezien, maar niet de financiële middelen om tot aanschaf over te gaan? Een duur showroommodel? Ontvang brochures voor oriëntatie thuis.