Gaskookplaat? Hoewel uiteindelijk heel Nederland van het gas af moet, is de gaskookplaat toch nog een welkome aanwinst in de meeste keukens. Nostalgie en gebruiksgemak worden vaak als redenen genoemd om voor dit type kookplaat te gaan. Wil jij ook koken op gas? Wat zijn dan de beste kookplaten waar je uit kunt kiezen? Hoe plaats je het nieuwe keukenelement? Wij vertellen je meer!

Wat is een gas kookplaat?

Met een gaskookplaat kook je op gas. Er zijn verschillende modellen beschikbaar. Voor de kleinere huishoudens zijn platen met twee pitten vaak groot genoeg. Voor grotere gezinnen en diegenen die graag koken is een inbouw gaskookplaat met vijf pitten ideaal. De vijfde pit is hierbij vaak een krachtige wokbrander.

Op een gaskookplaat kook je op een open vlam. Verreweg de meeste platen hebben tegenwoordig een geïntegreerde vonkontsteking, zodat je niet aan de slag hoeft met lucifers.

Top 5

  1. Etna KGG860ZTA
  2. Etna T110VZTA
  3. ATAG HG7592EBA
  4. Etna KGV358WIT
  5. Bosch PCS7A5C90N

Beste gaskookplaat merken

Etna

De Etna KGG860ZTA is een inbouw gaskookplaat met vier pitten. Het beschikt over ruwe gietijzeren pannendragers die ervoor zorgen dat je pannen nauwelijks verschuiven tijdens het koken. De pannendragers mogen bovendien in de vaatwasser, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het schoonmaken na het koken.

Etna gaskookplaat

Bosch

De Bosch PCS7A5C90N beschikt over vier normale gaspitten en een 5kW wokbrander. Je komt dus nooit ruimte tekort wanneer je aan het koken bent. Het beschikt over een snelstart en FlameSelect, waardoor je uit negen vermogenstanden kunt kiezen.

Gaskookplaat merken

ATAG

De ATAG HG9571MBA gas op glas kookplaat heeft een topklasse bouwkwaliteit, waardoor je extra lang van je aankoop geniet. Deze ATAG gas op glas plaat beschikt over een 6kW wokbrander, een sudderstand en een thermische beveiliging die ervoor zorgt dat de gastoevoer automatisch afgesloten wordt wanneer de vlam dooft.

Atag kookplaat

Siemens

De Siemens EP9A6SC90N is een inbouw gaskookplaat met een 4,2 kW wokbrander, twee normaalbranders, een sterkbrander en een sudderbrander. Het beschikt over een snelstart en ruwe gietijzeren pannendragers. Het biedt je de keuze uit negen kookstanden, waardoor je de temperatuur zeer precies kunt instellen.

Gaskookplaat

Advies: gas of inductie?

Ga je voor gas of inductie? Het voordeel van luxe gaskookplaten is dat ze vaak een wokbrander hebben. Deze is absoluut onmisbaar in je keuken wanneer je van koken houdt. De betere platen zijn veiliger dan de basismodellen. Zo schakelen de luxere kookplaten de gastoevoer uit als de vlam dooft.

Wil je een plaat die eenvoudig schoon te maken is? Gas op glas kookplaten zijn dan de beste keuze. Check ook in de eigenschappen van het product of de pannendragers in de vaatwasser mogen.

Overstappen van gas op elektrisch

Wil je overstappen op elektrisch koken? Als je een 2- of 3-fasen wandcontactdoos in je keuken hebt, moet je op zoek naar een elektrische kookplaat die geschikt is voor het aantal fasen dat je hebt. Heb je nog geen 2- of 3-fasen wandcontactdoos? Bepaal dan eerst wat voor elektrische kookplaat je wenst.

De 2-fasen kookplaat is krachtig en geschikt voor de meeste huishoudens. 3-fasen kookplaten zijn zeer krachtig en zijn in de meeste woningen overbodig.

Plaatsing

Wil je een nieuwe gas kookplaat plaatsen? Dit is niet al te moeilijk, maar het moet wel goed gebeuren. Een verkeerde aansluiting kan voor een gaslek zorgen en dit is levensgevaarlijk.

Inbouw gaskookplaat

Kies je voor een inbouw model? Inbouw gaskookplaten zijn iets lastiger te plaatsen, omdat het in de bestaande keukennis moet passen of er moet een nis gecreëerd worden. Hiervoor kun je een monteur inschakelen

Vrijstaande gaskookplaat

Vrijstaande gaskookplaten plaatsen is vrij eenvoudig. Kies voor de aansluiting altijd voor een RVS gasslang. Een rubberen gasslang kan door de hitte van de plaat uitdrogen en gaan lekken. Draai de gaskraan dicht alvorens je aan de slag gaat. Plaats vervolgens de comfooraansluiting. Monteer de gasslang en sluit het aan op de gaskraan. Controleer tot slot op eventuele lekken.

Bekijk hier de beste kookplaten >>

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>