Ergonomie keuken
Ergonomie keuken? Kan het een keukenverkoper schelen dat je bijna een nek hernia krijgt? Waarschijnlijk niet – verkopen willen ze. Koop je een keuken? Dan denk je als laatste aan een goede werkhouding – Eerder aan een mooie keuken. Toch is dit belangrijk omdat je enorm veel tijd in de keuken kwijt bent. Lees hoe je de perfecte keuken ontwerpt op basis van ergonomie…
Ergonomie keuken: de basis
Voorkom belasting
Ideale houding
Hoogte keukenblad
Hoogte bepalen
Verlaagd kookgedeelte
Standaard hoogte
Extra hoge onderkasten
Apparatuur op hoogte
Tips ergonomie verbeteren
Keuken voor minder validen
Conclusie
Ergonomie keuken
In december van 2021 zocht de auteur van dit stukje – samen met vrouw – zelf zijn nieuwe keuken uit. Ook hier kwam het onderwerp ergonomie ter sprake…
Mijn vrouw is 1.56 meter. Ik ben 1.81. Dus kun je een beetje stellen:
Lilliputter vrouw en reus meneer zoeken samen een nieuwe keuken…
Ok ik weet het… echt een reus ben ik niet, maar in Mexico voelde ik me toch de grote blonde god – in Noorwegen was ik meer de dwerg – vrouwen zijn daar minimaal 1,80. Echt lang ben ik niet. Maar los van mijn minderwaardigheidscomplex….
Bij het uitzoeken hadden we een probleem. Het werkblad moest voor mij hoog zijn – rond de 95 centimeter. Maar voor mijn vrouw een stuk lager.
Uitgangspunt is natuurlijk wie er het meeste kookt. Dat was duidelijk. Het werkblad moest 89,5 hoog worden.
Maar stel je voor… je gaat ooit uit elkaar? Dan zit man met een veel te laag werkblad. Kan ik als man beter leren koken met mijn tenen… die zitten dichter bij het aanrecht.
89,5 is niet alleen veel te laag voor mij, maar ook voor het gemiddelde huishouden. wil je het huis ooit verkopen, dan zorgt dit dus voor veel weerstand bij kopers. Toch iets om rekening mee te houden….
Hoe hoog is nu de ideale werkblad hoogte? Voor de meeste huishoudens is dat 95 centimeter al. Steeds langer worden we.
Uiteindelijk werd onze hoogte 91,5. De betere midden maat.
Dit is nog maar 1 benoemd probleem…
Waarom is er zo weinig interesse in ergonomie in de keuken?
24% van de mensen zijn wel extra geïnteresseerd in de ergonomie van een keuken. Dit zijn mensen die al lichamelijke klachten hebben. Verdiepen zij zich er niet in, dan worden de klachten erger.
Een langdurige chronische ziekte kan een voorbeeld zijn. Maar je kunt ook klachten ontwikkelen na de nieuwe keuken geplaatst is. Daarom kijken we hoe je lichamelijke problemen in de keuken voorkomt. Dit zie je vaak bij een ergonomische keuken – Deze keuken is praktisch hetzelfde als de aangepaste keuken.
Behalve de werkblad hoogte, besteed een keukenadviseur weinig tijd aan de ergonomie in de keuken. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Hoe meer van dat soort ergonomische fratsen er in, hoe duurder een keuken zal worden.
Adviseurs vergeten ergonomie bewust. Kopers zijn alleen bezig met design.
Zoek je een keukenwinkel die jouw gezondheid wel serieus neemt?
Klik hier voor goedkope Duitse keukens – en top advies over ergonomie >>>
Ergonomische keuken – de basis
Je zet gemiddeld 263 stappen per dag in de keuken. Nu snap je wel waarom ergonomie zo belangrijk is. Toch is er maar een klein deel dat je gebruikt. De hele keuken is een stuk groter, maar je werkt meestal niet in de complete keuken. Er is een werkdriehoek tussen koken, spoelen en bereiden. Het belangrijkste deel ligt in de zone ‘voorbereiden’. Dit werkblad tussen spoelzone en een fornuis moet voldoende breed zijn.
Want juist hier werk je het meeste…
Daarnaast is op dit stuk een goede verlichting vereist. Juist omdat je hier al het werk doet.
Wat is de minimale werkblad ruimte die nodig is voor de keuken? De minimum breedte voor dit werkdeel is 90 centimeter. Meer is mooi meegenomen. Aan de andere kant… heb je een hele grote keuken? Een werkblad van 3 meter breed is niet efficiënt meer.
Meest gebruikte spullen in de keuken
Plaats veelgebruikte goederen altijd hoger in de onderkasten – en lager in de bovenkasten. Gebruik de bovenste plank van een hangkast en de onderste plank (of lade) van een onderkast zo weinig mogelijk.
Zo pak je eenvoudig de meest gebruikte spullen, zonder daar enorme inspanningen voor te leveren. Hierdoor vermijd je overbodige knie-en strekbewegingen en spaar je tijd.
Onderkasten met deuren zijn optisch gezien top. Een groot front houd rust in de keuken. Alleen zijn ze minder ergonomisch – Je moet bukken en dingen die vooraan staan verplaatsen als je ergens achterin de keukenkast moet zijn.
Daar is nu een oplossing voor:
Ladekasten geven je dit overzicht wel. Je kan de laden naar je toe rollen en ziet direct waar wat staat. Qua apparatuur zijn de keukenkasten tegenwoordig allemaal zonder meerprijs afgestemd op de beste ergonomie.
Scheelt je nog een herniaatje…
Voorkom lichamelijke belasting
Het uitgangspunt van ergonomie in de keuken is lichamelijke belasting voorkomen. We willen niet te lang dezelfde houding aannemen, of steeds langdurige bewegingen maken.
Daarom moet een adviseur absoluut rekening houden met jouw individuele voorkeur bij het koken. Als je bijvoorbeeld veel verse ingrediënten verwerkt, heb je veel behoefte aan het snijden en ruimte hiervoor. De snijruimte moet breed genoeg zijn, goed verlicht – en de juiste hoogte hebben.
Gebruik je de oven veel? Dan merk je hoe fijn het is als je oven op hoogte is ingebouwd. Vaak kun je bij deze ovens ook nog eens de gerechten ¨naar buiten¨ rijden, door middel van telescopische geleiders. Je hoeft niet bang te zijn dat de hete ovenschaal valt – de geleiders houden hem tegen. Vaak komt de oven op arm hoogte, in plaats van onder het werkblad.
De keuze tussen hoge kasten en open nissen in de keuken is niet alleen een kwestie van smaak. Ook hier wil je veel gebruikte levensmiddelen, keukenmaterialen en bestek voor het grijpen hebben. Het liefste nog zonder elke keer keukendeuren te moeten openen.
Naast lichamelijke belasting willen we ook een goedkope keuken…
Bekijk hier de:
Top 3 goedkope Duitse keukenwinkels met de beste kwaliteit >>>
De ideale houding in de keuken
De staande houding met een rechte rug, of een lichtgebogen lichaamshouding. Dit is de beste houding in de keuken. Als je inspannend werk doet – bijvoorbeeld deeg kneden – dan moeten jouw armen licht naar beneden gebogen zijn. Anders ga je schouderpijn krijgen.
Als je groente schoonmaakt in de keuken, zijn je armen veel sterker gebogen. Deze afwisseling zorgt voor belasting. Wat je zou kunnen overwegen is om een stoel of kruk in de keuken te hebben, waardoor je de werkzaamheden staand en zittend af kunt wisselen. Daarbij ontlast je jouw rug en benen.
Dit advies is natuurijk niet voor 20 jarigen… maar voor mensen met beginnende lichaamspijntjes.
Maar waar hangt de ideale houding in de keuken mee samen? Voor 90% met de hoogte van het aanrechtblad…
Hoogte keukenblad
De eenvoudigste manier om een ergonomische keuken te krijgen, is door de werkblad hoogte aan te passen op jullie werkhoogte. Er is een eenvoudige truuk om je ideale werkblad hoogte te berekenen. Deze handeling moet je samen met je partner verrichten. Als je een partner hebt 😉
Heb je een partner? Dan kan er een probleem ontstaan bij een aanzienlijk lengteverschil. Dat vertelde ik net al over mijn eigen keuken. Als dit een klein verschil is, geen probleem. Maar als er meer dan 10 centimeter lengteverschil tussen jullie is, moet je denken wie het meeste kookt.
Want wie werkt er het meeste in de keuken? En we gaan er niet van uit, maar wat als je relatie uitgaat?
Hoogte werkblad bepalen
Het verbaast me hoe weinig informatie hierover in de showrooms word gegeven. Dan maar hier…
Hoe je de ideale hoogte aanrecht eenvoudig berekent met deze simpele meting:
Ga tegen het aanrechtblad staan met je lichaam. Druk je armen strak tegen je lichaam aan om de ideale ergonomie te krijgen. Strek vervolgens je onderarmen recht naar voren in een hoek van 90 graden, ten opzichte van je lichaam.
Houd je handen open naar beneden gericht, maar zorg dat je handen precies in het verlengde van je armen staan. De ruimte die nu ontstaat tussen het werkblad en je handen moet ongeveer 12 centimeter zijn. Je kan ook een meetlat pakken. Alles tussen 10 en 15 centimeter is ok. Niet hoger of lager.
Laat je partner dit ook proberen en schrijf de afstanden van de onderkasten op. Is er een behoorlijk verschil? Dan is er wel een probleem voor je nieuwe keuken.
Hoe gaan wij met dit probleem om?
Als je 2 partners hebt met een aanzienlijk lengteverschil, zijn er eigenlijk 3 oplossingen:
- Je stemt de keuken af op de lengte van 1 persoon. Daarbij draag je risico dat een relatie uit kan gaan. De ander blijft dan over met de juiste – of compleet verkeerde werkblad hoogte.
- Je neemt het gemiddelde qua werkblad hoogte, afgestemd op beide personen. Bij de meeste stellen kan dit heel goed.
- Je neemt een verlaagd kookgedeelte. Koken kun je altijd beter met een lager werkblad doen.
Tip: Als je samen met de keukenadviseur de ideale werkblad hoogte bepaald hebt, pak dan eens een pan. Zet deze op de juiste hoogte neer.
Probeer een aantal minuten om te kijken of je roerende bewegingen kan maken op deze hoogte. Het word nooit gedaan, maar het is enorm belangrijk voor de ergonomie!
Vraag gewoon in de showroom naar jouw werkblad hoogte -ongetwijfeld hebben ze die staan.
Verlaagd kookgedeelte
Ergonomie keuken is dus een ondergeschoven kindje. Hier nog een supertip om de ergonomie te verbeteren:
Een verlaagd kookgedeelte biedt de oplossing bij een extreem lengteverschil tussen partners (meer dan 30 centimeter). Het voordeel is dat je zelfs als lang persoon perfect laag kunt koken.
De kleinste partner kan ook nog eens werken op het lager gelegen werkblad. Toen ik mijn huis kocht, zat daar ook een verlaagd kookgedeelte in. Wij werken er nog elke dag in en vinden dat beiden erg praktisch.
Maar dan…
Qua design is het niet fraai en flink onrustig. Maak daarom een goede afweging met je partner of je voor een verlaagd kookgedeelte wilt gaan.
Naast het koken heb je dan ook nog het spoelgedeelte. Deze zou best wat hoger kunnen. Je krijgt zo 2 verdiepingen in je keuken. Je moet dan wel met een aantal dingen rekening houden:
Nadelen verlaagd koken
Bij het verlagen van een kookgedeelte in de keuken, onderbreekt de doorlopende werkblad hoogte. Dit is vooral ongunstig bij een klein werkoppervlak. Vanwege de veiligheid is het aan te raden om links en rechts naast het verlaagde koken minimaal 30 centimeter verlaagd te laten.
Heb je een pan die overkookt? Die kan je eenvoudig direct van het gas halen, zonder dat de verhogingen links en rechts in de weg zitten. Verder is de kans groot dat je bij een te kleine werkblad ruimte naast het verlaagde koken met je pannen tegen het verhoogde werkblad deel stoot. Beschadigingen in de keuken kunnen dan voorkomen.
Ondanks dat verlaagd koken ergonomisch gezien het handigste is, blijft het optisch gezien een ramp. De keuken zal enorm onrustig worden door het verlaagde kookdeel – Zeker bij kleine keukens.
Ook al voldoet het optisch gezien niet aan de keukenbijbel, veel stellen vinden het geen probleem om een huis te kopen met een keuken met een verlaagd deel.
Gelukkig geeft niet iedereen om design….
Standaard hoogte keukenblad
Het is moeilijk om te zeggen wat de standaard hoogte van een aanrecht is. Deze is namelijk afhankelijk van jouw hoogte en die van je partner.
Wat is de standaardhoogte van een keuken?
De meeste keukens worden nu verkocht tussen de 93 en 97 centimeter werkblad hoogte.
Dit komt omdat de onderkasten en plinten een standaard maat hebben. Wat doen keukenboeren die het hoogteprobleem willen oplossen? Die zetten er eenvoudig extra hoge onderkasten in. Dat kost immers niet veel meer.
Meet wel goed na of deze verhoging niet te veel is. Het uitgangspunt is nog steeds je uitgaat van diegene die de keuken het meeste gebruikt.
Extra hoge onderkasten
Extra hoge onderkasten zijn 14 centimeter groter dan normale onderkasten. Omdat de kasten hoger zijn, zal de plint lager worden.
De meerprijs van Maxi-line onderkasten – zoals ze genoemd worden – is minimaal. Meestal komt er 10% extra kosten bij de onderkasten. Deze worden dan geen 72 maar 86 centimeter hoog.
Door de diepte van de keukenkasten in de keuken aan te passen word de keuken niet gebruiksvriendelijker. Je moet verder in de onderkasten bukken om overal bij te komen.
Apparatuur op hoogte
Wij kijken bij ergonomie vooral naar wat er veel gebruikt wordt – en wat een risico kan vormen voor het lichaam. Niet alleen de apparatuur, maar ook de staande keukenkasten zijn al afgestemd op de ergonomie.
Er is vaak geen meerprijs meer nodig zoals 20 jaar geleden. Kasten zijn al volledig afgestemd op de ideale hoogte van het apparaat.
Ergonomische keukens met apparatuur op hoogte >>>
Afwasmachine op hoogte
Welk keukenapparaat openen we elke dag het meeste? Niet de koelkast, maar de vaatwasser. En dat terwijl de vaatwasser – ergonomisch gezien – het minst vriendelijk is. Het inruimen en uitruimen kost tijd en vereist veel beweging en draaiingen.
Daarom kunnen hier blessures ontstaan. Bij een onderbouw vaatwasmachine, moet je zeker bukken om de korven naar voren te schuiven. Het efficiënt inrichten van de vaatwasser kan daarom al een risico zijn. Maar ook het uitruimen en alles weer verplaatsen kan het veroorzaken.
Door de vaatwasser op hoogte te brengen haal je bepaalde problemen weg. Deze komt dan in een halfhoge kast en word een centimeter of 50 hoger geplaatst dan normaal. Nu kun je via de zijkant makkelijker bij de kopjes en borden zonder te hoeven bukken.
Wel moet je steeds om de vaatwasdeur heenlopen – en die zit behoorlijk in de weg. Ook merk je dat je met deze kast, je armen erg hoog op moet tillen.
Leuk weetje: sinds de uitvinding van de vaatwasser, is de werktijd van de spoelbak enorm verminderd.
Oven op hoogte
De voordelen van het koken op ooghoogte zijn niet alleen het in – of uithalen van een ovenschaal. Nog een flink voordeel is dat je regelmatig het bakproces kan controleren. De meeste ovens worden al op hoogte geplaatst in standaard kasten.
Er is maar 1 onhandige plek voor de oven – en dat is onder het aanrecht. Aangezien de meeste huishoudens nu lades willen, is dit probleem nu opgelost.
Het is zelfs zo mooi opgelost dat er meerdere alternatieven zijn. Wil je bijvoorbeeld ook een koffiezetapparaat ingebouwd in de keuken? Die past nu in exact dezelfde kast – naast de oven. Hierdoor loopt de belijning optisch perfect door.
Een magnetron word in verhouding vaker gebruikt dan een oven. Daarom is het aan te raden een magnetron ook op hoogte in te bouwen.
Koelkast op hoogte
Ook koelkasten zitten in standaardkasten. Meestal kopen huishoudens een koel-vries combinatie. Aangezien de vriezer altijd onder zit, is dit ergonomisch gezien niet handig.
Voor een koelkast heb je de perfecte hoogte, maar voor de vrieskast moet je bukken. Een duurder – en beter – alternatief, is de vriezer in een aparte kast ook op ooghoogte plaaten. Hier moet je wel de ruimte voor hebben Bovendien betaal je veel meer voor een losse vriezer.
In dit geval krijg je 123 centimeter koelkast – en 140 centimeter vriesruimte.
Afzuigkap hoogte
Klein kansje dat je jouw hoofd ooit stoot in de keuken? Dan is het aan de afzuigkap. Als je een Roestvrijstalen schouw hebt tenminste – Die steekt namelijk verder naar voren, dan de hangkasten in de nieuwe keuken.
Dit merk je helemaal bij verlaagd koken, nu hangt de afzuigkap ook lager. Als je de afzuigunit hoger hangt, zal hij de kooklucht slechter afzuigen.
Daarom is er een standaard afstand van koken tot de schouwkap. Hoe los je dit op? Er bestaat een afzuigkap met een schuin naar boven oplopende onderkant. Hierdoor kan je je hoofd onmogelijk meer stoten.
Als alternatief zijn er ook afzuigkappen in het werkblad. Deze zogenaamde Downdraft afzuigkappen haal je uit het aanrechtblad. De afzuiging komt uit de zijkant.
Dit vereist wel een dieper werkblad. Daarnaast is de constructie een stuk duurder dan een normale schouw.
Een Downdraft afzuigkap kost al gauw minimaal 1200 euro. Je ziet geen afzuigkap meer en kan je er ook niet meer aan stoten. Weer iets aan de ergonomie verbeterd!
Natuurlijk kun je ook overwegen om een Bora classic te nemen – kookplaat met afzuiging in in het werkblad. Zo stoot je nooit meer je hoofd.
Tips ergonomie keuken verbeteren
Zorg voor voldoende stopcontacten in keuken – Het liefste 2 bij de spoelbak en 2 bij het kookgedeelte. Daarnaast is goede verlichting onder de hangkasten handig.
Let op: de adviseur begint niet snel over de verlichting in de keuken. Soms adviseert hij je zelfs om die bij de Ikea te kopen. Dat scheelt hem weer in de keukenofferte.
Zo lijkt je keuken weer goedkoper 😉
Wandinrichting en nissenkasten
Hoe deel je al die ruimte in de keuken nou extra efficiënt in? De gemiddelde keukenoppervlakte in Europa bedraagt inmiddels 12 m2. Dat is niet heel veel, dus verdient een efficiënte ergonomie en indeling van verschillende werkzones extra aandacht.
Het meest gebruikte keukengerei – bijvoorbeeld scherpe messen of een mixer – dienen ergens vlakbij het werkblad geplaatst worden. Vaak zie je dat dit ruimte slurpers op het werkblad zijn. Nou denk je natuurlijk direct aan de laden onder het werkblad – of hangkasten erboven om alles op te bergen.
Er is nog een slimmere plek: namelijk tegen de muur tussen hangkast en werkblad. Er zijn nu zeer doordachte systemen om de ruimte tegen de muur praktisch in te richten. Dat komt de ergonomie keuken alleen maar ten goede. Kijk maar eens naar de slimme ophangsystemen van Bulthaup keukens.
Plint verhogen
Vind je extra hoge onderkasten te duur? Dan kun je als alternatief ook onderkasten nemen met een extra hoge plint. De stelpoten onder de plint kunnen tot 20 centimeter uitgedraaid worden. Dit is direct de goedkoopste manier om je keuken ergonomisch te maken.
Door de hoge plint lijkt de keuken veel ruimtelijker. Bovendien hoef je niet zo ver te bukken! Doordat onderkasten voorzien zijn van stelpoten, zou je op de millimeter nauwkeurig de plinthoogte kunnen aanpassen. Als de stelpoten goed staan, zaag je eenvoudig de plint op maat.
Dieper werkblad
De traditionele werkblad diepte was 60 centimeter. Eigenlijk kom je dan nog veel ruimte te kort. Een dieper werkblad van bijvoorbeeld 65 of 70 centimeter helpt niet letterlijk mee aan verbeterde ergonomische omstandigheden, maar wel aan praktische extra ruimte die binnen handbereik ligt.
Daarom een aanrecht van 65 centimeter diep – of 70 centimeter diep.
Doordat je een aanrechtblad 70 centimeter diep maakt, heb je 2 voordelen. Je creëert een extra diep werkblad waardoor je meer werkruimte krijgt. Ook kun je een nis plaatsen op je werkblad. Door de diepte zal de nis nooit in de weg zitten. Toch kun je hier bijvoorbeeld je messen bewaren.
Door het gebruik van een dieper blad, creëer je meer werkblad ruimte, een opbergplek voor je meest gebruikte keukenapparaten – en is je hoofd stoten aan de hangkasten verleden tijd.
Ergonomie achter de keukendeurtjes
Wie ooit in het donker naar de peper heeft zoekt in een onderkast met legplanken, weet hoe handig een perfect interieur kan zijn. Als je alles naast elkaar zet, zoals de meeste huishoudens is de kans op omvallen groot. Een open zakje met bloem valt om, of een fles olijfolie.
Daarom moet het interieur van elke kast overzichtelijk zijn. Hierdoor vind je alles sneller terug in je keuken. Dit bereik je door de inhoud vast te zetten met vakken. Alles blijft zo rechtop staan en is makkelijk terug te vinden.
Er zit een grote meerprijs aan voor je nieuwe keuken, als je alles wilt vullen met interieur. Voor een enkele kast betaal je al gauw €150 euro. Als je alle kasten wilt voorzien van interieur, kom je gauw op een meerprijs van €1500,-
Je hebt verschillende soorten interieurs achter de kasten.
Voorbeelden interieur keuken
Een aantal handige interieurs die niet mogen ontbreken in jouw keuken:
Borden klemmers keuken
Ideaal en bijna niemand kent ze. Met een borden klemmer kan je de borden direct uit de vaatwasser halen en op elkaar in de borden klemmer stapelen. Dit heeft 2 voordelen: je hoeft niet steeds te bukken om alle borden achter elkaar vanuit de vaatwasser in de ladekast terug te zetten.
Je plaatst gewoon de borden klemmer met alle borden direct in de lade. Het grootste voordeel is dat alle borden op zijn plaats blijven en niet gaan schuiven of vallen in de ladenkast.
Afvalemmer onder werkbladdeel
Afvalemmer onder het werkblad deel. Oorspronkelijk werd de afvalbak onder de spoelkast geplaatst. Dit leek handig.
Maar je werkt eigenlijk niet boven de spoelbak, maar het stuk er naast. Als je de ruimte er voor hebt, is het veel slimmer om de afval onder het stuk werkblad te plaatsen waar je het meeste werkt.
Verlichting in de keuken
Je keuken kan nog zo praktisch zijn, zonder licht op de juiste plek kun je nergens fijn werken. Een grote sterke lamp bovenin de keuken is niet voldoende. Je ogen raken snel vermoeid.
Om dat te voorkomen is verlichting onder de hangkasten noodzakelijk. Als je het helemaal perfect wilt doen, moet de verlichting zo geplaatst worden dat je handen geen schaduw over het werkgedeelte werpen.
Hoe los je dat op, als je geen bovenkasten wilt? Dan is er eenvoudig een paneel te plaatsen boven het werkblad. Hierin kan je allerlei soorten verlichting plaatsen.
Belangrijkste tip voor een goede verlichting in de keuken: plan je verlichting precies links en rechts van het stuk werkblad dat je het meest gaat gebruiken.
Keuken voor minder validen
Een mooi voorbeeld is de keuken voor minder validen. Deze keuken is eigenlijk op en top ergonomisch. Door slimme aanpassingen kan je bijvoorbeeld het werkblad omhoog en omlaag laten komen.
Verder worden er veel verstelbare werkbladen gebruikt zonder onderkasten, waardoor je met een rolstoel makkelijk onder het aanrecht kunt rijden. Met een motorsysteem kan je de hangkasten naar beneden laten komen. Alles is eigenlijk wel verstelbaar.
Juist voor minder validen is ergonomie keuken het allerbelangrijkste.
Om een keuken compleet ergonomisch af te stellen, vooral voor minder validen is een kostbare zaak. Dit soort keukens kunnen al gauw rond de € 15.000,- kosten. Dat komt omdat het verstelbare systeem zo prijzig is.
Kan een bestaande keuken ergonomisch gemaakt worden?
Kun je een bestaande keuken ergonomisch maken? Ja, het kan wel, maar kost zoveel dat een nieuwe keuken soms slimmer is.
De monteur moet de keuken demonteren, vervolgens de werkblad hoogte veranderen. Vaak onder het aanrecht de onderkasten weghalen.
Dus het is beter om dan een nieuwe keuken te ontwerpen.
Ergonomie keuken: de conclusie
Ergonomie in de keuken gaat vaak ten koste van design. Hoe beer afgestemd op jou lichaam, hoe duurder hij zal worden. Heb je last van je lichamelijke – of beginnende – klachten? had? Dan adviseren wij je om ergonomie voor design te laten gaan.
We kunnen ook wel stellen dat keukenmerken die minder lang bestaan, minder ervaring hebben opgedaan in de ergonomie. Een bedrijf als Siematic keukens zal daarom – met 100 jaar ervaring – het beter doen dan een merk dat 20 jaar bestaat.
Interessant voor jou:
of