Energiezuinige vaatwassers? Met de doelstellingen van het klimaatakkoord die Nederland op de hielen zitten, is het duidelijk. Alles moet groener! Veel mensen gaan graag voor huishoudelijke apparaten die energiezuiniger zijn.

Doe je het niet voor het milieu, dan doe je het voor de portemonnee. Je kunt zo namelijk flink op je energierekening besparen. Ben jij toe aan een nieuwe vaatwasser? Hier vind je alles dat je wilt weten over de energiezuinige vaatwasser.

Verschil tussen oude en nieuwe vaatwassers

Vanaf 1999 zijn producenten verplicht om ieder apparaat te voorzien van een energielabel. In die tijd liepen de klassen nog van A t/m G. Ondertussen lopen onze labels van A+ t/m A+++-10%. Dat geeft dus al aan dat we de oude labels en de daarbij behorende verbruiken achter ons hebben gelaten. Hoe groot is dat verschil nu eigenlijk?

Dit verschilt natuurlijk per vaatwasser, maar stel dat we het eco-programma van een A+++ vaatwasser vergelijken met het intensieve programma van de gemiddelde 15 jaar oude vaatwasser van standaard formaat. De A+++ vaatwasser verbruikt per wasbeurt zo’n 0,84 kWh. Dit is omgerekend (we gaat uit van een stroomprijs van 22,5 cent per kWh) 0,19 euro. De 15 jaar oude vaatwasser verbruikt 2,5 kWh per wasbeurt, wat je 0,56 cent kost.

Meest energiezuinige vaatwasser merken

1. Siemens – SX658X03TE

2. AEG – FFB63700PM

3. Bosch – SMV6ZCX42N

Soorten energieklassen

Momenteel lopen de energieklassen voor nieuwe vaatwassers van A+ t/m A+++-10%. Ieder plusje staat voor 10% stroomreductie. Let wel op: de energieklassen gaan veranderen. Vanaf maart 2021 lopen ze namelijk weer van A t/m G.

A+++ -10%

De A+++-10% klasse is de zuinigste op de markt. Koop je een vaatwasser met dit label, dan weet je dat je jaarlijks zo min mogelijk aan stroom en water betaalt om je machine te laten draaien.

Deze vaatwassers verbruiken, afhankelijk van het programma dat je draait, 0,73 kWh per wasbeurt. Ervan uitgaande dat je de vaatwasser +/- 290 keer per jaar gebruikt, komen we uit op een stroomverbruik van 211,7 kWh per jaar. Dat kost je slechts 47,63 euro.

Energiezuinig A+++-10%

Bekijk hier vaatwassers met energieklasse A+++ -10%

A+++

De A+++ is 10% zuiniger dan de A++ en 10% minder zuinig dan de A+++-10%. Een vaatwasser met dit label verbruikt 0,84 kWh per wasbeurt. Dit resulteert in een jaarlijks verbruik van 243,6 kWh. Dit kost je 54,81 euro.

Energiezuinig A+++

Bekijk hier vaatwassers met energieklasse A+++

Type energiezuinig vaatwassers

Volledig geïntegreerd

Energiezuinige vaatwassers vind je in alle segmenten. Toch zijn de meeste A+++-10% vaatwassers volledig geïntegreerd. Een volledig geïntegreerde vaatwasser heeft zijn bedieningspaneel aan de binnenkant.

Het keukenpaneel bedekt de hele voorkant van de vaatwasser, waardoor je het apparaat eigenlijk helemaal niet ziet, wanneer de deur gesloten is. Veel volledig geïntegreerde vaatwassers hebben vloerprojectie, waardoor je op je vloer kunt aflezen, hoelang het nog duurt voor het programma is afgelopen.

Half geïntegreerd

Op zoek naar een half geïntegreerde vaatwasser? Ook dan kun je voor een energiezuinig model gaan met een A+++ of een A+++-10% label. Het verschil tussen een half en een volledig geïntegreerde vaatwasser is dat het half geïntegreerde apparaat het bedieningspaneel aan de buitenkant heeft.

Hierdoor heeft het vaak een groter display en is het makkelijker te bedienen dan de volledig geïntegreerde machine. Je vaatwasser is alleen niet zo goed ‘verstopt’, omdat je het bedieningspaneel blijft zien.

Onderbouw

Energiezuinige onderbouw vaatwassers zijn relatief schaars, maar ze zijn zeker wel te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Miele G 7100 SCU CLST (A+++-10%) en de AEG FUE53610ZM (A+++). Een onderbouw vaatwasser wordt wel in de nis geplaatst, maar krijgt geen keukenpaneel om de vaatwasserdeur te bedekken. Hierdoor blijf je de hele voorkant van je vaatwasser zien. Houd dus ook rekening met de kleur en uitstraling van de vaatwasser, wanneer je een keuze maakt.

Vrijstaand

Er zijn minder energiezuinige vrijstaande vaatwassers op de markt dan energiezuinige geïntegreerde vaatwassers, maar er is toch voldoende keus. Hierdoor kun je de keus van je nieuwe vaatwasser niet enkel baseren op het label, maar ook op de uitstraling van de machine.

Je blijft je hele vaatwasser zien, wanneer je voor een vrijstaand model gaat. Het uiterlijk telt dus ook mee. Vrijstaande vaatwassers zijn makkelijk te installeren en je hoeft geen rekening te houden met nismaten. Je kunt dus voor iedere energiezuinige vrijstaande vaatwasser gaan die je hartje begeert!

Tips om zelf energie te besparen

Hoewel het kopen van de meest energiezuinige vaatwasser een geweldige manier is om op energie en water te besparen, zijn er ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om het gebruik van je apparaat laag te houden.

Ecoprogramma

Heb je geen haast met de vaat? Waarom zou je dan niet gebruikmaken van het ecoprogramma? Het duurt wat langer, maar je bespaart veel. Het water dat wordt gebruikt voor de vaat is minder warm en dit bespaart je energie.

Draai je een ecowasje? Dan bespaar je maar liefst 25% op watergerbruik en wel 30% op energiegebruik. Natuurlijk zul je je zo nu en dan ook moeten beroepen op het automatische programma, bijvoorbeeld wanneer je die aangekoekte ovenschaal schoon wilt krijgen. Indien je vaatwasser beschikt over sensoren, zal het de vuilgraad meten en het water- en energiegebruik hierop aanpassen.

Zorg voor een volle vaatwasser

Logischerwijs telt het relatieve verbruik van je vaatwasser ook mee. Je apparaat verbruikt op papier niet meer water en energie, wanneer de vaatwasser halfvol is (sterker nog, sommige apparaten passen hun water- en energieverbruik hierop aan).

Als je je vaatwasser halve wasjes laat draaien, betekent dat alleen wel dat je het apparaat twee programma’s laat draaien, terwijl één ook genoeg was geweest. Zonde natuurlijk! Zet je vaatwasser dus alleen aan wanneer deze vol is. Probeer de machine ook zo efficiënt mogelijk in te delen.

Reinig je vaatwasser

Hoe schoner je vaatwasser, des te beter het zijn werk doet. De sleutel tot een zuinig gebruik van je machine is dus goed onderhoud. Merk je dat je ecoprogramma je vaat niet meer spic en span krijgt? Dan is het waarschijnlijk tijd om je kuip en deurrubbers met een doekje af te nemen en de filter schoon te maken. Deze reinig je grondig, maar met een zachte hand, onder de kraan.

Hoewel we natuurlijk allemaal fan zijn van het energiezuinige ecoprogramma, is het toch raadzaam om zo nu en dan een heet programma te draaien, omdat het hete water niet alleen vuil van je kopjes, maar ook van de vaatwasser wegspoelt.

Gebruik daluren

Het is misschien niet per se energiezuiniger, maar het is wel degelijk zuiniger voor de portemonnee: het gebruik van daluren. Wanneer het daltarief van kracht is, verschilt per regio. Limburg en Noord-Brabant genieten van het daltarief tussen 21:00 en 7:00, terwijl de rest van Nederland het met 23:00 tot 7:00 moet doen.

Gelukkig hebben veel vaatwassers een startuitstelfunctie. Je hoeft dus niet tot 23:00 uur op te blijven om je vaatwasser aan te zetten. In het weekend en op feestdagen geldt het daltarief de hele dag.

 

Meer informatie over vaatwassers? Klik dan hier.

Previous Post:

Next Post:

>

IZAA