Energiezuinige koelkasten? Een nieuwe koelkast kopen? Wij geven je graag wat tips! Energiezuinige koelkasten verbruiken minder, zijn vaak modern en zijn te verkrijgen in veel verschillende modellen. Welke past bij jou?

Zuinige koelkast kopen?

Je koelkast staat het hele jaar door dag en nacht aan. Als je je energierekening omlaag wilt brengen of je CO2-voetafdruk wilt verkleinen met het oog op het milieu, is een nieuwe zuinige koelkast kopen een onmisbare stap.

Je bespaart er jaarlijks zomaar tientallen euro’s mee. Zie jij dat ook wel zitten? Dan is het tijd een energiezuinige koelkast in huis te halen!

Koel vriescombinatie

Een zuinige koel vriescombinatie is een goede optie voor je als je ruimte wilt besparen. In plaats van twee losse apparaten heb je een koelkast en vriezer in één.

De zuinigste modellen die momenteel op de markt te vinden zijn, zijn koel vriescombinaties met energielabel C. Je hebt de keuze uit een inbouw koel vriescombinatie of een vrijstaand model.

Amerikaanse koelkast

 

Een Amerikaanse koelkast is een apparaat met dubbele deuren. Door de royale inhoud – vaak 375 tot 410 liter – en de relatief grote vriesruimte is het ideaal voor een groot gezin.

Wel verbruiken ze veel energie. De zuinigste Amerikaanse koelkasten hebben momenteel energielabel D. Hoewel je iets meer kwijt bent aan een zuinig apparaat, is het toch een goede keus. Je bespaart er tot wel 40 euro per jaar aan energiekosten mee ten opzichte van Amerikaanse koelkasten met een minder zuinig label.

Tafelmodel koelkast

De tafelmodel koelkast is met zijn kleine inhoud geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens. Door een koelkast te kopen die niet groter dan nodig is, hoeft er niet onnodig veel ruimte gekoeld te worden.

Kies je voor een energiezuinig koelkast in tafelmodel? In de loop van de totale levensduur van het apparaat bespaar je tot wel 103 euro op energiekosten ten opzichte van een tafelmodel dat niet zuinig is. Je vermindert over diezelfde levensduur van het apparaat een hoeveelheid CO2-uitstoot die aan een 2.500 km lange vliegreis gelijkstaat.

 

Tafel modelkoelkast

De tafelmodel koelkast is ideaal als je weinig ruimte in je keuken hebt.

Inbouwkoelkast

De inbouwkoelkast wordt in een nis van je keuken geplaatst en is ‘onzichtbaar’, doordat het verscholen gaat achter een keukenfront. Heb je een nieuwe energiezuinige inbouw koelkast nodig? Kies dan voor een apparaat met energielabel D.

Ook modellen met energielabel E zijn relatief zuinig. Koelkasten met een lager energielabel zijn niet aan te raden als je graag op je energierekening bespaart. Let naast het label ook op de nismaten en of het een deur-op-deur- of sleepsysteem betreft.

Top 3 energiezuinige koelkasten

  1.  Samsung RB38A7B6AB1/EF
  2.  Samsung RB38A7B6AS9/EF
  3.  LG GBB92STBAP DoorCooling

Hoeveel energie verbruikt een koelkast?

Niemand houdt van onverwachte kosten. Om te voorkomen dat het energieverbruik van jouw nieuwe inbouwkoelkast of vrijstaande koelkast hoger uitvalt dan verwacht, is het goed eerst het energieverbruik in kWh van het desbetreffende apparaat te kennen.

Daarnaast hangen de kosten af van de energieprijs. Deze is meestal circa 0,23 euro per kWh.

Per jaar

Op het energielabel van een koelkast is niet enkel de energieklasse af te lezen, maar ook het gemiddelde energieverbruik per jaar, uitgedrukt in kWh.

Om te weten hoeveel dit gebruik je gaat kosten, vermenigvuldig je dit getal met de energieprijs (0,23 euro). Stel je gaat voor de Samsung RB36T602CSA met C-label. Deze energiezuinige koelkast verbruikt jaarlijks gemiddeld 166 kWh.

166 x 0,23 = 38,18 euro.

Jaarlijks geef je dus circa 38 euro uit aan het energieverbruik van deze zuinige koelkast.

Besparing energieklasse C -> F

Een inbouw of vrijstaande koel vriescombinatie met een C-label is wellicht duurder in de aanschaf dan een koelkast met F-label, maar op energiekosten valt veel te besparen. Over de gehele levensduur van het apparaat genomen, bespaar je zo’n 281 euro op stroomkosten. Denk ook aan het CO2-verbruik dat je vermindert. Dat staat gelijk aan een 12.500 km lange autorit.

Besparing energieklasse D -> F

Een tafelmodel koelkast met D-label is groener en goedkoper in het verbruik dan een koelkast met F-label. Het gaat om een uitgaveverschil van circa 77 euro. Het verschil aan CO2-uitstoot is goed voor een trip naar Lissabon in het vliegtuig.

Energielabels

De labels voor koelkasten lopen momenteel van A tot en met G. A- en B-labels zijn nog weinig te vinden, maar zullen we in de toekomst vaker terugzien. Op dit moment is je oude koelkast vervangen met een apparaat met C-label een geweldige keus. Koelkasten met een F- of G-label laat je juist beter in de winkel staan.

 

Advies over energiezuinige koelkasten

Energie besparen

Hoe zuinig je energiezuinige koelkast ook is, je kunt altijd nog meer besparen door de manier waarop je het gebruikt. Indien je geen No Frost koelkast hebt, is het belangrijk het vriesgedeelte van je koel vriescombinatie zes keer per jaar of twee keer per jaar (Low Frost) te ontdooien. Laat kliekjes eerst afkoelen voor je ze in de koelkast zet.

Top 5 tips: energie besparen met je koelkast

Energie besparen met je koelkast kost weinig moeite, maar levert je veel op. We hebben de vijf beste tips voor je op een rij gezet die helpen energiezuinig met je koelkast om te gaan.

  • Ruimte – De warmte moet afgevoerd kunnen worden, wanneer dit niet lukt moet de koelkast harder koelen, en dat kost meer energie.
  • Ontdooi –  Naast dat ijsvorming veel ruimte in beslag neemt, zorgt het ook voor een stijging van het energieverbruik met soms meer dan 10%.
  • Zet uit – Mocht je de koelkast een tijdje niet gebruiken, zet hem dan uit of schakel de vakantiestand in.
  • Warm eten – Laat je eten altijd eerst even afkoelen, door warm eten in de koelkast te plaatsen moet de koelkast harder werken om koel te blijven.
  • Sluit –  Houd de deur niet onnodig open, en kies voor openen wat je nodig hebt. Sluit daarna de deur goed.

Aan de slag met energie besparen

Wil jij ook een groener huishouden creëren en op stroomkosten besparen? Kies dan voor een zuinige koelkast. Bedenk ook dat, wat voor koelkast je ook hebt, de manier waarop je ermee omgaat meetelt. Onderhoud je koelkast, laat de deur niet lang openstaan en sluit de deur goed.

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>