Energielabels 2021? Wil jij graag besparen op het gebruik van je huishoudelijke apparaten en/of heb jij een hart voor de natuur? Dan is het energielabel waarschijnlijk één van de eerste dingen die je overweegt voor je witgoed koopt. Vanaf maart 2021 zie je apparaten met nieuwe energielabels in de winkels. Wat is er veranderd en hoe kun je aan de hand van de nieuwe labels bepalen welk apparaat aan jouw duurzaamheidsbeleid voldoet?

Wat zijn energielabels?

Vanaf 1995 moeten witgoedapparaten verplicht een energielabel hebben. Dit is geregeld vanuit de Europese Unie en wordt in Nederland gecontroleerd door de NVWA. De metingen die worden verricht om te bepalen welk energielabel aan een apparaat wordt toebedeeld, voeren fabrikanten zelf uit.

De labels helpen consumenten bij het uitkiezen van een apparaat op basis van de duurzaamheid. Het geeft namelijk informatie over het energieverbruik en, bij wasmachines en vaatwassers, over het waterverbruik. Hoe zuinig een apparaat is, kun je zien aan de letter die het toebedeeld krijgt. G was voorheen (en is nu weer) het minst zuinig, A was het zuinigst.

Aangezien de machines steeds zuiniger werden, waren A-apparaten al snel niet meer de duurzaamste op de markt. Daarom werden er plusjes achter gezet, waarbij ieder plusje voor een energiereductie van 10% stond. Toen er uiteindelijk ook apparaten op de markt kwamen die nog zuiniger waren dan A+++ machines, werd de energiereductie er in procenten achter gezet; bijvoorbeeld A+++-10%.

Welke apparaten hebben energielabels?

Vaatwassers

Hoe zuiniger een vaatwasser, hoe minder energie en water het verbruikt per programma. Daarnaast kun je bij veel vaatwassers gebruikmaken van een ecoprogramma of hebben apparaten sensoren die het waterverbruik afstemmen op de hoeveelheid vaat en de vuilgraad. Voor maart 2021 kocht je een vaatwasser met een A+ label, een A+++-10% label of een energielabel dat daar tussenin lag. De nieuwe labels lopen weer van A t/m G, waarbij de oude A+++ gelijk staat aan het nieuwe C-label.

 

Energiezuinige vaatwassers

Bekijk hier energiezuinige vaatwassers >>>

 

Koelkasten

De zuinigheidsklasse van de koelkast is natuurlijk uitermate belangrijk. Dit apparaat staat immers dag en nacht aan! Geen wonder dat er koelkasten op de markt te vinden waren met een A+++-20% label. De nieuwe labels lopen weer van A t/m G, waarbij A+++ gelijk staat aan het huidige C-label.

 

Energiezuinige koelkasten

Bekijk hier energiezuinige koelkasten >>>

 

Wasmachines

Er zijn tegenwoordig zeer zuinige wasmachines op de markt. Voor maart 2021 kregen ze een label toebedeeld van D tot wel A+++-50%! Nu lopen de labels, net als bij andere de apparaten, van A t/m G. Bij wasmachines wordt ook rekening gehouden met het waterverbruik bij de metingen voor een label.

 

Energiezuinige wasmachines

Bekijk hier energiezuinige wasmachines >>>

 

Waarom worden de energielabels aangepast?

De huishoudelijke apparaten die je nu op de markt vindt, zijn natuurlijk eens stuk zuiniger dan die van 20 jaar geleden. De lagere energielabels verdwenen op den duur dan ook, omdat die niet meer acceptabel waren binnen het duurzaamheidsbeleid.

Vergroenen werd steeds belangrijker voor consumenten en dus ook voor fabrikanten, want hoe zuiniger hun apparaten waren, hoe meer ze waard waren. Hierdoor werden er al snel apparaten geproduceerd die zuiniger waren dan apparaten met een A-label.

Het werd tijd dat apparaten strenger beoordeeld werden op hun zuinigheid en dat het duurzaamheidsaspect ook weer overzichtelijker werd voor consumenten. Vandaar dat er een nieuwe schaal is die weer van A t/m G loopt. Een apparaat met een C-label klinkt misschien niet zo zuinig als het vroegere A+++ label , maar dat is het in dit geval dus wel. Met de nieuwe waardering zijn er nog geen apparaten die een A-label krijgen. Deze waardering wordt bewaard voor toekomstige apparaten die waarschijnlijk nog zuiniger zullen zijn dan ons huidige witgoed.

Energielabels 2021

Oude energielabels

De oude energielabels liepen van D t/m A+++ en stegen soms zelfs boven deze schaal uit, zoals bijvoorbeeld een A+++-10%. Het kan zijn dat je deze oude labels zo nu en dan nog tegenkomt, omdat winkels tot eind november huishoudelijke apparaten met de verouderde labels nog mogen verkopen. Hierdoor komen de labels die je op de verpakkingen ziet de komende maanden misschien niet altijd overeen met de nieuwe waardering.

Nieuwe energielabels

De nieuwe labels zijn vanaf maart 2021 terug te vinden in winkels. Naast dat de labels weer van A t/m G lopen, zijn er nog een paar andere aanpassingen aan de nieuwe labels ten opzichte van de oude. Zo wordt het water- en energieverbruik niet meer per jaar, maar per 100 cycli getoond bij vaatwassers. Daarnaast kun je het geluidsniveau van apparaten voortaan gemakkelijker vergelijken, omdat deze ook een waardering krijgen van A t/m D. Tot slot kun je andere productspecificaties eenvoudig te weten komen door de QR-code op het label te scannen. Deze stuurt je door naar een internationale database.

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>