De soorten keukens die er zijn geven jou een overzicht van de uiterlijke kenmerken van keukens. Daarnaast geeft het jou een overzicht van de regels bij het plannen van een keuken. Wil je een moderne keuken, een design keuken, een tijdloze keuken, een greeploze keuken of een klassieke keuken? Vind hieronder de kenmerken van deze keukens.

Welke soort keuken heb je gekocht? Deel jouw ervaring met ons

De moderne keuken

soort keuken modernDe moderne keuken is de meest voorkomende keuken in Nederland. Hij kan uitgevoerd worden in verschillende vormen zoals een rechte keuken, een L keuken of een U keuken. Een toepassing van een kook, spoel of werkeiland is mogelijk. Voorkom schuine hoeken in de keuken. Als deze er wel in zit, geef deze dan voldoende ruimte. Een moderne keuken moet vooral strak zijn en blijven.

Qua kleuren moet de keuken rustig ogen. Gebruikelijk is de onderkasten en de hangkasten van de keuken in 1 kleur en eventueel de hoge kasten combinatie (als keukenwand) in een andere kleur. Typische stijlelementen bij deze keuken zijn: gebruik van Roestvrijstaal, strak en rustig lijnenspel, vermijden van hoeken. Ruimtelijk ogende delen, waaronder een hogere plint.

Regels voor het ontwerpen van een moderne keuken:

1. Ga uit van een rechte wand, een L keuken of een U keuken.
2. Voldoende ruimte voor spoelen en koken. Niet propperig maken.
3. Werk met horizontale lijnen.

Wil je een beeld bij de moderne keuken? Bekijk tientallen voorbeelden moderne keukens >>

De tijdloze keuken

soort keuken tijdloosDe tijdloze keuken is eigenlijk een keuken die, zo als de naam al zegt de tijd doorstaat. Het geeft eigenlijk niet echt het type keuken weer, maar meer de wens van diegene die hem koopt. Tijdloze keukens liggen bij veel mensen in de smaak.

Daarnaast zegt het iets over diegene die een tijdloze keuken wil. Zo iemand wil graag een keuken die in de smaak blijft vallen.

Een tijdloze keuken kan dus een keuken zijn die niet hyper modern is en niet klassiek. Meestal valt hij er tussenin. Bijvoorbeeld een keuken met een kader om het keukenfront en hele strakke grepen. Deels klassiek of deels modern.

Wil je een beeld bij de tijdloze keuken? Bekijk tientallen voorbeelden tijdloze keukens >>

De greeploze keuken

soort keuken greeploos De greeploze keuken is een van de voorbeelden van een superstrakke keuken. Gezien de komgreep die nodig is om de keukendeur open te doen, is dit over het algemeen een iets duurdere keuken.

De komgreep zelf is een aantal centimeters hoog. Dit kleine verschil wordt weer teruggenomen van de inhoud van de kastruimte. Achter de komgreep is echter nog wel ruimte, maar dit is minimaal.

De belijning is mooi, zeker omdat de komgreep over de hele keuken doorloopt. Een nadeel van de greeploze keuken is dat een ladekasten bij een greeploze keuken over het algemeen zwaarder open en dicht gaat. Ook bij de vaatwasser is dit bekend.

Typische stijlelementen bij deze keuken zijn:

De greep lijst en greep lijstlade, vormkanten (de komgreep loopt in de hoek door), vouw liftdeur kasten. Niet te dikke werkbladen.

Regels voor het ontwerpen van een greeploze keuken:

1. De greeploze keuken zo simpel en strak mogelijk houden.
2. Leg de nadruk op de horizontale lijn in het ontwerp.
3. Werk gedoseerd met kleuren en werk met een goede vlakverdeling (bijvoorbeeld RVS)
4. Gebruik de vormwanden om de hoek om te gaan of wangen als alternatief.
5. Voorkom overbodige drukte in het ontwerp.
6. Koppel onderkant en bovenkant met achterwanden.

Wil je een beeld bij de greeploze keuken? Bekijk tientallen voorbeelden greeploze keukens >>

De hoogglans keuken

soort keuken hoogglansOok onder de categorie zeer strak valt de hoogglans keuken. De hoogglans keuken zit meestal bovenaan in het prijsniveau van keukens. Meestal gemaakt van hoogglans lak.

En te verkrijgen in stevige kleuren als zwart, rood, wit en ivoor of magnolia. Een nadeel van de hoogglans keuken is dat je er alles op ziet en er zeker zeer voorzichtig mee moet zijn.

Beschadiging zit in een klein hoekje. Ondanks het potje lak dat je er bij krijgt. Zeker kwetsbaar bij de hoeken.

Overweeg je een hoogglans keuken, denk dan eens aan het accent in de wangen aan de zijkant. Bij rood staat Wenge hout in kunststof erg mooi. Ga je voor hoogglans wit, dan zou kunststof eiken het goed doen. Je hebt dan een accent en een bescherming bij de hoeken. Regels van planning zijn als bij de moderne keuken.

Wil je een beeld bij de hoogglans keuken? Bekijk tientallen voorbeelden hoogglans keukens >>

De klassieke keuken

soort keuken klassiekEen klassieke keuken is een verhaal apart. Een klassieke keuken heeft bepaalde dingen nodig om tot zijn recht te komen. De meeste mensen knappen af op klassieke keukens, omdat de keukens in showrooms vaak niet groots opgezet zijn.

Veel mensen die van modern houden, zullen echter de overstap naar klassiek maken, als deze tot zijn recht komt.

Bij een klassieke keuken is de ruimte van groot belang. 4 meter bij 4 meter is toch wel nodig om minimaal een klassieke keuken te plannen. Zeker omdat het hier gebruikelijk is ook meteen te eten. De kleuren moeten warm en zacht aandoen.

Bijvoorbeeld crème, wit, geel, groen, terracotta of licht blauw. Deze kleuren zij uiteraard ook op de muren nodig. De kunststof variant van het front vind ik zelf een teleurstelling, omdat het kunststof meestal domineert. Een klassieke keuken is hand geschilderd het mooist.

De prachtigste voorbeelden zijn dan ook onbetaalbaar. Een meester in het maken van klassieke keukens is Clive Cristian. De moeite van het bekijken van de website zeer waard als je van klassieke keukens houdt.

Typische stijlelementen bij deze keuken zijn:

Kranslijsten, bovenop de hangkasten met getand profiel, lichtlijst in de kleur van de kasten, wand, de schouw, vitrinekasten met glas en vooral,de baldakijn boven een eiland. Vergeet niet bijpassende tafels en stoelen.

Regels voor het ontwerpen van een klassieke keuken:

1. De basisvorm is over het algemeen  L-vormige keuken, al dan niet met eiland, maar recht kan ook.
2. Leg de nadruk op koken en spoelen.
3. Creëer spanning in het ontwerp door stijlelementen.
4. Indien mogelijk een grote eetgelegenheid in die ruimte.

Wil je een beeld bij de klassieke keuken? Bekijk tientallen voorbeelden klassieke keukens >>

Welke keukenontwerpen passen er in jouw ruimte en wat kost dat? Bestel hier meerdere keukenbrochures, maak zelf gratis en makkelijk een keukenontwerp.

Vaak krijgen we vragen over keukens met beperkte ruimte. Het artikel ‘kleine keuken‘ gaat hier dieper op in.

IZAA

>