Indeling en inrichting keuken? In de oertijd was een keuken een knus middelpunt. Alles wat niet nodig was, zat gewoon niet bij de keuken. Veel later, bestond een keuken alleen uit enkele kasten, een spoelbak, een losse koelkast en een apart gasfornuis. D

e keuken heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een volwaardige leefruimte in de woning. Ineens was er daar een indeling. Die werd steeds meer uitgebreid. De keuken wordt hedendaags gezien als het hart van het huis.

Ontvang gratis keukenbrochures in huis, ontwerp je keuken, of bekijk hier de goedkoopste keukens van dit moment.

Er kwamen nieuwe apparaten en nieuwe technieken. De huidige keuken kenmerkt zich door luxe en men wil veel opbergruimte en praktische werkbladen. Daarnaast wil men voldoende inbouwapparatuur om alle comfort te bieden. De stijl en de kleurstelling van de keuken zijn over het algemeen afgestemd op de inrichting van de rest van de woning. Een keuken wordt steeds meer een echte leefruimte en de indeling gaat steeds meer een rol spelen.

Daarom willen veel mensen het liefst een woonkeuken. Een keuken waar ook meteen gegeten kan worden, heeft daarom een meerwaarde. Is er niet voldoende ruimte voor een echte eettafel, dan zijn een smalle eetbar of een inklapbare tafel praktische alternatieven.

De tafel of bar kan bovendien dienst doen als extra werkruimte. Of ze mooi zijn, valt te betwijfelen.

Ons advies is in ieder geval: probeer niet iets in een ruimte te proppen wat er niet in past, als je dat gaat doen kan de keuken klein ogen en rommelig overkomen. Pas ook op met een apothekerskast. Deze lijkt handig, maar kost eigenlijk ruimte in de keuken en doet de inrichting niet ten goede, tenzij er ruimte over is.

Om te zien welke keukens in je keukenruimte passen, vraag je deze gratis keukenboeken aan.

Tips indeling keuken

Hoe maken wij een ideale indeling van je nieuwe keuken? Bekijk eerst een paar voorbeelden van verschillende stijlen en indelingen om zo inspiratie op te doen. Daarna kun je zelf  je keuken ontwerpen op internet, om eens te kijken wat er mogelijk is met je ruimte.

Dit kan bijvoorbeeld hier. Ons advies zou zijn om daarna de indeling van je nieuwe keuken door een keukenadviseur te laten doen, waarbij je niet moet vergeten, dat je tevens een andere adviseur bezoekt en hem blanco een nieuw ontwerp laat maken.

Zo laat je twee experts hun eigen visie geven. Juist door meerdere mensen een blanco ontwerp te maken mis je geen kans op je ideale keukenontwerp. Focus je niet op één indeling.

Ik heb mensen binnen zien komen met: ‘dit ontwerp wil ik’ en die de showroom uitliepen met een compleet ander ontwerp. Bij het indelen van de keuken moeten de verschillende functies logisch op elkaar zijn afgestemd. Er is altijd een logica in de indeling.

Over het algemeen ontstaat er een werkdriehoek tussen eten voorbereiden, koken en spoelen/afwassen. De basisregel hierbij is de loopafstanden zo kort mogelijk te houden.

De vaatwasser kan bijvoorbeeld het beste in de buurt van de spoelbak zitten. Meestal meteen links of rechts van de spoelbak. Hij kan zo gemakkelijk in en uitgeruimd worden zonder morsen.

Veel van dergelijke dingen liggen betreffende je keukeninrichting voor de hand. Toch raden wij aan om voor je zelf na te gaan hoe je in de keuken werkt; wat je een prettige gang van zaken vindt.

Wil je een ingebouwde afvalbak in de keuken? Dat kost je ook een kast. Ook deze kan onder de aanrechtkast komen of een groter model in een speciale afvalkast.

Extra tips om de gewenste keuken te vinden:

1: Top 3 Best beoordeelde keukenzaken

2: Top 4 Goedkoopste keukenzaken

3: Top 3 Grootste keukenshowrooms

Algemene tips keuken efficiënt indelen

Hoe deel je de keuken efficiënt in en welke in? Kies bij voorkeur een enkele grote spoelbak (je moet er naar vragen: keukenadviseurs hebben de neiging er een normale kleine bak in te zetten (gezien de prijs) terwijl er prachtige grote enkele spoelbakken zijn. Is er een vaatwasmachine aanwezig, dan is één spoelbak over het algemeen voldoende.

Een en een kwart is mogelijk, maar het kleine bakje ernaast wordt vaak niet gebruikt, behalve om theezakjes of de afwasborstel in te gooien. Alle mensen die ik gesproken heb, hadden spijt van 1 ¼ spoelbak. Hij kost ook meteen 2,5 keer zoveel als een kleine enkele spoelbak.

Zorg voor minimaal ongeveer 50 cm of meer ruimte aan weerskanten van de spoelbak. Als je een spoelbak onder een raam wilt plaatsen, check dan of de kraan geen naar binnendraaiend raam belemmert.

Plaats geen hangkasten tegen een schouwkap aan. Een schouwkap is aan meerdere kanten afgewerkt en bedoeld om vrij te hangen. Plaats een spoelbak en kookplaat niet strak tegen een wand of kast, maar houdt enige aflegruimte over.

Normale werkbladdiepte is 60 cm. 65 centimeter diepte is fijner en qua meerprijs minimaal. Net even wat meer ruimte en dat merkt u. De ruimte tussen de spoelbak en de kookplaat wordt het meest gebruikt.

Ga bij de indeling uit van minimaal 60 cm voor en maximaal 2 meter. Plaats de spoelbak en de kookplaat ook niet te ver uit elkaar. Tegenover elkaar is mogelijk, en optisch gezien prachtig! Zo vaak hoeft je nou ook weer niet te draaien.

De werkrichting voor rechtshandige mensen is gewoonlijk met de klok mee. De kookzone zit dan rechts van de spoel/afwaszone. Linkshandige mensen werken vaak tegen de klok in dus dan zit de kookzone links van de spoel/afwas zone.

Houd bij het plaatsen van inbouwapparatuur en de draairichting van kastdeurtjes rekening met de links- of rechtshandigheid van de voornaamste gebruiker. Meestal gaat het zo: links van de spoelbak gaan de deuren naar links open en rechts van de spoelbak de keukenfronten naar rechts.

Plaats tussen het laatste kastje en de muur altijd een zogenoemd passtuk, zodat het kastdeurtje helemaal open kan. Dit is vooral van belang bij een inrichting met uitschuifbare korven. Mensen hebben vaak een hekel aan een passtuk, maar een passtuk mag optisch gezien best 15 cm breed zijn. Zonde van de ruimte? Beter in het ontwerp!

Kijk uit met het plaatsen van inbouwapparatuur en laden in een hoek. Op die manier wordt de toegang tot een aangrenzende kast geblokkeerd of raakt een handgreep sneller beschadigd. De keuze van inbouwapparatuur is van belang voor de indeling van de keuken. Dit heeft namelijk invloed op de hoeveelheid opbergruimte die overblijft.

Laat tussen het werkblad en de bovenkasten rond de 40 a 50 cm ruimte open. Probeer de ruimte altijd uit in de keukenshowroom. Houd tussen het keukenblok en de muur minimaal 90 cm loopruimte over.

Zijn er uitschuifbare of uitklapbare delen (bijvoorbeeld laden), dan moet je bij die ene meter vrije ruimte de uitschuif/uitklapruimte optellen. Fijner is 120 centimeter.

Leer van je oude keuken

Tot slot, als het om inrichting gaat is het verder interessant om stil te staan bij je oude keuken. Wat heb je daar van geleerd dat je niet meer zou willen? Heb je teveel kastruimte gehad? Laat ruimte weg. Je zult merken dat het je keukenontwerp ten goede doet en daarnaast ook de prijs van je nieuwe keuken. Wees gerust: het indelen van je keuken word altijd goed gedaan door een keukenadviseur.

Weten wat je een keuken gemiddeld kost? Dit is wat een keuken gemiddeld kost.

Keukenboeken keukenbrochuresGratis keukenboeken? 

Lees veel tips over een nieuwe keuken, bekijk keukenprijzen en bekijk mogelijkheden van handige indelingen in de keuken.

Deze keukenboeken zijn allemaal gratis en vrijblijvend aan te vragen. Binnen enkele dagen in huis. Gratis meer dan 500 paginas keukenpakket aanvragen of bekijk hier de goedkoopste keukenzaak van dit moment.

IZAA

>