Als je op zoek bent naar een nieuwe kookplaat voor je keuken, zijn er verschillende opties waaruit je kunt kiezen. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een Bora kookplaat. Het is belangrijk om de beste kookplaat te vinden die bij jouw keuken past als je besluit om er een te kopen. Als je niet zeker weet welke kookplaat het beste voor jou is uit de verschillende soorten die er zijn, kun je meer informatie vinden over de verschillende soorten en hun voor- en nadelen op deze pagina.

Gasfornuis

Als je je keuken wilt verbeteren, kun je een gasfornuis toevoegen. Een gasfornuis is een kooktoestel dat werkt op gas. Het fijne van koken op gas is dat een gasfornuis makkelijk te gebruiken is. Als je het gas hoger of lager zet, past de vlam zich meteen aan. Een ander voordeel van koken met een gasfornuis is dat het snel opwarmt zodra je het aanzet. Je hoeft niet lang te wachten tot het water in de pan kookt of de boter smelt. Je kunt ook gewone pannen gebruiken op een gasfornuis, je hoeft geen speciale pannen te kopen.

Inductieplaat

Je kunt ook besluiten om een inductiekookplaat te kopen voor je nieuwe keuken. Een groot voordeel van koken met een inductiekookplaat is dat er minder warmte verloren gaat. Zodra je de pan van de plaat haalt, stopt de warmteafgifte snel, waardoor er weinig warmte verspild wordt. Daarnaast is een inductiekookplaat ook heel gemakkelijk schoon te maken. Je hoeft niet om branders heen te poetsen, maar je kunt de hele kookplaat eenvoudig met een doekje afnemen.

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat werkt met elektrische verwarmingselementen die onder het glas zitten. Als deze elementen warm worden, worden ze rood. Voordat je kunt beginnen met koken, moet de keramische kookplaat eerst opwarmen. Zelfs nadat je hem uitzet, blijft hij nog een tijdje warm. Na het koken blijft de kookplaat ongeveer 10-30 minuten heet. In vergelijking met een inductiekookplaat is een keramische kookplaat minder zuinig met energie.

Stroomvoorziening

Bij het gebruiken van een inductie- of keramische kookplaat heb je veel elektriciteit nodig. Het is belangrijk om hierop te letten. Voor inductiekoken heb je meestal een speciaal stopcontact met vijf gaten nodig, dat heet een Perilex-aansluiting. Voor keramisch koken is bijna altijd een Perilex-aansluiting nodig. Met een Perilex-aansluiting wordt de elektriciteit van je kookplaat verdeeld over meerdere groepen, zodat je op 2 of 3 verschillende niveaus kunt koken, afhankelijk van je elektriciteitsmeter thuis.

Inbouwkookplaten

Je kunt ook inbouwkookplaten krijgen in verschillende soorten zoals gas en traditioneel elektrisch. Een inbouwkookplaat wordt in een opening in het keukenblad geplaatst. Zo vormt de kookplaat één geheel met het aanrecht, wat er strak en mooi uitziet. Let bij het kopen van een inbouwkookplaat op de juiste afmetingen van de opening. De afmetingen van de opening kunnen verschillen van de afmetingen van de kookplaat zelf. Welke kookplaat past bij jou?

IZAA

>