Bora Classic? Heb je altijd al een kookveld en afzuiging in één willen hebben? De BORA Classic voorziet in die behoefte. Met dit nieuwste snufje in je keuken gun je jezelf krachtige kookvelden naar wens met een kookveldafzuiging waar je ‘u’ tegen zegt. Klinkt dat als een upgrade die je je keuken graag wilt geven? Lees dan snel verder!
Waarom voor een BORA Classic kiezen?
(Bijna) alles is mogelijk
De BORA Classic 2.0 heeft alles in huis om koken aangenaam te maken. Je kunt uit zes kookvelden kiezen en deze combineren zoals jij dat wilt. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor inductiekookvelden (eventueel met flexinductie), een tepan yaki en/of een inductiewokbrander! De keuze is geheel aan jou.
Je kunt zelfs voor drie kookvelden gaan in combinatie met twee afzuigunits, maar dan moet je wel rekening houden met een heel hoog prijskaartje. Vaak kiest men voor een brede plaat met vier kookunits, maar je kunt de BORA kookplaat nog breder maken door een extra kookmodule toe te voegen.
Je hoeft overigens niet per se voor inductie te gaan. Ook een keramische kookplaat behoort tot de mogelijkheden en zelfs een gaskookplaat is te gebruiken in combinatie met een kookveldafzuiging.
Wanneer de branders wat verdiept in het glas liggen, blijven ze buiten de luchtstroom en worden de vlammen niet aangezogen. Tegelijkertijd zuigt de BORA kookplaat Classic wel alle dampen en geurtjes op.
Een stille afzuigunit
Een stille schoonheid. De BORA Classic 2.0 heeft een zeer stille afzuiging, dankzij zijn innovatieve motoren en zijn geluidsdemper. Bovendien trilt de Classic niet – iets dat de meeste concurrerende platen wel doen.
De BORA is dus een geweldige kookplaat voor de open keukens. Tevens is het een populaire optie, omdat het design van deze kookplaat ongeëvenaard is. In een splinternieuwe keuken moet je dus ook eigenlijk niets anders willen!
Ideeën opdoen?
Staat een splinternieuwe keuken bij jou op de planning en wil je ideeën opdoen?
Je kunt hier onze aanbod 6+ keukenbrochures aanvragen >>>
Voor- en nadelen afzuiging in werkblad
Velen kiezen voor de Bora, omdat ze een afzuiging die geïntegreerd is in het werkblad wel zien zitten, maar wat als je daar nu juist je twijfels over hebt? Om je op weg te helpen met je keuze, zetten we de voor- en nadelen van een afzuiging in het werkblad ten opzichte van een afzuigkap voor je op een rij.
Voordelen afzuiging in werkblad:
- Het biedt een mooi design en het neemt weinig ruimte in
- Het is makkelijk schoon te maken
- Het is zeer effectief
Nadelen afzuiging in werkblad:
- Het is lastig in te bouwen in een bestaande keuken
- Het is duurder dan de combinatie van een kookplaat met afzuigkap
- Doordat de motor onder het keukenblad geplaatst wordt, heb je minder kastruimte
De BORA Classic 2.0 – wat mag je verwachten?
De 2.0 heeft een makkelijke bediening met een paneel, waarop je enkel met je vinger hoeft te tikken of te schuiven om het in te stellen. De blauwe ledlampjes maken de bediening niet enkel gemakkelijk, maar dragen ook bij aan het sublieme uiterlijk van de BORA Classic. Indien je keus is gevallen op de inductiekookvelden kun je je grote pannen uit de kast halen.
Hier passen namelijk twee 24 cm pannen op. Bovendien kun je de flexinductiezones makkelijk aan elkaar koppelen, waardoor je ruimte creëert voor een grillplaat of een grote braadslede. Als je van wokken houdt, is de BORA Classic ook je beste vriend. Je zou namelijk een kookveld kunnen reserveren voor de inductie wok, een goed alternatief voor de gaswokbrander.
De perfecte kookassistent
Het grootste voordeel van deze BORA is waarschijnlijk wel de afzuiging die de perfecte kookassistent is. Je hoeft niet aan de instellingen te sleutelen, omdat het alles automatische regelt. Dit maakt koken makkelijk en zorgeloos. Bij de BORA Classic kun je bovendien minder geluid verwachten dan met een afzuigkap. Dit volume is wel enigszins afhankelijk van de ruimtelijke factoren en de inbouwsituatie.
Hoe werkt de BORA kookplaat Classic?
Een krachtig afzuigsysteem
Het plaatsen van een afzuigingssysteem in het werkblad lijkt een vreemde oplossing. Aangezien warme lucht opstijgt, zouden geurtjes en dampen zich al snel door de kamer verspreiden, toch?
Dankzij de kracht van BORA hoef je je hier echter geen zorgen om te maken. Kookdampen hebben een maximale snelheid van één meter per seconde, wanneer ze opstijgen.
Het enige dat de BORA kookplaat Classic hoeft te doen, is deze dampen te snel af zijn met zijn krachtige dwarsstroming. Dampen en geurtjes krijgen geen kans om op te stijgen, want de pas wordt hen direct afgesneden, waarna ze verdwijnen in de afzuiging.
Natuurlijk vormt een hogere pan een uitdaging voor het snelle afzuigen, dus is het raadzaam om een pan gedeeltelijk af te dekken met de deksel als deze hoger is dan 21 centimeter.
De effectiviteit
BORA afzuigingssystemen zijn zo effectief dat ze de afzuigkap in het stof laten bijten. Zo mist de gemiddelde afzuigkap bijvoorbeeld 25 procent van de dampen en geuren die vrijkomen bij het koken.
Een groot verlies is te wijten aan het niet regelmatig schoonmaken van de vetfilters. Wanneer je de vetfilters van de BORA-lijnen goed schoonhoudt, kun je rekenen op 100 procent effectiviteit. De vetfilters zijn gemakkelijk te vervangen aan de bovenkant van de plaat.
BORA Recirculatie
BORA geeft je de keus uit twee afzuigingsvarianten. Zo zou je voor recirculatie kunnen gaan met een koolstoffilter of je kunt een motor met een gat naar buiten laten installeren. 90 procent van de BORA-klanten gaat echter voor recirculatie.
Niet alleen is dit makkelijker, maar het zorgt er ook voor dat nieuwbouwhuizen hun A-label kunnen behouden. Het afzuigen van lucht naar buiten zou je huis snel kunnen laten afkoelen, doordat het systeem behoorlijk krachtig is. Recirculatie hoef je enkel met twee fases aan te sluiten. Vervolgens is je systeem klaar voor gebruik.
Voor recirculatie kun je kiezen uit twee oplossingen. Je zou een standaard koolstofbox kunnen installeren of je kunt voor de drie filter box gaan. Deze is uitgebreider en heeft een langere levensduur.
Wat als er iets in de kookafzuiging valt?
Als je een enthousiaste kok bent, kan het zijn dat je zo nu en dan wat morst op de kookplaat. Je kunt je dus afvragen wat er gebeurt als er vocht in de kookafzuiging valt. Gelukkig hoef je je met een BORA nergens zorgen over te maken.
De BORA Classic 2.0 kan – afhankelijk van het systeem – namelijk wel 300 milliliter aan kookdampen afzuigen. Deze dampen worden vervolgens ook afgevoerd als vocht. Wat nu als er extra vocht moet worden afgevoerd? Het systeem zal niet beschadigen, want de afvoer loopt niet dwars door de elektronica.
Zou je voor de BORA Basis, de BORA Pure of de BORA X Pure gaan, dan kun je zelfs genieten van een afzuigsysteem dat wel tot drie liter aan kookvocht kan afvoeren. De BORA Classic is niet alleen bestand tegen een overmaat van kookvocht, maar zal zich ook niet laten belemmeren door voorwerpen die in de afzuiging terechtkomen. Deze voorwerpen vind je namelijk weer terug in de opvangbak. Dankzij de vetfilter zullen voorwerpen niet samen met de kookdampen in de luchtgeleiding worden gezogen.
Je nieuwe keuken ontwerpen met een Bora kookplaat er in? Simpel gemaakt met dit online tekenprogramma:
Klik hier – start keuken 3D ontwerpen >>>
BORA montage en aansluiting
De vereiste werkbladdiepte
Wil je graag een BORA Classic in je nieuwe keuken? Verzeker jezelf er dan van dat je ervaren vakmensen inhuurt om de klus te klaren, want de installatie is niet bepaald makkelijk.
Ook zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Zo zul je voor een BORA classic een minimale werkbladdiepte van 65 centimeter moeten hebben in geval je een paneel onder de kookplaat wilt hebben. Kies je voor lades? Dan zul je een werkbladdiepte van minimaal 70 centimeter moeten hebben.
BORA’s ‘persoonlijke ruimte’
Daarnaast heeft de BORA Classic een grote ‘persoonlijke ruimte’. Aan beide zijde zul je minimaal 30 centimeter vrij moeten houden en je kunt de kookplaat dus niet pal naast een hoge kast zetten.
Dit zou de luchtstroom belemmeren, waardoor een vochtprobleem in de hand wordt gewerkt. Tot slot zul je met de BORA Classic rekening moeten houden met een buissysteem dat tot aan beneden doorloopt, achter de onderkast in je keuken. De BORA Pure en Pura hebben dit niet.
De afzuigingsmotor
De afzuigingsmotor kan op verschillende plaatsen geïnstalleerd worden. Je kunt bijvoorbeeld voor een motor gaan in de plint of op het dak. Indien de afvoer langer is dan zes meter, zul je rekening moeten houden met de plaatsing van een tussenmotor. De verbindingen worden tot stand gebracht door middel van ECO tubes, die door BORA zelf ontwikkeld zijn. Deze zorgen voor een optimale luchtgeleiding, waardoor je geen kookdampen in je huis krijgt.
Verschillende opties
Er zijn ook een paar keuzes die je zult moeten maken voor de montage. Wil je bijvoorbeeld de knoppen van de Classic aan de voorkant in de kast laten frezen? Je zou zelfs de stopcontacten aan de voorkant laten monteren. Deze opties maken zowel de Classic, de Pura als de Pure gewild bij architecten die een moderne keuken willen ontwerpen.
Wat is de BORA Classic prijs?
De BORA Classic prijs verschilt sterk per samenstelling. Wat kost een Bora Classic kookplaat? Mocht je voor twee flex inductiekookvelden gaan met één afzuiging, dan kun je rekenen op een prijs van om en nabij 5.500 euro. Wens je daar nog een tepan yaki bij dan verhoogt deze prijs met minstens 900 euro.
Als je van plan bent om voor de goedkoopste BORA kookplaat te gaan, kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van 2.300 euro. Dit klinkt als een hoop geld voor de goedkoopste variant, maar als je bedenkt dat je normaal gesproken zo’n 1.300 euro kwijt zou zijn voor een ‘normale’ kookplaat en een afzuigkap, valt het reuze mee. Met de BORA heb je namelijk geen afzuigkap meer nodig.
Goedkope BORA Classic kopen net over de grens in Duitsland.
Goedkope BORA Classics koop je hier
BORA Classic review
Velen gingen je al voor met de aanschaf van een BORA kookplaat Classic. Een rondblik op het internet geeft je al gauw een indruk van de gemiddelde BORA Classic review. De meeste mensen kozen voor de BORA Classic, omdat ze graag een kookveldafzuiging wilde hebben. De BORA lijkt met veel succes ieders hart te stelen, want de meeste afzuigkap in werkblad ervaringen zijn meer dan positief.
Je kunt de damp met je eigen ogen in de afzuiging zien verdwijnen en het design wordt erg op prijs gesteld. Van de meeste BORA gebruikers, krijgt de kookplaat dan ook het maximaal aantal sterren.
Helaas is de Bora website voor Nederlanders vrij onduidelijk – ook is het ons niet gelukt, om foto’s van Bora toestellen te plaatsen. We hebben geen toestemming gekregen.