Beste Vaatwasser Kopen

Op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Wij hebben het voorwerk voor je gedaan. Of je nu een inbouw, vrijstaande of onderbouw vaatwasser zoekt, klik op de juiste categorie voor de beste vaatwassermodellen van dit moment.

Jouw nieuwe vaatwasser

Wie een nieuwe vaatwasser zoekt ziet niet zelden door de bomen het bos niet meer. Zoveel merken, zoveel modellen, zoveel te kiezen. Welk type vaatwasser de beste keus is hangt van een aantal dingen af. Aan jou om de beste mix van prijs en kwaliteit te kiezen. Gelukkig helpen wij je om een miskoop te voorkomen.

Wil jij de beste vaatwasser in huis halen om jezelf te garanderen van een schone vaat en optimaal gebruiksgemak? Dan is het tijd om vaatwassers te vergelijken. Dit is een hele klus, want er zijn zoveel vaatwassers van verschillende merken op de markt! Je wilt natuurlijk die ene machine die het beste uit de test komt, het liefst voor de beste prijs, maar welke vaatwasser is dat?

Om je te helpen bij je zoektocht naar de beste koop, vertellen wij je hoe je een goede vaatwasser herkent en welke merken veel te bieden hebben. Voor je het weet, maak jij gebruik van de beste inbouw, vrijstaande of onderbouw vaatwasser die te koop is!

Type vaatwasser

Als je alle vaatwassers met elkaar moet vergelijken, zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Daarom zul je allereerst moeten bepalen welk type vaatwasser in en bij jouw keuken past. Er zijn namelijk verschillende soorten verkrijgbaar: de inbouw vaatwassers, de onderbouw vaatwassers en de vrijstaande vaatwassers.

Inbouw vaatwassers

Wil je een inbouw vaatwasser? Dan heb je de keus tussen een volledig geïntegreerd en een half geïntegreerd model. Een volledig geïntegreerde vaatwasser is geheel ‘onzichtbaar’, wanneer deze gesloten is – het ziet er dan net zo uit als ieder ander keukenkastje.

Het voordeel hiervan is dat de vaatwasser zich in iedere keuken thuis voelt. In de nostalgische keuken zal deze inbouw vaatwasser niet afdoen aan de klassieke ambiance, terwijl het in de moderne keuken geliefd is, vanwege zijn strakke afwerking.

Het nadeel is dat je de vaatwasser moet openen om het te bedienen. Een half geïntegreerde vaatwasser die een bedieningspaneel aan de buitenkant heeft, wordt door velen daarom als gebruiksvriendelijker beschouwd.

Klik hier voor inbouw vaatwassers >>>

Vrijstaande vaatwassers

Wil je een vaatwasser in je huidige keuken plaatsen? Dan is de kans groot dat er geen ruimte meer is voor een inbouw vaatwasser. In dit geval kan een vrijstaande vaatwasser de oplossing bieden. Deze kun je in principe overal plaatsen, zolang je maar genoeg ruimte over hebt.

Bovendien hoef je niet te puzzelen met de nismaten. Je kunt dus een vrijstaande vaatwasser kopen, omdat de eigenschappen je aanspreken zonder je zorgen te maken over de maat.

Klik hier voor vrijstaande vaatwassers >>>

Onderbouw vaatwassers

Een onderbouw vaatwasser is in principe ook een inbouw vaatwasser. Je plaatst het namelijk onder het aanrecht, waardoor het zich tussen of naast de keukenkastjes bevindt.

Toch is de vaatwasser niet geïntegreerd, omdat het geen front paneel heeft. Hierdoor is het apparaat prominent aanwezig in de keuken. Bij een onderbouw vaatwasser is het daarom extra belangrijk dat je tevreden bent met het exterieur.

Klik hier voor onderbouw vaatwassers >>>

Energiezuinige vaatwassers

Een energiezuinige vaatwasser herken je allereerst natuurlijk aan het energielabel. Tegenwoordig zijn er zelfs al A+++-10%-vaatwassers beschikbaar die 10% minder energie verbruiken dan de A+++-varianten. Een energiezuinige vaatwasser beschikt bovendien over een eco programma om extra op energie te besparen.

Controleer ook of de machine die je op het oog hebt over een beladingssensor en aquasensor beschikt, zodat het niet meer water gebruikt dan nodig. Tot slot maken energiezuinige vaatwassers gebruik van een actieve droogtechniek, bijvoorbeeld door middel van zeolietkorrels. Op deze manier hoeft er geen koud water te worden aangevoerd om de inhoud van de vaatwasser te koelen.

Klik hier voor energiezuinige vaatwassers >>>

Mini vaatwassers

Voor de één- en tweepersoons huishoudens is de mini vaatwasser de ideale aankoop. Bovendien nemen ze weinig ruimte in, waardoor ze ook in kleinere keukens kunnen worden geplaatst.

In de regel zijn de mini vaatwassers enkel 45 centimeter breed en/of hoog en bieden ruimte voor vier tot zes couverts (één couvert is +/- wat één persoon aan servies gebruikt voor een maaltijd.) In een normale vaatwasser passen ongeveer twaalf couverts.

Klik hier voor mini vaatwassers >>>

Smalle vaatwassers

Een smalle vaatwasser is ongeveer net zo breed als een mini variant – 45 centimeter – maar is net zo hoog als een gewone vaatwasser. Hierdoor past het in de wat smallere keukens, maar kan het toch nog toepasselijk zijn voor drie- of vierpersoons huishoudens. Er passen namelijk tien couverts in.

Bosch en Siemens hebben smalle vaatwassers die speciaal voor bestek een lade hebben, waardoor het apparaat efficiënter kan worden gevuld. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat het wellicht wat puzzelen is om grote pannen in de machine kwijt te kunnen.

Klik hier voor smalle vaatwassers >>>

Goedkope vaatwassers

Wil je niet zoveel uitgeven aan een vaatwasser? Dan ga je waarschijnlijk het best op zoek naar een vrijstaande vaatwasser. Deze kosten gemiddeld slechts 450 euro, waar de inbouw vaatwasser gemiddeld 650 euro kost. Daarnaast zijn mini vaatwassers goedkoper dan normale vaatwassers, maar ze verbruiken per wasbeurt relatief meer.

Hoewel er goedkope vaatwassers op de markt zijn tegen een goede prijs kwaliteit verhouding en die qua resultaat en constructie niet al te veel onder doen voor een duurder apparaat, bieden goedkope vaatwassers minder programma’s en mogelijkheden. Daarnaast gaan ze meestal minder lang mee, omdat ze gemaakt zijn van goedkopere onderdelen.

Klik hier voor goedkope vaatwassers >>>

Vaatwassers geschikt voor IKEA keuken

Zie jij een vaatwasser in je Ikea keuken wel zitten? Dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat het apparaat past! Om hier zeker van te zijn, zul je ten eerste op moeten meten hoe hoog de nis is. Ten tweede is er een verschil tussen een METOD en een FAKTUM keuken.

Klik hier voor vaatwassers geschikt voor Ikea keuken >>>

Ikea Metod

Voor je een vaatwasser kunt kopen voor je Ikea keuken, moet je erachter komen of je een Metod of een Faktum hebt. Gelukkig hoef je slechts één meting te verrichten om antwoord op je vraag te krijgen.

Meet het frontpaneel, dus één van de frontjes van je keukenkastjes zonder de plint mee te nemen. Lees je 80 centimeter af? Dan weet je dat je een Ikea Metod keuken hebt en dat je op zoek moet naar een vaatwasser waar een frontpaneel van 80 centimeter op past.

Ikea Faktum

Heb jij je keuken voor juni 2014 gekocht en zijn jouw frontpanelen slechts 70 centimeter hoog? Dan ben je in bezit van een Ikea Faktum keukensysteem. Kies dan voor een vaatwasser waarvan de afmetingen overeenkomen met die van de nis en waar een frontpaneel van 70 centimeter hoog op past.

Top 10 merken

Natuurlijk wil je de beste vaatwasser voor de beste prijs in huis halen. Als je alle vaatwassers vergelijkt, welke komt dan het beste uit de test en welke biedt je de gewenste ecologische programma’s? De vaatwassermarkt is zeer groot. Om je op weg te helpen met je zoektocht naar de beste koop, zetten wij de top 10 merken voor je op een rij.

Miele G

Miele G brengt zowel vrijstaande als onderbouw en geïntegreerde vaatwassers op de markt. Dit merk dat hoog in aanzien staat, staat voor kwaliteit en moderne technieken en biedt hierdoor, samen met enkele andere A-merken, de beste vaatwassers aan.

Onder de vrijstaande vaatwassers van Miele G is de Miele G 4310 SC CLST zeer populair. Met een A++- label is dit niet de zuinigste op de markt, maar wel een mooie optie voor diegenen met een budget.

Als je het milieu een plezier wilt doen en je energie- en waterrekening lekker laag wilt houden, is de volledig geïntegreerde Miele G 6660 SC Vi de beste inbouw optie. Deze vaatwasser heeft energielabel A +++-10% en biedt, net zoals de 4310 SC CLST, ruimte voor 14 couverts.

Voor zo’n zuinige geïntegreerde Miele G vaatwasser moet je rekening houden met een prijskaartje van boven de 1.000 euro, maar je weet wel zeker dat je de beste koop in huis haalt! Klik hier voor de beste Miele G vaatwassers.

Whirlpool

Hoewel Whirlpool een merk is dat wat minder prominent aanwezig is op de vaatwassermarkt dan Miele G en Siemens, biedt het toch geweldige apparaten aan voor een mooie prijs.

Denk bijvoorbeeld aan de Whirlpool WKIC 3C26 – een inbouw vaatwasser die je nog geen 450 euro kost. Hoewel dit apparaat een normaal geluidsniveau heeft van 46 decibel, brengt Whirpool ook opvallend stille apparaten aan de man, zoals de WIC 3C33 PE die met 43 decibel behoorlijk stil is. Bovendien heeft het een A+++-energielabel.

De WFO3O41 PLX heeft zelfs een geluidsniveau van slechts 41 decibel! Ben je op zoek naar een goedkope vaatwasser die lekker stil zijn gang gaat? Dan kun je het beste op zoek gaan naar een vaatwasser van Whirlpool met een mooie prijs kwaliteit verhouding. Klik hier voor de beste Whirlpool vaatwassers.

Siemens

Met Siemens haal je de beste vaatwasser in huis. Niet voor niets staat dit toonaangevende merk vaak bovenaan de top tien samen met Bosch en Miele G. Hoewel Siemens in de regel prijzig is, bieden ze vaatwassers aan in verschillende prijsklassen. Zo zou je, als je niet al te veel wilt uitgeven aan je nieuwe aankoop, voor een vrijstaand vaatwasser kunnen gaan.

De Siemens SN236W17IE is zo’n vaatwasser en kost rond de 530 euro. Dit apparaat biedt je vier programma’s, energieklasse A++ en ruimte voor 13 couverts. Siemens zou Siemens echter niet zijn als ze ook niet wat luxere modellen aanboden.

Als je op zoek bent naar het neusje van de zalm is de volledige inbouw vaatwasser SN678X36UE de beste koop. Dit apparaat heeft een geluidsniveau van slechts 40 decibel, beschikt over zes wasprogramma’s en valt onder energieklasse A+++-10%. Klik hier voor de beste Siemens vaatwassers.

 

Greeploze vaatwasser

Hier zie je een combinatie van een volledig geïntegreerde en greeploze vaatwasser

 

Inventum

Bij Inventum vind je voornamelijk goedkope vaatwassers met een energielabel A ++ of A+++. Al vanaf 300 euro kun je een vrijstaande vaatwasser kopen. Je kunt zelfs minder uitgeven, wanneer je voor een mini vaatwasser gaat die plaats biedt voor zes couverts.

De meeste vaatwassers van Inventum bieden je vijf programma’s aan of meer. Veel apparaten zijn wel vrij luidruchtig met een geluidsniveau van 45 decibel of meer. De vrijstaande vaatwasser VVW6040AB is de uitzondering op de regel en stoot slechts 39 decibel uit. Daarmee is dit de beste koop onder de Inventum vaatwassers. Klik hier voor de beste Inventum vaatwassers.

ETNA

Bij ETNA kun je terecht voor het kopen van een inbouw vaatwasser of een vrijstaande vaatwasser en de prijzen liggen vaak tussen de 450 en 850 euro in. De meeste apparaten hebben een A++ of een A+++-energielabel. Over het algemeen tref je bij dit merk vaatwassers aan die vijf programma’s aanbieden. De VW147SRVS is daar met negen programma’s een uitzondering op.

Vaatwassers van ETNA hebben meestal een geluidsniveau van 45, 47 of 49 decibel en zijn daarmee niet de stilste. Dit merk heeft een aantal slimline vaatwassers in het assortiment die ruimte bieden voor negen couverts. Hoewel ETNA misschien niet perse een voorloper is in de vaatwasserindustrie, bieden ze mooie apparaten aan voor een degelijke prijs. Klik hier voor de beste ETNA vaatwassers.

AEG

Bij AEG kun je terecht voor vrijstaande, slimline en inbouw vaatwassers. Met behulp van het airdry systeem droogt je vaat niet enkel mooi op, maar ook nog eens op een milieuvriendelijke manier. De deur gaat aan het einde van het programma tien centimeter open, waardoor de stoom weg kan en de natuurlijke luchtstroom de vaat droogt.

Bepaalde apparaten, zoals de FSK93807P, zijn voorzien van comfortlift, waardoor je niet hoeft te bukken, wanneer je de schuiflade van de vaatwasser inlaadt. AEG verkoopt veel A+++-machines in verschillende prijsklassen. Zo kun je een vaatwasser van dit merk in huis halen voor 500 euro, maar je kunt er ook meer dan 1.000 euro aan kwijt zijn. Klik hier voor de beste AEG vaatwassers.

Bosch

Bosch is niet goedkoop, maar biedt wel kwaliteit! Als je op zoek bent naar een goede vaatwasser die alle innovatieve snufjes op zak heeft, is Bosch het merk dat je zoekt.

Neem bijvoorbeeld de Bosch SBV88UX36E. Dit is één van de inbouw vaatwassers en is met 40 decibel muisstil. Dit A+++-10%-apparaat is te bedienen met een app en biedt je de keuze uit wel acht programma’s. Bovendien droogt het jouw vaat op een milieuvriendelijke manier, namelijk met zeolietkorrels.

Deze beste vaatwasser kost ongeveer 950 euro. Dat is ook wel een beetje de prijs waar je op moet rekenen, wanneer je een Bosch in huis haalt. Toch is iedere vaatwasser van dit merk het geld meer dan waar, doordat kwaliteit gegarandeerd is. Klik hier voor de beste Bosch vaatwassers.

SMEG

Je kunt 500 euro uitgeven aan een vaatwasser van SMEG, maar je kunt ook voor een model gaan dat 2.000 euro kost. SMEG is een merk dat veel aandacht besteedt aan de esthetische waarde van zijn apparaten, waardoor je zeker weet dat je met een SMEG vaatwasser een mooie aanvulling in huis haalt voor een strakke keuken.

Het merk staat bekend om zijn gepatenteerde Planetarium-wasysteem, waarbij de sproeiarmen rondom een as bewegen en tegelijkertijd zelf in tegenovergestelde richting roteren. Door deze geweldige techniek kan SMEG je de schoonste vaat garanderen. Klik hier voor de beste SMEG vaatwassers.

Samsung

Samsung heeft zijn plekje op de markt van huishoudelijke apparaten veroverd en biedt vaatwassers aan die bekend staan om hun gebruiksgemak en mooie prijs kwaliteit verhouding.

Neem bijvoorbeeld dit pareltje: de DW60R7070BB. Deze vaatwasser is al stil met slechts 42 decibel, maar Samsung vervaardigde toch een Silence-programma, waarmee de vaatwasser slechts 40 decibel aan geluid produceert. Ideaal als je ’s nachts de machine aan wilt zetten, maar jou slaapkamer zich naast de keuken bevindt.

Bovendien heeft dit apparaat een fijne glazenhouder, waardoor je zelfs je meest kwetsbare wijnglazen aan de Samsung durft toe te vertrouwen. Geniet daarnaast van de Speed Booster en het Self Clean programma. Dit is één van de duurdere en luxere inbouw vaatwassers van Samsung en kost toch slechts 780 euro. Klik hier voor de beste Samsung vaatwassers.

 

Half geïntegreerde vaatwasser

Half geïntegreerde vaatwasser, wel ingebouwd maar met het bedieningspaneel aan de buitenzijde.

 

Waar let je op bij de keuze voor een nieuwe vaatwasser?

Energielabel

Één van de eerste zaken waar je op let, wanneer je op zoek bent naar de beste vaatwasser is natuurlijk het energielabel. Let wel goed op. Een A+-label klinkt misschien als een goede keus, maar momenteel is dit het minst zuinige label dat op de markt is voor vaatwassers. Wanneer je een energielabel A ziet staan, wil je dus eigenlijk het liefst dat er drie plusjes achter staan: A+++.

Ieder plusje maakt het label 10% zuiniger. Momenteel bestaan er zelfs vaatwassers met een energielabel A+++-10%. Onder andere Miele G, Siemens en Bosch hebben deze ultrazuinige vaatwassers in hun assortiment. Een energiezuinige vaatwasser is duurder in de aanschaf, maar je zult per wasbeurt wel veel besparen, waardoor het je geld zeker waard is. Bovendien is een zuinige vaatwasser veel beter voor het milieu.

Houd er rekening mee dat er vanaf maart 2021 nieuwe energielabels gebruikt worden. Deze lopen niet van A+ tot A+++-10%, maar van A tot en met G. Hoewel ze pas vanaf maart volgend jaar in de winkels te zien zijn, zou je deze nieuwe labels al wel in de doos van je bestelde vaatwasser kunnen aantreffen.

Energiebesparing over levensduur

Zoals gezegd, staat ieder plusje in een energielabel voor 10%. Hierdoor is een A+++-10% wel 40% zuiniger dan een A+-vaatwasser.

Heb je een vaatwasser in de keuken staan die tien jaar of ouder is? Dan verbruikt deze waarschijnlijk circa 1,6 kWh per wasbeurt. Als je deze inruilt voor een A+++-10%-vaatwasser, zul je na aankoop van je nieuwe machine slechts 0,75 kWh verbruiken per wasbeurt. Op deze manier bespaar je per keer wel 53% aan energie. Tegelijkertijd gaat je waterverbruik ook naar beneden van 15 liter naar 7,5 liter per wasbeurt (50%).

Gebruik je je vaatwasser vier keer per week? Dan betekent dit verschil dat je jaarlijks 35 euro zult besparen. Bovendien weet je dat je het milieu er een plezier mee doet.

Geluidsniveau

Bevindt jouw keuken zich vlak bij jouw slaapkamer en/of heb je een open keuken en wil je geen vaatwassergeluiden horen, wanneer je in de woonkamer zit? Dan is het geluidsniveau van een vaatwasser ook een belangrijke overweging.

Indien je een stille vaatwasser in je keuken wilt plaatsen, ga je voor een machine die niet meer dan 43 decibel produceert. Deze stille vaatwassers zorgen voor minder geluidsoverlast, doordat ze een speciale behuizing hebben en een inverter motor (deze maakt minder lawaai).

Wil je echt voor muisstil gaan? Kies dan voor een inbouw vaatwasser in plaats van een vrijstaande vaatwasser. Het werkblad boven de machine zorgt ervoor dat het geluidsniveau daalt met ongeveer 2 decibel – een halvering van het geluid! Tot slot bieden de beste vaatwassers je de mogelijkheid om een nachtprogramma te gebruiken dat minder geluid maken.

Bedieningspaneel

Wellicht is het bedieningspaneel niet het eerste aspect dat je overweegt, wanneer je op zoek bent naar een vaatwasser. Toch is het één van de zaken die het gebruiksgemak van je vaatwasser bepalen.

De wat luxere vaatwassers zijn vaak te bedienen met een app en worden ook wel smart of ‘slimme’ vaatwassers genoemd. Bedenk je je opeens dat je de vaatwasser niet aan het werk hebt gezet? Dan doe je dit met een touch op je smartphone of tablet, zelfs als je niet thuis bent! Ook kun je het programma instellen en kijken of het programma al bijna afgelopen is. Op deze manier heb je dus een ‘tweede bedieningspaneel’ op je telefoon.

Bij de volledig geïntegreerde vaatwasser zit het bedieningspaneel aan de binnenkant van het apparaat. Bedenk van tevoren of je dit handig vindt. Deze apparaten beschikken wel over vloerprojectie, waardoor je op je vloer kunt zien hoelang je vaatwasser nog bezig is met de vaat. Half geïntegreerde, onderbouw en vrijstaande vaatwassers hebben hun bedieningspaneel aan de buitenkant.

 

Volledig geintegreerde vaatwasser

Volledig geïntegreerde vaatwasser, dit zie je aan het bedieningspaneel dat binnenin de vaatwasser zit.

 

Deursysteem

Je hebt de keuze uit twee deursystemen: het sleepdeursysteem en het deur-op-deursysteem. Bij het sleepdeursysteem heeft het keukenpaneel zijn eigen scharnieren. Met behulp van een sleepgeleider worden deze verbonden met de scharnieren van de vaatwasser, waardoor de deur toch als één beweegt.

Bij het deur-op-deursysteem is het paneel aan de deur van je vaatwasser bevestigd en heeft het dus niet zijn eigen scharnieren. Het deur-op-deursysteem biedt een strakkere afwerking. Wat geschikt is voor jouw vaatwasser is onder andere afhankelijk van je keuken.

Aantal couverts

Een vaatwasser kopen waar het juiste aantal couverts in past, is heel belangrijk. Niet alleen is het frustrerend als er niet genoeg vaat in de machine past, waardoor je misschien twee keer een programma moet draaien, maar het omgekeerde is ook lastig. Als de vaatwasser te groot is, duurt het misschien meerdere dagen voor deze goed gevuld is, waardoor je eigenlijk constant met vuil servies zit.

De meeste vaatwassers hebben ruimte voor twaalf couverts. In een mini vaatwasser en een smalle vaatwasser past logischerwijs wat minder, respectievelijk gemiddeld vijf en tien couverts. Er zijn ook zeer ruime vaatwassers te koop die ruimte bieden voor wel 16 couverts. Deze zijn zeer handig voor de wat grotere gezinnen.

Gebruiksvriendelijkheid

Naast het bedieningspaneel en het wel of niet bedienbaar zijn met de app zijn er nog een aantal aspecten die je helpen te bepalen of een vaatwasser al dan niet gebruiksvriendelijk is.

Zo is het natuurlijk fijn als er een besteklade of –korf aanwezig is. Deze is makkelijk te verplaatsen en je hoeft minder te bukken. Daarnaast hebben sommige vaatwassers verschillende rekken die uit te klappen zijn en verstelbare lades. Hierdoor is de machine goed te vullen en draai je geen halve wasjes.

Aangezien zowel de filter als de sproeiarmen regelmatig moeten worden gereinigd, is het fijn als deze onderdelen eenvoudig te verwijderen en schoon te maken zijn.

 

Beste vaatwasser

Besteklade voor smalle hoge vaatwassers, zo houd je meer ruimte over onderin voor pannen en borden.

 

Hoe werkt een vaatwasser?

Schuiflade

Sommige vaatwassers hebben schuiflades die de gebruiksvriendelijkheid van de machine naar een heel nieuw niveau tillen!

Zo bieden de beste vaatwassers je natuurlijk een flexibele indeling, waardoor je jouw vaat makkelijk kwijt kunt. Ben je wezen kokerellen en heb je veel pannen gebruikt? Verstel dan de bovenste schuiflade om meer ruimte te creëren in de onderste korf voor de pannen. Zo past alsnog al je vuile vaat in de vaatwasser!

Er zijn ook vaatwassers die over een comfortlift servieskorf beschikken. Deze schuiflade trek je naar buiten net zoals iedere lade, maar dankzij het comfortlift-systeem, komt de korf omhoog zonder dat je hier enige kracht voor hoeft te gebruiken. Doordat de lade nu wat hoger is, kun je de servieskorf makkelijk in- en uitruimen zonder dat je hoeft te bukken. Dat is nog eens ergonomisch!

Zeepklep

Doe het zeepklepje open en plaats het vaatwasmiddel. Tegenwoordig vind je dit middel meestal in de vorm van een tablet, waardoor je je nooit in de dosering kunt vergissen. Wanneer het water in de vaatwasser wordt gepompt, zorgt de tijdschakelaar ervoor dat het afwasmiddel op het juiste moment aan jouw vaat wordt toegevoegd, waardoor al je servies en bestek aan het eind van het wasprogramma weer spic en span is!

Sproeiers

Wanneer het eerste laagje water dat de vaatwasser is ingepompt, opgewarmd is, wordt dit vermengd met de zeep. Vervolgens wordt dit sopwater omhoog gepompt via de sproeiarmen. De druk zorgt ervoor dat sproeiarmen gaan draaien en de sproeiers spuiten water met hoge kracht om zo het vuil te verwijderen.

Omdat sproeiers zo effectief zijn en je natuurlijk graag water wilt besparen, hoef je je vaat niet eerst voor te spoelen. Schuif gewoon de etensrestjes van het bord en zet het in de vaatwasser. Deze doet de rest.

 

Vrijstaande vaatwasser

Dit is een voorbeeld van een vrijstaand vaatwasser

 

Warmte element

Afwassen zonder warm water is natuurlijk niet zo effectief. Daarom kan je vaatwasser zelf voor warm water zorgen door gebruik te maken van het warmte element. Meestal bevindt dit element zich onder de sproeiarmen. Het verwarmt het water, zodat jouw vaat schoner dan schoon wordt. Vervolgens wordt er opnieuw water opgewarmd om zeepresten van de vaat te verwijderen.

Afvoer

Wanneer je de vaatwasser na het wasprogramma opent, wil je natuurlijk niet het gevoel hebben dat je de sluizen opent. Al het water moet dus ergens heen kunnen. Daarvoor heeft de vaatwasser een afvoer. Nadat de vuile vaat schoongespoeld is, verdwijnt het vuile afwaswater in de afvoer.

Aanvoer

Als je gebruikmaakt van het warmte element van je vaatwasser hoeft je apparaat enkel op de koudwaterleiding worden aangesloten. Om energie te besparen, sluit je de machine aan op zowel de koud- als de warmwaterleiding door middel van een voorschakelapparaat – gedeeltelijke hotfill wordt dit genoemd. Op deze manier hoeft de vaatwasser zelf geen water op te warmen en bespaar je op energie.

 

 

Bekijk een overzicht van alle inbouwapparatuur merken. Of vraag eenvoudig keukenbrochures aan.

Previous Post:

Next Post:

>

IZAA