Beste tips inrichting kleine keuken? Een kleine keuken indelen, hoe doen we dat en wat zijn de mogelijkheden? Als eerste is het lastig om te definiëren wat een kleine keuken is. Iedereen ervaart een kleine keuken anders.

Tip: bij dit bedrijf kun je goedkoop een kwalitatieve kleine keuken vinden

Hier volgen in ieder geval een aantal belangrijke tips voor het indelen van een kleine keuken, zodat je een kleine keuken zo praktisch mogelijk in kan delen.

Op deze pagina houden we geen rekening met de uitstraling van de keuken, maar juist met de optimale benutting van de keukenruimte.

Voor de beste tips inrichting kleine keuken kan je tevens direct voor je verder leest deze gratis keukenmagazines in huis ontvangen. boordevol tips en ideeën voor kleine keukens.

Wanneer is een keuken klein?

Vaak denkt men dat er heel weinig mogelijkheden zijn om een keuken perfect in te richten bij een kleine ruimte. Dit is niet het geval. Er zijn juist veel manier om een kleine keuken in te richten.

Vanzelfsprekend kom je ruimte te kort in een kleine keuken, maar als de basis en de opzet van de keuken goed is, komen we een heel eind. Een kleine keuken is meestal in de breedte te kort.

Dit word vaak gemerkt in een gemis aan aanrechtblad ruimte. Daar waar je de aardappels en groente snijdt. Werkblad is er niet bij te toveren, maar men kan wel in de hoogte werken.

Wat is de kleinste keuken die ontworpen kan worden?

Heb je een rechte keuken van 2.40 centimeter? Dan is dit de kleinst mogelijk in te richten keuken. Indien men een spoelbak wenst en een kookplaat. In dit ontwerp zou dan zelfs nog een afwasmachine kunnen. Een kleinere keuken ontwerpen is niet mogelijk. Is jouw ruimte groter? Wees gerust. Voor elke keuken is een ruimte te ontwerpen.

Mocht er dan ook nog een schuine hoek in de keuken zitten dan kan het wel zijn dat er extra kosten bijkomen.

De onderkasten in een kleine keuken

Bij veel keukenzaken zijn de onderkasten in extra groot formaat te verkrijgen, juist voor de mensen die extra bergruimte in de keuken willen. Om precies te zijn geven deze onderkasten meestal 11% meer ruimte in de keuken. Dat betekend in praktijk een kleine ladehoogte erbij.

Zeker doen dus, als ruimte een probleem is in de keuken. De meerprijs van extra grote onderkasten, die meestal maxi-line heet bij keukenzaken is minimaal.

Bij bijna elke winkel kun je wel extra hoge onderkasten krijgen, dit kost vrijwel niets extra”s.

Wat er wel veranderd voor de inrichting van je kleine keuken:

Dit betekend letterlijk verder bukken om iets te pakken dat onder in de aanrechtkast staat. Dit lijkt als je het zo leest wel mee te vallen, maar toch, je zult het ervaren alsof een aantal dingen die je nodig hebt in de keuken op de grond staan.

Iets wat in praktijk best onhandig kan zijn omdat je steeds moet bukken, maar altijd beter dan een te hoog werkblad in de keuken. Een te hoog werkblad kan ervoor zorgen dat je rug of nekklachten krijgt door het verkeerd staan.

Gezien de hoogte van het werkblad, zal de plint in je keuken lager worden. Lees hier alles over ergonomie in de keuken

 

De bovenkasten of hangkasten in je keuken

De bovenkasten of hangkasten in je keuken. De plek om weer extra ruimte te krijgen. De gemiddelde plafondhoogte is 2.50 meter. Ons advies is om die ruimte dan ook maximaal te gebruiken.

Extra hoge hangkasten zijn ideaal om veel extra bergruimte in de keuken te verkrijgen. De langste hangkasten kunnen een meter hoog worden. Ook hier zal je zien dat de prijs van je keuken niet in de hoogte van de hangkasten zit.

De meerprijs van extra hoge bovenkasten is minimaal. Ongeveer zon 10% extra ten opzichte van een normale bovenkast hoogte. Bovenkasten zijn verkrijgbaar in 72 cm 86 cm en 100 cm. Een aanrader dus die hoge bovenkasten!

 

De aanrechtkast en de spoelbak in je keuken

De aanrechtkast en de spoelbak in de keuken bepalen ook een groot deel van het optimaal indelen van een nieuwe keuken in een kleine keukenruimte. Vaak heb ik mij verbaast over het nut van een dubbele of 1 1/4e spoelbak in de keuken.

Deze spoelbakken worden zeker niet beschouwd als beste tips inrichting kleine keuken.

Wil je optimaal gebruik maken van de ruimte in de keuken, neem dan een aanrechtkast van 45 cm breed met een enkele spoelbak, vierkant of rond. Zo houd je ook de maximale werkblad ruimte in een kleine keuken. Bekijk hier een mooie strakke goedkope spoelbak voor een kleine keuken.

Zo kun je de kasten er omheen optimaal gebruiken voor bergruimte. Zelfs in grote keukens adviseren wij een enkele spoelbak. Optisch gezien het mooiste en het rustigste in de keuken.

Tip: Als we puur naar de prijs kijken, is een enkele spoelbak rond of vierkant het goedkoopste. Daarna gevolgd door de dubbele spoelbak. Het duurste is de 1 en een kwart spoelbak. Ook de uitsparing is prijzig.

 

De schouwkap in de keuken

De schouwkap in de keuken wordt al snel vervangen door een vlakscherm afzuigsysteem in de keuken. Vaak wordt er gedacht dat hiermee ruimte gewonnen wordt. Dit is echter niet zo.

De kast boven de vlakscherm kap wordt meestal gebruikt om de lucht door af te voeren. Verder blijft er amper ruimte over, wellicht om een paar kruiden potjes te plaatsen.

De schouwkap is zeker een aanrader om in de keukenruimte te laten. Als er iets is wat de extra kastruimte wat visuele ruimte moet geven in je nieuwe kleine keuken, is het wel de loshangende schouwkap.

Neem een schouwkap van 60 cm breed en hang deze vrijstaand op. Als je keuken groter is adviseren wij wel een brede schouwkap. Als je er links en recht hangkasten naast heeft, plaats deze dan niet pal tegen de schouwkap aan.

Het ruimtelijke effect is dan weg, de keuken lijkt dan nog kleiner en het is moeilijk schoonmaken als je schouw tussen twee hangkasten vast zit.

Wilt je een schouw in je kleine keuken en toch optimaal gebruik maken van de ruimte, vraag je keukenadviseur dan om van de fornuiskast onder de schouw, de kasten links en rechts daarvan, de kasten erboven een maatvoering – 15 cm te nemen.

Dit is een gebruikelijke maat. 15 cm links en rechts van de afzuigkap hangt je schouw dan vrij in je keuken. Ruimteverlies is er bijna niet en je keuken lijkt niet te propperig.

Je kunt ook gewoon onderkasten van 60 centimeter nemen en hangkasten van 45 centimeter breed.

De vaatwasser in de kleine keuken

Wil je een vaatwasser in een kleine keuken? Dat kan. Vaatwasmachines zijn er al in 45 cm voor je kleine keuken. In de meeste, zelfs zeer kleine keukens kan deze nog geplaatst worden, naast de spoelbak. Uiteraard kan de vaatwasser ook in 60 cm, maar die ruimte kun je beter benutten voor een ladekast.

Dus wil je een vaatwasser in de keuken, gewoon doen. Die 45 cm is het zeker waard. Een 45 cm vaatwasser is in verhouding wel duurder dan een 60 cm vaatwasser. Maar omdat je niet veel ruimte hebt is dat een betere oplossing.

Let op: een smalle vaatwasser zit zo vol en is dus flink duurder!

 

Vermijd de kleine ruimtes in de keuken

Ruimte kleiner dan 20 cm zijn bijna waardeloos in je keuken. Hoe groter de keukenkasten in de keuken, hoe beter je gebruik kunt maken van je keukenruimte. De kleinste keukenkast is 30 cm breed.

Sommige apothekerskasten zijn nog kleiner, soms maar 15 centimeter. Ons advies: probeer kleine keukenfronten en ruimtes te vermijden in de keuken, ze geven optisch gezien enorme onrust en zijn niet praktisch in gebruik.

Je kunt dan beter wat grote kasten gebruiken die het wel helemaal opvullen en geen kleine ruimtes overlaten.

Daarnaast is een 15 centimeter kast vaak enorm prijzig.

In je keukenontwerp voor je kleine keuken, zou 45 cm de minimale kastmaat moeten zijn. Houden we dan nog ruimte over, dan kan er altijd nog die apothekerskast of dat passtuk voor je keuken aan de zijkant bij.

De werkblad ruimte in je keuken

In je nieuwe keuken hebben we vaak meerdere werkblad ruimtes. Links en rechts van het koken en het spoelen. Wat is nu belangrijk in een kleine keuken? Er is 1 plek waar we het meeste werken.

Dat is meestal de werkblad ruimte tussen het koken en het spoelen in de keuken. Indien mogelijk, zorg er dan voor dat hier het langste stuk werkblad in je keuken kan komen.

De ruimte tussen kookplaat en muur en/of tussen spoelbak en koelkast word meestal minder gebruikt.

Dan hebben we ook nog de werkblad diepte. Normaal is een werkblad bij een nieuwe keuken 60 cm diep. Voor een kleine meerprijs heb je een werkblad diepte van 65 cm. Ook dit geeft net even iets meer ruimte.  Dit verschil is ongeveer 10 procent meer in lengte van het blad.

Als laatste voor je kleine keuken

Een kleine keuken is en blijft lastig in te delen en moet zeker niet te veel te kosten. Bij de juiste indeling van een kleine keuken, zal een kleine keuken waardevol zijn, ook bij de verkoop van je woning in de toekomst.

Heb je problemen met het inrichten van je keuken omdat deze te klein is, e-mail ons dan. Wij denken graag even met je mee.
Meer inrichtingstips voor een kleine keuken? Elke keukenzaak heeft er haar eigen visie op?

Wat kost het veel geld he, een nieuwe keuken. Bespaar nu enorm op je nieuwe keuken door hier eens te kijken naar een winkel die er om bekend staat je goedkoop kleine keukens kan leveren.

Ontvang meer tips en ontvang hier meerdere keukenbrochures vol tips, maak zelf gratis en makkelijk een keukenontwerp of vergelijk goedkope keukenwinkels.

Minder belangrijke tips maar toch leuke weetjes?

 

IZAA

>