Beste kookplaat? Ben jij van plan om de beste kookplaat in huis te halen? Hoe beter het bij je situatie past, hoe leuker het wordt om te kokerellen. Wij vertellen je meer over de gas kookplaten, inductie kookplaten en keramische kookplaten, zodat jij de beste kookplaat kunt kiezen.

Type kookplaat

Ga je voor een inductie kookplaat, een gas kookplaat of een keramische kookplaat? Een gas kookplaat is oud en vertrouwd en je hebt er geen speciaal stopcontact voor nodig. Elektrische kookplaten zijn modern en veiliger in gebruik.

Inductie kookplaat

Koken op inductie is de veiligste manier van koken. Doordat de pan op een magnetisch veld wordt opgewarmd, wordt alleen de pan heet. Inductie kookplaten werken enkel wanneer er een pan op de geactiveerde kookzone staat.

Klik hier voor inductie kookplaat >>

Gas kookplaat

Wanneer je op vuur kookt, zie je de warmtebron. Hierdoor is het gevoelsmatig eenvoudig te regelen. De betere gaskookplaten beschikken over een wokbrander, zodat je de Oosterse keuken in huis kunt halen.

Klik hier voor gas kookplaat >>

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat is net als de inductie kookplaat elektrisch. Onder de glasplaat bevinden zich verwarmingselementen die de pan opwarmen. De kookzones worden bij deze manier van koken wel heet en het kost wat tijd na het koken voordat ze weer afgekoeld zijn.

Klik hier voor keramische kookplaat >>

Elektrische kookplaat

Naast de inductie en de keramische kookplaat bestaat er ook nog de zogenaamde traditioneel elektrische kookplaat. Deze is goedkoop en vaak klein en handzaam. Dit apparaat is wel een stuk minder zuinig dan andere elektrische kookplaten en het warmt langzamer op.

klik hier voor elektrische kookplaat >>

Beste kookplaat

Plaatsing

Ga je voor een vrijstaande of een inbouw kookplaat? Het voordeel van een vrijstaand model is dat je het eenvoudig verplaatst. Kleinere kookplaten, zoals traditioneel elektrische kookplaten met twee kookzones kun je ook meenemen in de caravan.

Een inbouw versie geeft een veel strakkere look aan je keuken. Bovendien is er geen werkblad onder de plaat die schoongemaakt moet worden. Ben je op zoek naar een inbouwkookplaat? Meet dan eerst de nismaten van je keuken op.

Top 5 beste kookplaat merken

AEG

De AEG IKE95454XB inbouw inductiekookplaat beschikt over vijf flexibele kookzones en een boostfunctie, waardoor je extra snel kunt koken. In combinatie met een AEG Hob2Hood afzuigkap geniet je van optimaal gebruiksgemak. De afzuigkap stelt zichzelf namelijk af op de kookplaatinstellingen. Voor deze inductie plaat heb je een 3 fasen aansluiting nodig.

Bosch

De Bosch PVS775FC5E in een van de beste inductie kookplaten. Het heeft vier flexibele kookzones. Haal je braadslee dus maar alvast uit de kast! De inbouw inductie kookplaat beschikt over een PerfectFry BraadSensor, een geheugenfunctie en een boostfunctie. Het werkt op een 2 fasen aansluiting.

ETNA

De Etna kgg860ZTA is een gaskookplaat met een glazen kookoppervlak en gietijzeren pannendragers. Het ruwe gietijzer zorgt ervoor dat je pannen niet verschuiven. Bovendien kunnen ze in de vaatwasser. Deze inbouw gaskookplaat beschikt over vier kookzones en een 3 kW sterkbrander.

Inventum

Kookplaat nodig voor de camping of een compacte keuken? De Inventum KP602B is een vrijstaande, traditioneel elektrische kookplaat met twee kookzones. Het beschikt over warmte-indicatoren en anti-slipvoetjes. Het is aan te sluiten op een normaal stopcontact.

Siemens

De Siemens ET645HN17E is een keramische kookplaat met vier verschillende kookzones. De kookzone rechtsvoor beschikt over twee ringen, zodat het geschikt is voor zowel grote als kleine pannen. De zone linksachter biedt ruimte aan je braadpan. Deze kookplaat heeft 17 standen en is te bedienen met een touchscreen. Het vraagt om een 2 fasen aansluiting.

kookplaten

Overige opties

Materiaal

Het materiaal van je kookplaat zegt veel over de kwaliteit en de levensduur. Een glazen oppervlak is zeer eenvoudig schoon te maken. Een RVS plaat zal niet snel beschadigen en is daarmee een goede keuze voor een gaskookplaat. Sommige gaskookplaten zijn gemaakt van emaille. Dit materiaal gaat minder lang mee dan RVS of glas.

Type stekker

Voor een elektrische kookplaat, zoals een inductie of keramische, heb je een 5-polig Perilex stopcontact nodig. Heb je dit type stopcontact in je keuken? Gebruik dan een multimeter om de fasen te bepalen. In de regel moeten inductie en keramische kookplaten op een 2 of 3 fasen aansluiting aangesloten worden. Heb je een 2-polig stopcontact in je keuken? Dan is het tijd om een elektricien in te schakelen.

Kookzones

Hoeveel kookzones je nodig hebt, is afhankelijk van de gerechten die je kookt. Heb jij meestal maar een of twee pannetjes op het vuur staan? Een kookplaat met vier kookzones zal dan genoeg zijn. Heb je vaak meer pannen op het vuur staan? Kies dan voor een plaat met zes kookzones.

Heb je grote pannen in huis, bijvoorbeeld een teppanyaki plaat? Ga dan voor een inbouw inductie kookplaat met een flexibele kookzone. Deze beschikt over panherkenning en zal de grootte van de kookzone aanpassen aan het formaat van de pan. De teppanyaki zet je op twee kookzones die vervolgens als één kookzone de pan gaan verwarmen.

Bediening

De bediening zegt veel over het gebruiksgemak. Bij de gaskookplaat en de traditioneel elektrische kookplaat zie je in de regel draaiknoppen. Met de beste inductie en keramische kookplaten is veel meer mogelijk. Veelal worden deze bediend met tiptoetsen die werken middels een infraroodsensor of een capacitieve sensor. Je hoeft de sensoren niet in te drukken – een lichte touch is voldoende.

Met een schuifregelaar regel je de temperatuur van de kookzone door je vinger over de regelaar te schuiven. Ook hier hoef je geen druk op te zetten. Er zijn tevens interactieve inducties verkrijgbaar met touchscreen. Deze bieden menu’s met opties, waardoor koken nog leuker wordt!

Wil jij je kookplaat kunnen bedienen vanaf je bank? Het is niet nodig om je bank naar de keuken te verschuiven. Kies voor slimme keukenapparatuur zoals bijvoorbeeld een slimme kookplaat en pas de instellingen eenvoudig aan met je smartphone of tablet.

Meer inspiratie opdoen voor je nieuwe keuken en keukenapparatuur? Misschien een goed moment om de kosteloze keukenbrochures aan te vragen.

Klik hier voor de kosteloze keukenmagazines >>>

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>