Beste koelkast? Een keukenapparaat dat 24/7 voor jou klaarstaat is de beste koelkast. Aangezien er zoveel gebruik wordt gemaakt van de koelkast, is het belangrijk dat je de juiste kiest. Welke past het best bij jou? Wij zetten de verschillende typen koelkasten voor je op een rij, alsook de merken en functies waar je uit kunt kiezen. Zo wordt jouw zoektocht een stuk gemakkelijker!

Type koelkast

Inbouw koelkasten

De inbouw koelkast is ‘onzichtbaar’, doordat het zich verschuilt achter een keukenpaneel. Bij je keuze hoef je dus geen rekening te houden met het uiterlijk. Wel is het belangrijk dat het de juiste afmetingen heeft.

Klik hier voor inbouw koelkasten >>

Vrijstaande koelkasten

Als je een vrijstaande koelkast kiest, zijn de kleur en de stijl juist wel belangrijk. Je wilt dat deze goed aansluiten op de rest van je keuken, want de koelkast zal prominent aanwezig zijn.

Het voordeel is dat je het formaat geheel afstemt op de inhoud die jij als gezin nodig hebt en niet op de nismaten van je keuken. Bovendien kun je het apparaat plaatsen waar je maar wilt, zolang je de juiste aansluiting in de buurt hebt.

Klik hier voor vrijstaande koelkasten >>

Combi- koelkasten

Heb je weinig ruimte in de keuken of heb je geen behoefte aan veel vriesruimte? Dan is de combi-koelkast een goede keuze. Deze hadden vroeger altijd het vriesgedeelte boven het koelgedeelte, maar nu is dit vaak andersom.

Wel is het koelgedeelte nog steeds vrijwel altijd groter dan het vriesgedeelte. De twee delen hebben hun eigen deur en als je voor een type met twee thermostaten kiest, kun je de temperaturen van het koel- en vriesgedeelte apart bedienen. Je kunt in dit geval zelfs één van de delen uitschakelen, terwijl de ander blijft koelen.

Klik hier voor combi koelkasten >>

 

Energiezuinige koelkasten

Grote kans dat hij altijd aanstaat. Dit kost je op jaarbasis aardig wat aan energie. Om deze reden is het lonend om voor een koelkast te gaan die energiezuinig is. Dit is tevens beter voor het milieu. Kies daarom het liefst voor een apparaat met een B- of C-label.

Klik hier voor energiezuinige koelkasten >>

Amerikaanse koelkasten

Zuinig zijn de Amerikaanse koelkasten niet, maar los daarvan zijn het geweldige apparaten. Deze hebben twee deuren en worden ook wel side-by-side-koelkasten genoemd.

e bieden veel ruimte en zijn vaak voorzien van luxueuze extra’s, zoals een ijsblokjesmaker. Sommige types hebben ook een klein deurtje in het deurtje (door-in-door). Hierdoor kun je iets uit de koelkast pakken zonder dat de grote deur geopend hoeft te worden. Op deze manier gaat er minder kou verloren.

Klik hier voor Amerikaanse koelkasten >>

Mini koelkasten

Misschien heb je geen grote koelkast nodig of wil je een extra voor op je kantoor. In dit geval ga je voor de mini koelkast. Er zijn tafelmodellen beschikbaar – deze zijn vaak 85 cm tot een meter hoog – maar er zijn ook nog kleinere types te koop: de barmodellen. Deze zijn soms maar 50 cm hoog.

Hierdoor zijn ze perfect voor op kantoor, maar ook bijvoorbeeld voor in de caravan of een kleine keuken. Het biedt weinig ruimte om je kliekjes in te bewaren, maar het houdt je drankjes wel lekker koel!

Klik hier voor mini koelkasten >>


Net als 30.000 anderen toegang krijgen tot exclusieve kortingen en tips?
Vindt het in de nieuwste en gratis keukenmagazines.

Klik hier om te bestellen >>>


 

 

Top 10 merken

1. Bosch

Bij Bosch kun je terecht voor zowel de grote als de kleine koelkasten. Één grote die direct in het oog springt, is de Bosch KAG93AIEP. Dit is een Amerikaanse koelkast die beschikt over een ijsblokjesmaker en een watertap.

Tevens heeft het een door-in-door-systeem, waardoor je slechts een klein deurtje hoeft te openen wanneer je een koud drankje wilt pakken. De vrijstaande heeft een 560 liter netto inhoud en is daarmee groot genoeg voor een gezin van zes personen. Het nadeel van deze Bosch is dat hij met 42 dB vrij veel geluid maakt en dat het met een E-label niet de zuinigste variant op de markt is.

 

Bosch koelkast

Klik hier voor Bosch >>

 

2. Inventum

Tussen de basisklasse koelkasten van Inventum zijn echte pareltjes te vinden. Zo ook de Inventum JVL2600. Dit is een koel-vriescombinatie met een vershoudzone in het koelgedeelte. Het koelt door middel van luchtcirculatie, waardoor het koelgedeelte op ieder niveau dezelfde temperatuur heeft. Dankzij de No Frost functie hoef je het vriesgedeelte nooit te ontdooien.

Het koel- en vriesgedeelte hebben respectievelijk een netto inhoud van 207 liter en 85 liter. Hiermee is dit apparaat geschikt voor drie- of vierpersoonshuishoudens. Het is een redelijk stil apparaat met een geluidsniveau van 39 dB, maar het is met energielabel E helaas niet al te zuinig

 

Inventum koelkast

Klik hier voor Inventum >>

 

3. LG

In het LG-assortiment vind je vooral veel grotere koelkasten, waaronder de reusachtige Amerikaanse koelkasten. Één daarvan is de LG GMX844MCKV . Dit apparaat ziet er met zijn zwarte RVS prachtig uit en hij blijft tevens lang mooi. Het beschikt over een interessante functie die InstaView wordt genoemd.

Als je twee keer op je koelkastdeur klopt, kun je door het glas van de deur de inhoud zien. Hierdoor hoeft de deur niet geopend te worden als je niets uit de koelkast nodig hebt en df gaat dus ook geen kou verloren.

Deze LG beschikt tevens over een door-in-door-systeem en een No Frost functie. Met een 508 liter inhoud is het apparaat groot genoeg voor een vijf- of zespersoonshuishouden. Het heeft een geluidsniveau van 40 dB. Houd er rekening mee dat deze een F-energielabel heeft en je jaarlijks dus aardig wat energie kost.

 

LG

Klik hier voor LG >>

 

4. Liebherr

Liebherr heeft naast standaard formaat ook veel mini koelkasten op de markt gebracht. Zoek je er nog een voor je studentenkamer, voor op kantoor of voor op de camping? Bekijk dan de Liebherr TX 1021-22 mini koelkast. Dit apparaat is slechts 63 cm hoog en voelt zich hierdoor zelfs in de kleinste ruimtes thuis. Tevens heeft het een laag geluidsniveau van 37 dB waardoor het niet storend is voor op kantoor.

Het is een koelkast met een mini vriesvak van 6 liter dat geschikt is voor bijvoorbeeld het bewaren van ijsklontjes. In totaal heeft hij een netto inhoud van 98 liter wat het perfect maakt voor huishoudens met één of twee personen. Hij kan eventueel in de garage gezet worden, maar kan niet tegen temperaturen van onder de tien graden. Met een F-label is het helaas niet de zuinigste koelkast op de markt.

 

Liebherr koelkast

Klik hier voor Liebherr >>

 

5. Samsung

Haal jij graag apparaten met de nieuwste snufjes in huis? Bekijk dan de Samsung RB34T605CB1. Deze koelkast beschikt over een Optimal Fresh + lade. Dit betekent dat de koelkast twee koelzones heeft die apart in te stellen zijn. Ook blijven je groenten en fruit beter bewaard in deze koelkast, dankzij de Humidity Fresh lade.

Deze is tevens zeer zuinig (energieklasse C) waardoor jouw energierekening minder snel oploopt. Tot slot is een groot pluspunt van dit apparaat het geluidsniveau van slechts 35 dB. Je zult het nauwelijks horen. Met een netto inhoud van 344 liter is de koelkast geschikt voor een vierpersoonshuishouden.

 

Samsung koelkast

Klik hier voor Samsung >>

 

6. Siemens

Siemens brengt koelkasten van vrijwel ieder type en ieder formaat op de markt. Ben je op zoek naar een inbouw koelkast? Overweeg dan de ruime Siemens KI81RAFE0. Het beschikt over een hyperFresh plus lade die dankzij de instelbare luchtvochtigheid jouw groenten en fruit extra lang vers houdt.

Geniet van het gemak van het easy Access plateau dat je naar je toe schuift om producten uit de koelkast te pakken die helemaal achterin staan. Deze Siemens heeft een netto inhoud van 319 liter en is daarmee geschikt voor vierpersoonshuishoudens. Het is met zijn E-label een niet al te zuinig apparaat, maar met een geluidsniveau van 37 dB is het wel een zeer stille optie.

 

Siemens

Klik hier voor Siemens >>

 

7. AEG

Op zoek naar een tafelmodel koelkast? Overweeg dan de AEG RTS9143XAW mini. Het is een 117 liter koelkast met een hoogte van 85 cm. Dankzij het kleine formaat kun je het apparaat vrijwel overal kwijt en hij is geschikt voor de één- en tweepersoonshuishoudens. Bijzonder aan deze is zijn D-energielabel.

Hiermee is deze AEG voor een mini koelkast relatief erg zuinig. Bovendien is het apparaat met een geluidsniveau van 38 dB vrij stil. De koelkast heeft een klein 18 liter vriesvak, maar beschikt helaas niet over een No Frost functie, waardoor je het zesmaal per jaar moet ontdooien.

 

AEG

Klik hier voor AEG >>

 

8. Zanussi

Een iets minder bekend merk voor huishoudelijke apparaten is Zanussi. Toch hebben ze geweldige koelkasten in hun assortiment, waaronder de Zanussi ZRAN10FS1. Het is een kleinere inbouw koelkast met een netto inhoud van 182 liter. Hiermee is de koelkast geschikt voor een huishouden van drie personen.

Deze Zanussi is ideaal voor studentenkamers en kleinere appartementen, aangezien het zeer stil is. Het geluidsniveau is slechts 35 dB. Als je je koelkast liever in de garage zet, is dit mogelijk. Dit apparaat doet zijn werk namelijk ook prima in ruimtes die niet verwarmd zijn zolang het kwik maar niet onder het vriespunt terechtkomt. Het nadeel van deze Zanussi is dat het niet over een vriesgedeelte beschikt.

 

Zanussi

Klik hier voor Zanussi >>

 

9. SMEG

SMEG staat bekend om zijn huishoudelijke apparaten met een retro uiterlijk. Als jij graag een unieke vrijstaande koelkast in huis haalt, zit je bij SMEG dus goed! Bekijk bijvoorbeeld eens de SMEG FAB28RWH5 die gegoten is in een jaren ’50 jasje. Deze ruime 270 liter koelkast is perfect voor de vier- en vijfpersoonshuishoudens.

Het beschikt over een 26 liter vriesvak dat voldoende ruimte biedt om je diepvriesboodschappen in te bewaren. Dit vriesvak hoeft slechts twee keer per jaar ontdooid te worden dankzij de Low Frost functie. Geniet van de voordelen van de vershoudzone, het lage geluidsniveau van 35 dB en de zuinigheid van het apparaat (energieklasse D).

 

SMEG

Klik hier voor SMEG >>

 

10. ETNA

Wil je een echte blikvanger in huis halen? Dan ben je op zoek naar de ETNA RTB154BLA met het Volkswagen Bulli design. Deze 254 liter blauw met witte koelkast met chroomdetails ziet er niet enkel prachtig uit, maar heeft ook nog eens een aantal interessante eigenschappen. Zo geniet je van verse groeten en fruit dankzij de CrispZone vershoud-lade.

Ook beschikt dit apparaat over een 25 liter vriesvak dat je voldoende ruimte biedt om bijvoorbeeld je ingevroren brood, etensresten en ijsjes te bewaren. Dankzij de Low Frost functie hoeft het vriesvak slechts twee keer per jaar te worden ontdooid. Deze heeft een geluidsniveau van 40 dB en valt onder energieklasse E.

 

ETNA

Klik hier voor ETNA >>

 

Welke koelkast functies zijn er?

Lees hieronder welke functies de beste koelkast beschikt. Ze introduceren continu allerlei nieuwe snufjes voor koelkasten. Maar welke functies zijn eigenlijk nuttig en welke kun je ook gewoon laten voor wat ze zijn?

Energieklasse

De energieklasse vertelt je hoe energiezuinig jouw koelkast is. Voor maart 2021 liepen deze labels op tot voorbij de A+++ maar de huidige labels lopen van A t/m G waarbij A het zuinigst is.

Nu zul je A koelkasten op het moment niet snel tegenkomen, maar als je voor een B-, C- of D-gelabelde gaat, zit je goed. E- en F-gelabelde worden als minder zuinig bezien. Energiezuinige koelkasten zijn in de aanschaf duurder, maar je zult op jaarbasis wel merken dat je minder energiekosten kwijt bent aan je apparaat. Bovendien zijn zuinige koelkasten natuurlijk een stuk beter voor het milieu!

Vriesgedeelte

Veel koelkasten hebben een vriesgedeelte. Het is belangrijk dat je de grootte van het vriesgedeelte overweegt, want dit deel van de koelkast vraagt om veel stroom. Het is dan ook zonde om een koelkast te kopen met een veel te groot vriesvak.

Anti- ijsvorming

Anti-ijsvorming (ook wel No Frost genoemd) betekent dat er geen ijs wordt gevormd in het vriesgedeelte van je koelkast. Hierdoor hoef je ze dus niet meer zes keer per jaar te ontdooien. Bij een No Frost koelkast zuigt hij niet enkel de lucht, maar ook het vocht uit het vriesgedeelte, waardoor er ijsvorming ontstaat buiten het vriesvak.

Dit ijs wordt vervolgens weer ontdooid door je koelkast waarna het vocht verdampt. Naast No Frost heb je ook Low Frost op de markt. Deze koelkasten hebben minder ijsvorming in het vriesgedeelte dan de normale koelkast, maar ijsvorming wordt niet helemaal voorkomen. Low Frost vriesvakken moeten twee keer per jaar ontdooid worden.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van je koelkast is vooral een belangrijke overweging wanneer je een koelkast zoekt voor een klein appartement met open keuken of voor op kantoor. Geluidsniveaus lopen ver uiteen.

Met een geluidsniveau van 41 dB of meer worden ze luid genoemd, een geluidsniveau van 39 of 40 dB is gemiddeld en koelkasten met een geluidsniveau van 38 dB worden onder de stille koelkasten geschaard.

Geschikt voor schuur of garage

Of een koelkast geschikt is voor de schuur of garage is afhankelijk van de minimale temperatuur van de ruimte waarin je ze wilt neerzetten. Heb jij een geïsoleerde schuur of garage en wordt het er nooit kouder dan tien graden? Dan kun je kiezen voor een koelkast met een klimaatklasse met een ondergrens van 10 graden.

Denk daarbij aan een koelkast met klimaatklasse SN, SN-ST of SN-T. Is jouw garage of schuur niet geïsoleerd, maar wordt het er nooit kouder dan nul graden? Kies dan voor koelkasten die nul graden als minimale omgevingstemperatuur hebben. Hier bestaat nog geen klimaatklasse voor, maar als die deze temperatuur aankan, wordt dit aangegeven bij de eigenschappen.

Kleur

De meeste koelkasten hebben een wit, zwart of RVS-kleurig exterieur. Ze komen echter in nog veel meer kleuren voor. Vooral de retro versies zijn vaak verkrijgbaar in een scala aan kleuren, waaronder rood, blauw, roze, groen, geel, bruin, grijs enzovoort. Een gekleurde koelkast wordt automatisch de blikvanger van de ruimte. Het is dus belangrijk dat het perfect aansluit op de stijl van je keuken. Zo vind je de beste koelkast

IZAA

>