Besparen op je keuken? Wil jij je droomkeuken in huis halen, maar graag wel voor een betaalbare prijs? De kosten van je nieuwe keuken laag houden is een uitdaging, omdat er zoveel overwegingen te maken zijn. Wij geven je graag wat tips om je te helpen de kosten van je nieuwe keuken te verlagen!

Keukenprijzen

Een keuken kan je 1.000 euro kosten, maar het kan je ook 30.000 euro of – als je echt een dure smaak hebt – meer dan 100.000 euro kosten. Dat is nogal een verschil! Om het wat overzichtelijker te maken, zijn keukenprijzen onder te verdelen in prijsklassen.

Prijsklassen

De keukens van 5.000 euro en goedkoper vallen onder de goedkoopste klasse. De keukens die 5.000 tot 10.000 euro kosten, zijn van iets betere kwaliteit en vallen onder het middensegment.

Wil je een keuken van het middensegment hebben, maar wel bijvoorbeeld met een kookeiland of met veel werkruimte? Dan ben je 10.000 tot 15.000 euro kwijt. Voor deze prijzen kun je ook rechte keukens of hoekkeukens krijgen uit het hoge segment.

Als je echt de crème de la crème in huis wilt halen – en daarmee bedoelen we de modernste snufjes, de beste materialen en keukens van de duurste merken – dan zul je een stuk meer kwijt zijn. Deze keukens kunnen je 15.000 euro tot wel 100.000 euro kosten.

 

Keukenbrochures

Wil jij de nieuwste keukenbrochures met boordevol keukeninformatie?

>> Klik hier voor het complete aanbod keukenmagazines  >>>

 

Nieuwe keuken kopen

Een nieuwe keuken kopen geeft je de meeste flexibiliteit. Je kunt zelf de indeling bepalen en – hoewel de keukenverkopers je het liefst zelf de apparatuur verkopen – kun je ook apart de apparaten aanschaffen die jij verkiest.

Je bepaalt zelf, eventueel met de hulp van een expert, de stijl en de te gebruiken materialen. Je kunt de keuken dus 100% naar wens maken.

Showroom keuken kopen

Op een showroomkeuken krijg je korting – heel veel korting! Soms betaal je slechts een derde of zelfs minder dan wat de keuken eigenlijk kost. Je bent dus een stuk goedkoper uit en de keuken is in principe nog nieuw.

Het nadeel is dat je niets of bijna niets aan de indeling en aan het materiaalgebruik kunt veranderen van de keuken. Hierdoor kan het soms ook lastig zijn om de geschikte showroom keuken te vinden. Misschien heb je na lang zoeken eindelijk de keuken gevonden die je mooi vindt, maar past de indeling niet in jouw huis.

Tweedehands keuken kopen

Een tweedehands keuken is nog goedkoper dan een showroom keuken. Soms is het zelfs helemaal gratis! Bedenk wel dat op een tweedehands keuken geen garantie zit en dat je hem vaak zelf moet demonteren en monteren.

Net als bij de showroom keuken moet de tweedehands keuken wel net passen in jouw huis. Het kan zijn dat hij net te groot of te klein is! Tot slot hebben tweedehands keukens in de regel gebruikssporen, zoals deuken en krassen.

 

Tweedehands keuken

 

6 tips waar je op kunt letten

Naast de bovengenoemde factoren, zijn er nog een aantal variabelen die invloed hebben op de kosten van je keuken. Door deze zorgvuldig af te wegen, kom je dichter bij het realiseren van je droomkeuken voor een prijs die past binnen je budget.

Wat is het keukenoppervlak?

Logischerwijs kost een grote keuken relatief meer dan een kleine keuken. Je hebt immers meer materiaal nodig en je bent meer kwijt aan montagekosten. Als je op keukenkosten wilt besparen, kun je dus het keukenoppervlak onder de loep nemen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoeveel kast- en werkruimte je nodig hebt om prettig te kunnen koken.

Welke materialen kies je?

Wat voor materiaal kies je voor de achterwand, het werkblad en de frontjes? Een goedkope optie is kunststof, hiermee kun je besparen op je keuken. Tegenwoordig is dit materiaal bovendien vrij sterk, waardoor het best lang meegaat.

Er zijn vele materialen waar je uit kunt kiezen en de één is nu eenmaal een stuk duurder dan de ander. Wellicht droom je van een RVS keuken of een keuken met natuursteenelementen. Welke materialen je kiest, is daarom een belangrijke afweging, zeker als je een grote keuken wilt.

Keukenopstelling

Ga je voor een I-keuken, een L-keuken, een C-keuken of een G-keuken? Hoe meer hoeken je in je keuken hebt, hoe hoger de prijs uitvalt. Daarnaast brengt een keukeneiland extra kosten met zich mee, zeker als je aansluitingen nodig hebt voor een gootsteen of een kookplaat.

 

Keukenopstelling

Keukenopstelling voorbeelden: I-keuken, L-keuken & C-keuken

 

Keukenapparatuur

Een groot deel van de prijs van je keuken is afhankelijk van je keukenapparatuur. Ga je voor apparatuur van basiskwaliteit of wil je het nieuwste en het beste van het beste in je keuken installeren? Ga je enkel voor een vaatwasser, een oven en een vries-koelcombinatie of wil je daarnaast graag een wijnklimaatkast en een ingebouwde koffiemachine?

Werkbladen

Ga je voor een keuken met een kunststof werkblad of een glazen werkblad? De eerste is logischerwijs veel goedkoper dan de tweede en is tegenwoordig van een goede kwaliteit. De keuze van materiaal is in de regel meer een kwestie van smaak dan van functionaliteit.

Duurdere materialen zien er nu eenmaal wat luxueuzer uit. Natuurlijk heb je niet enkel de keus uit kunststof en glas. Er zijn nog veel meer mogelijkheden voor werkbladmaterialen, waaronder RVS, hout en natuursteen.

De afwerking van je keuken

Wat voor frontjes kies je? Van welk materiaal moet de afzuigkap zijn? Wil je kunststof, glas of tegels als achterwand? Welke verlichting komt er in de keuken? Al deze zaken lijken los van elkaar niet zo heel veel invloed te hebben op de prijs van je keuken, maar als je de kosten bij elkaar optelt, zal het bedrag je verbazen. Let dus ook op de afwerking van je keuken.

 

Besparing keuken

 

5 stappen om te besparen op je nieuwe keuken

Geef jij liever niet meer uit dan nodig aan je nieuwe keuken? Dan zul je ongetwijfeld graag deze vijf stappen volgen om te besparen op je nieuwe keuken!

Verkoop je oude keuken

Je kunt geld besparen door een tweedehands keuken te kopen, maar je kunt natuurlijk ook je eigen keuken verkopen en op die manier wat geld verdienen dat je bij je spaargeld voor je nieuwe keuken legt.

Zo kun je misschien toch nog een Quooker toevoegen aan je keuken, voor de beste oven kiezen of een inbouw koffiezetapparaat kopen in plaats van een gewone.

Kies voor kasten

Onderschat niet hoeveel je op keukenkastjes kunt besparen. Kies voor een voorraadkast met planken in plaats van lades. Lades zijn nu eenmaal duurder. Een apothekerskast en een carrouselkast zijn zeker handig, maar als je het niet per se nodig hebt, kun je ervoor kiezen om deze uit je keukenplan te halen. Ga tot slot na hoeveel opbergruimte je nodig hebt. Wellicht heb je minder bovenkasten nodig dan je in eerste instantie dacht.

Kunststof werkblad

Je hebt keus uit veel verschillende materialen voor werkbladen. Kunststof is misschien niet je eerste keus, maar het heeft zeer veel kwaliteiten die het een uitstekend materiaal maken voor een aanrecht. Bovendien is kunststof verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en kleuren. Zo kun je een kunststof werkblad met een hout- of natuursteendesign kiezen voor je keuken, zodat het toch de gewenste uitstraling biedt.

Kookeiland zonder aansluiting

Wil je graag een keukeneiland? Overweeg dan een eiland te plaatsen zonder aansluiting. Op deze manier hoeven leidingen niet verlegd te worden voor de kookplaat of de afzuiging. Je geniet van de grandeur van een kookeiland zonder dat het je een vermogen kost.

Gebruik de oude keukenopstelling

Je kunt aardig wat geld besparen op je nieuwe keuken door zo min mogelijk, of zelfs helemaal niets, aan de oude opstelling te veranderen. Op deze manier is stopcontacten, leidingen en afvoeren verplaatsen – een tijdrovende en prijzige klus – overbodig.

Conclusie

Wellicht zul je wat concessies moeten doen om een mooie keuken te kunnen plaatsen die binnen je budget past. Je komt hierdoor misschien voor wat keuken dilemma’s te staan, maar door goed na te gaan waar je het meeste waarde aan hecht en welke zaken je wel en niet nodig hebt, krijg je een droomkeuken voor een droomprijs!

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>