Belangrijke tips nieuwe keuken? Een nieuwe keuken kopen. Dat is niet zomaar iets. Hier kun je wel wat tips bij gebruiken. Het is namelijk erg belangrijk dat je optimaal gebruik kunt maken van je nieuwe keuken. Met onze tips beperkt je je lichamelijke belasting en komt je te weten hoe je jouw ruimte optimaal benut. Met goede verlichting komt je al een heel eind bijvoorbeeld.
Op zoek naar een specifiek onderwerp? Klik hier beneden op het gewenste onderwerp. Je wordt meteen doorverwezen.

Een mooi design is heel wat waard. Veel mensen vergeten daarbij dat de praktische kant ook groots mee weegt. Deze is zelfs nog wel belangrijker. Heb je liever een mooie onpraktische keuken of een iets minder mooie maar wel handige keuken?
Je besteedt veel tijd in de keuken. Daarom is het een vereiste dat deze aan je wensen voldoet. Met deze tips creëer je snel een praktische keuken. Lichamelijke klachten en een te kleine ruimte zijn verleden tijd.

88% van de huishoudens oriënteert zich met gratis keukenbrochures.

Wil je ook gratis keukenbrochures? Klik dan hier!

 

Toen ik zelf nog keukens verkocht zag ik dat de ergonomische aspecten vaak vergeten werden. Daarom denk ik dat je wel iets gaat hebben aan dit artikel. Wat is ergonomisch gezien belangrijk voor je keuken? Wat moet je weten als je een keukenofferte laat maken?
Deze belangrijke tips gaan voor iedereen op. Of je nu een keuken bij een keukenzaak in Nederland of Duitsland koopt. Deze regels zijn absoluut cruciaal bij een keukenontwerp. Het maakt dus niet uit waar je je keuken gaat kopen, deze regels gelden overal.

De betekenis van ergonomie in de keuken word vaak beperkt tot de juiste werkblad hoogte. Maar bij de vormgeving van een ergonomisch optimaal ontworpen keuken moet met meer rekening gehouden worden. De lengte van de gebruiker is belangrijk, maar het soort werkzaamheden en werkwijze in de keuken zijn essentieel.

ergonomisch

 

Lichamelijke belasting verlagen

Zoals elke arbeid kan ook het werk in de keuken een lichamelijke pijntjes veroorzaken, vooral wanneer je in de verkeerde houding werkt. Als je te lang dezelfde houding aanneemt of dezelfde beweging maakt kun je daar langdurig last van krijgen.

Daarom moet je er bij het ontwerp van de keuken absoluut rekening worden gehouden met jouw wensen bij het koken. Als je bijvoorbeeld veel verse ingrediënten gebruikt, heb je behoefte aan ruimte voor het snijden. Wanneer je de oven veel gebruikt, zul je merken hoe prettig het is als de oven ten hoogte van je arm is ingebouwd.

Ook de keuze tussen gesloten hoge kasten en open rekken in de keuken is niet alleen een kwestie van smaak. Wie veel en graag kookt, wil graag ingrediënten, keukenmaterialen en bestek voor het grijpen hebben. Dit zonder telkens te moeten zoeken in kastjes.

 

Verander je lichaamshouding

Jouw lichaamshouding in de keuken is van groots belang. Een rechte of licht gebogen lichaamshouding is het beste. Hiermee belast je je rug zo min mogelijk tijdens het koken. Bij inspannend werk zoals het kneden van deeg, kun je je armen het beste lichtjes naar beneden buigen. Bij bijvoorbeeld het schoonmaken van groente zijn je armen wat meer gebogen. Om te voorkomen dat je in dezelfde houding blijft staan is een zitplaats voor werk ideaal. Hiermee belast je nog minder. Wel moet je hierbij een stoel hebben die goed genoeg bij het aanrecht komt. Niet te hoog, maar ook niet te laag.

Om bij staand werk de houding af te wisselen en daarmee de benen en de rug te ontlasten kun je ook op een kruk gaan staan. Hoge krukken hebben hierbij de voorkeur. Door die hoge krukken krijg je minder snel klachten omdat je niet de hele tijd in dezelfde houding staat. Je kunt het staan afwisselen met het zitten op de hoge kruk.
Op zoek naar de best beoordeelde keukenzaken? Ontdek ze hieronder.

 

De hoogte van het werkblad

Welke werkblad hoogte is passend? Tegenwoordig worden hoogtes tussen de 91 en 97 cm als optimale werkblad hoogte in je keuken gezien. Let op, de werkblad hoogte moet altijd persoonlijk worden afgestemd. Dit op degene die het werkblad het meeste gebruikt. Er word vaak voorgesteld om het spoelgedeelte in de keuken op hoogte te laten. Het fornuisgedeelte dien je dan te verlagen.

Daarbij moet echter met iets rekening worden gehouden. Het verhogen of verlagen van werkblad gedeelten in de keuken, onderbreekt een doorlopende werkblad hoogte in de keuken, wat vooral op een kleiner werkblad oppervlak in een keuken ongunstig lijkt.

Ook vanwege de veiligheid in de keuken is het voor de werkblad hoogte in je keuken aan te raden minimaal 30 cm links en rechts van het koken op hetzelfde niveau te laten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een overkokende pan snel van het vuur trekken. Hoe zinvol verlaagd koken in de keuken ook lijkt voor hoge pannen, bij het braden in de pan vervalt dit voordeel weer. Ook wat betreft het verhoogde spoelgedeelte. Het is vaak minder mooi om te zien. Sinds de komst van de vaatwasser werken we ook niet zoveel meer aan het spoelgedeelte.

 

De diepte van het werkblad

Daar waar vroeger de werkblad diepte in je keuken altijd 60 cm was, komen er tegenwoordig steeds meer keukens die hun diepte op 65 cm of zelfs 70 cm diep hebben. Dit kost wel iets meer. In praktijk bleek een 60 cm diep werkblad in de keuken toch niet zo handig. Met een diepte van 70 cm is het mogelijk apparaten tegen de muur van een nis te plaatsen. Zo steken ze niet storend uit naar het werkgebied. Bovendien verruimt het gebruik van diepere werkbladen de vrije ruimte rond het het hoofd. Op deze manier stoot je nooit meer jouw hoofd tegen keukenkastjes.

Welke keukenontwerpen passen in je ruimte en wat kost dat?

 

Meer belangrijke tips?

Het kiezen van de juiste verlichting en het optimaal benutten van je ruimte kan lastig zijn. Gelukkig hebben wij de oplossing voor je. Ontdek hoe spotjes en een goede indeling je keuken al snel omtoveren.

De verlichting

 

De verlichting in je keuken word ook vaak vergeten. Het word veelal wel meegenomen in de keukenofferte, maar dat komt omdat veel consumenten er op dat moment niet echt over nadenken. Een goed keukenadvies kan dit voorkomen. De algemene verlichting van de ruimte is niet voldoende. Om te voorkomen dat jouw ogen moe raken is een speciale verlichting in de keuken onmisbaar. De keukenverlichting moet gelijkmatig verlichten, zo dat er geen schaduwen op je werkplek komen.

Welke verlichting is het beste in de keuken? Er zijn twee geschikte soorten verlichting. Meestal wordt de keukenverlichting in de vorm van een lichtlijst met TL verlichting geplaatst. Dit geeft een zeer praktisch licht. Een ander alternatief voor verlichting zijn spots. Deze geven vooral sfeerlicht. Bij een open keuken of keuken zonder hangkasten zijn er ook verlichtingsmogelijkheden. Bij een gesloten keuken adviseren wij je TL licht. Dit werkt veel fijner.

Koop je een keuken en twijfel je over de verlichting in de keuken? Bestel dan niet meteen en wacht rustig af tot je keuken geleverd is. Daarna kun je je verlichtingsplan voor de keuken realiseren.

 

Benut je ruimte optimaal

Hoe benut je de ruimte in de nieuwe keuken optimaal? Wie ooit ergens diep in een keukenkast lang moest zoeken naar een zakje met kruiden weet hoe belangrijk een goede indeling is. Keukenladen en uittrekelementen in de keuken zijn dan ook onmisbaar. Veel mensen hebben de neiging te veel laden in de keuken te willen. Dit gaat vaak ten koste van de uitstraling van de keuken. Teveel laden maken de keuken onrustig.

Laden kunnen tegenwoordig bijna in ieder deel van de nieuwe keuken worden toegepast. Lades in verschillende hoogtes en breedtes en met meerdere indelingen.  Het voordeel van z’on volledig uittrekbaar element in de keuken is dat je nu ook het achterste gedeelte makkelijker kunt bereiken.

Met een afvalemmer onder het werkgedeelte ruimt je groenteafval veel makkelijker op dan wanneer deze op de traditionele plaats, namelijk onder de spoelbak staat. Ook is de spoelkast zeer handig voor schoonmaakmiddelen. Om de veiligheid van eventuele kinderen te waarborgen adviseren we je veiligheidsslotjes. Hiermee kun je een kastje met schoonmaakmiddelen vergrendelen. Kinderen kunnen nu niet meer bij de middelen komen.

De maximale reikhoogte van een persoon ligt gemiddeld 35 cm boven de lichaamslengte. Als je tot aan het plafond doorlopende keukenkasten wenst, denk dan ook aan een trapje. Je kunt hiervoor een in de keukenplint geïntegreerde trap gebruiken.

De plaatsing van de kastdeuren moet ook goed doordacht zijn. Meestal openen de deuren allemaal in dezelfde richting. Van rechts naar links. Het is echter beter om de keukendeuren te laten openen vanaf de plek in het midden van de keuken. Geopende deuren staan zo minder in de weg. Open keukenfronten van hangkasten kunnen namelijk erg in de weg hangen. Een vouw liftdeur systeem in de keuken biedt hier een oplossing.

 

Check altijd even wat de ervaringen zijn met keukenzaken. Je wilt praktijken zoals in het onderstaande filmpje voorkomen…

 


Net als 30.000 anderen toegang krijgen tot exclusieve kortingen en tips?
Vindt het in de gratis keukenmagazines.
Hier te bestellen!


IZAA

>