Apothekerskast keuken? Hoe maakt die apothekerskast zichzelf zo aantrekkelijk, dat bijna iedereen deze kast moet hebben? Kopers willen ze – verkopers haten ze.

Hier lees je waarom ze loei duur zijn, hoe nuttig ze echt zijn, waar je ze moet plannen, maar ook waar je mee uit moet kijken – en waar je ze goedkoop kunt kopen.

 

De populariteit

De eerste apothekerskasten werden al in de 19e eeuw voorzien van veel laden en ook echt gebruikt door apothekers. De kast lijkt nu eigenlijk totaal niet op de kast waar hij voor bedoelt was.

Het idee achter de apothekerskast is dat je allerlei kleine dingen handig en overzichtelijk bij elkaar kan wegstoppen en het ook snel weer kan vinden. Sinds de apothekerskast compleet vervormd is en ingebouwd in de keuken, is de kast enorm populair.

Wat qua uiterlijk veranderd is dat de kast nog maar 1 front heeft en geen laden meer. Dit om zoveel mogelijk de rust in de keuken te bewaren. Alle verzamelrommel wat geen andere plek kan krijgen komt altijd in deze kast.

Als je geen kruidenrek hebt, word vooral vaak voorraad en kruiden in de kast gestopt. Verder worden er vaak flessen in gestopt of bijvoorbeeld pakken frisdrank, of bloem.

Wessel en Jolien zijn op zoek naar een nieuwe keuken. Jolien wil perse een apothekerskast in de keuken. Dit lijkt haar erg handig en haar moeder heeft het aangeraden. Als Wessel en Jolien aan tafel zitten met de adviseur, kraakt hij dit idee enorm af. Waarom?

De apothekerskast word eigenlijk verkocht en aangeprezen als de ideale kast om kleine spulletjes in te stoppen. In onze ogen blijft het een duur onding. Er zijn meer nadelen dan voordelen aan deze kast.

Vanuit de ogen van verkopers zijn het vaak ook ondingen. Doordat er direct een mooie apothekerskast in de keuken gepland word, zal de prijs van de offerte in het begin direct enorm opdrijven. Dat betekend dat de verkoopkansen van de keukenadviseur enorm verminderen. Om die reden zal een adviseur niet snel een kast aanraden.


40.000+ bezoekers gingen je al voor. Laat winkels hun keukenmagazines naar je huis sturen. (Deze maand gratis) Vrijblijvend / Nieuwste trends / Apothekerskasten met prijzen / geen pushverkoop / altijd in jouw buurt / exclusieve kortingen

Klik hier voor aanbod keukenmagazines >>>

 

Soorten apothekerskasten

Je hebt losse en inbouw apothekerskasten. Losse benoemen wij niet, die komen in de keuken bijna nooit voor. Er zijn 2 soorten voor in de keuken: de onderbouw apothekerskast en de staande apothekerskast. Sporadisch en zeldzaam is een halfhoge apothekerskast.

Apothekerskast keuken

Zie je de onderbouw apothekerskast? Perfect verscholen!

Een onderbouw apothekerskast is eigenlijk altijd onhandig. Je moet ten eerste al bukken om de kast open te doen. Vervolgens kan je er nog moeilijker bij (indien laden vast aan het front) want de bovenkant van de kast is dicht. Je kan alleen via de zijkant iets pakken.

Als het frontje niet aan deur vastzit gaat de deur makkelijker open en is de apothekers kast te vergelijken met een smalle ladekast. Alleen verricht je hier weer een extra handeling. Toch is deze optie beduidend beter. Deze zijn er dan weer in verschillende maten en met verschillende interieurs.

Een staande apothekerskast is handiger omdat je eenvoudiger bij alles kan. Ook hier geldt weer als je de kast vol hebt staan en de voorkant zit aan de deur vast, dat de apothekerskast extra kwetsbaar word.

 

Maten

De smalste en meest voorkomende maat voor een apothekerskast is 30 centimeter. Hij was er zelfs in 20 centimeter breed, maar deze is vermoedelijk door de slechte verkoop uit de handel gehaald. Verder is de apothekerskast in 45 centimeter te krijgen en 60 centimeter.

De kleinste apothekerskast voor in de keuken is dus 30 centimeter. Wil je de apothekerskast op maat? Dat is bijna niet mogelijk, omdat het roestvrijstalen binnenwerk speciaal veranderd moet worden. Dit zal zeker kunnen, maar de meerprijs zou 55% extra kunnen worden.

 

Uittreksysteem

Je hebt ladekasten waarbij het keukenfront vast aan de deur zit. Hierbij hoeft de klant maar 1 handeling te verrichten namelijk het front uittrekken. Indien de kast volstaat, gaat de deur zwaar open.

Apothekerskast keuken interieur

Het uittreksysteem kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Het interieur zorgt er voor dat je ook de kast zelf naar wens in kan richten. Dat wil zeggen dat je in een hoge kast onderin een element neemt en boven bijvoorbeeld uittrekladen.

Er zijn zelfs kasten waar je complete stofzuigers in kan zetten. Eigenlijk heb je dan een halve apothekerskast in een hoge kast.

Een beter alternatief is een namaak apothekerskast waarbij je eerst de deur kunt openen en je daarna zelf met de hand de laden uit kan trekken. De deur is zo minder gevoelig voor snel kapot gaan.

 

Voor en nadelen

Het belangrijkste voordeel van de apothekerskast is dat je er via de zijkant dingen uit kunt pakken. Een nadeel is dat je altijd 30 centimeter werkblad verliest, als je een hoge apothekerskast in jouw keuken plaatst.

Een ander nadeel is dat de kast zwaar open kan gaan, mits het paneel aan de laden vast zit en de kast vol staat met kookspullen. Daarmee word de kast tevens de kwetsbaarste positie in je keuken.

Het gevolg zou kunnen zijn dat jouw apothekerskast niet goed sluit. Dan is de kast verbogen en niet meer te redden, of de kast moet opnieuw gesteld worden.

Dat is bijvoorbeeld goed te zien aan mijn eigen keuken. Ik heb een Siematic keuken uit 2003. De keuken is perfect, de apothekerskast daarentegen is nu al kwetsbaar. Deze foto komt uit mijn eigen keuken.

Als de keukendeur niet aan de laden vast zit, zijn de laden individueel uit te trekken. Dat is beter. Verder moet de indeling compleet vol zijn. Als je kast niet vol staat, bestaat de kans dat er iets omvalt, met alle gevolgen van dien. De kast is bijvoorbeeld moeilijker schoon te maken. Nog erger word het als iets achter de kast valt, dan kan je er haast niet bijkomen.

 

Waar in de keuken

De tegenstrijdigheid zit hem in 2 dingen: de apothekerskast is een smalle langwerpige kast en heeft daardoor een smal front. Smalle keukenfronten moeten altijd aan de zijkant van een keuken gepland worden in het ontwerp om aan de lay-out van een fatsoenlijke keuken te voldoen.

Zitten ze namelijk in het midden, creëert dat onrust. Als een apothekerskast aan de zijkant geplaatst word omdat hij eigenlijk optisch gezien niet in het midden geplaatst mag worden, is het functionele effect alleen weg.

Je kan dan meestal maar van 1 zijkant bij de apothekerskast omdat de meeste keukens eindigen aan een muurzijde. Om die reden vinden wij de kast totaal niet handig. De kast verliest zijn functie gezien de locatie of de keuken verliest zijn design door een smal front in het midden.

 

Waar te koop

Ben je van plan deze nieuwe kast te kopen? De echte apothekerskast in de keuken is bij veel winkels te koop. Aanbiedingen vind je bij: Mandemakers, Keukenkampioen, Keukenconcurrent, I-kook, Brugman keukens, Superkeukens, of Siematic. De uitvoering van een apothekerskast is in alle soorten keuken te verkrijgen. Dus in moderne keukens, landelijke keukens en designkeukens. Het meest worden ze verkocht met hout of hoogglans wit.

Zoek je een nieuwe kast voor in de bestaande keuken? Een veelgestelde vraag die wij krijgen is of binnenwerk van metaal bijvoorbeeld van 1 merk in een andere keuken past. Op zich kan dat vaak wel. Het belangrijkste is dat het front past bij de keuken.

Dus het deurtje kan beter wel gekocht worden bij de leverancier van jouw keuken. Geen risico lopen, koop dan alles bij 1 leverancier. Het is wel lastig om het interieur los te verkopen. Veel winkels willen alleen complete keukens verkopen.

Ze maken in verhouding te weinig winst op een losse kast. Bovendien is het knutselen met het inbouwen van de kast.

 

Wat kost een apothekerskast

Deze voorraadkasten zijn enorm prijzig, dit komt vooral door het Roestvrijstalen frame in de kast. Goedkope apothekerskasten kunnen alleen door een speciale aanbieding geleverd worden. Een losse nieuwe apothekerskast is sowieso prijzig. Er word vaak geen korting op gegeven.

De gemiddelde kosten van de apothekerskast zijn € 900,- voor een onderbouw kast. Een staande kast zit al gauw rond de € 2.100,- Dit is inclusief metalen frame. Een apothekerskast op maat kost al gauw €4.500-

Wat kost de apothekerskast bij Ikea? Ikea heeft wel voorraadkasten met binnen laden maar geen apothekerskasten met metalen frame. De voorraadkasten zijn vanaf € 300,- te krijgen.

Wat kost je keuken met apothekerskast?
Bereken je apothekerskast kosten >

Aanbiedingen

Deze kast is alleen in combinatie met de complete keuken financieel aantrekkelijk. Bekijk de beste aanbiedingen met apothekerskast >

 

Apothekerskast keuken vergelijken

Indien je de kast wilt aanschaffen, is de kast waarbij het uittrekfront niet vastzit aan het frame het eenvoudigst in gebruik. Dit om de levensduur van het interieur in de apothekerskast te garanderen. Het is duidelijk dat het metalen binnenframe de prijs van de apothekerskast maakt.

Zoals bij elke losse kast in de keuken, word er ook op een apothekerskast los bijna geen winst gemaakt. Een losse apothekerskast kopen is dus al een moeilijke opgave bij veel winkels. Prijzen van deze kasten verschillen enorm en een apothekerskast kan alleen goedkoop verkregen worden bij een goede aanbieding (Zie hierboven).

Het meest voordelig is de Apothekerskast van Nobilia >

Conclusie

Twee keukenexperts hebben samen gezeten om het onderwerp apothekerskast te bespreken. De conclusie is helaas hetzelfde: de apothekerskast is in de loop der jaren niet voordeliger geworden. Daarnaast heb je te maken met een smal onrustig front.

Bovendien is de inhoud het meest kwetsbare onderdeel in de keuken. De prijs geeft de doorslaggevende factor, om die reden raden beide adviseurs de apothekerskast niet aan.

Wil je ook een alternatief voor een apothekerskast?

 • Indien je bijvoorbeeld een 90 centimeter ladekast hebt, zou je hier eenvoudig een 120 centimeter ladekast voor in de plaats kunnen nemen.
 • een 30 centimeter kast met planken
 • Helemaal geen kast en alleen planken, zodat je een open nis krijgt.
 • Een wijnrek maken in de keuken.

Wat is jouw mening over een apothekerskast? Wij horen het graag! Laat het ons hieronder weten.


Bezoekers van dit artikel vinden ook interessant:

In het artikel stond dat de apothekerskast vaak aan de buitenzijde geplaatst moet worden. Hoe richt je de keuken nou goed in?

Tips indelen en inrichten nieuwe keuken >

Een apothekerskast is prijzig. Wat maakt jouw keuken allemaal nog meer duur?

Wat maakt een keuken duur >

 • Gritta schreef:

  Wij genieten al 17 jaar van een apothekerskast zonder enige problemen. Beetje zwaarder als hij vol is, maar een zesjarige kan hem nog steeds opentrekken. Je kunt er van alle kanten bij. Binnenkort laten we in een volgend huis, in de daar al bestaande keuken, zo’n kast laten bijplaatsen. Ideaal voor opslag van keukenvoorraden.

  • IZAA schreef:

   Dag Gritta, dat is geweldig om te horen. Zo hoort een apothekerskast te zijn. Ben stiekem wel benieuwd naar het merk dan 😉

 • IZAA

  >