Apothekerskast keuken

De populariteit

De eerste apothekerskasten werden al in de 19e eeuw voorzien van veel laden en ook echt gebruikt door apothekers. De kast lijkt anno 2019 eigenlijk totaal niet op de kast waar hij voor bedoelt was.

Het idee achter de apothekerskast is dat je allerlei kleine dingen handig en overzichtelijk bij elkaar kan wegstoppen en het ook snel weer kan vinden. Sinds de apothekerskast compleet vervormd is en ingebouwd in de keuken, is de kast enorm populair.

Wat qua uiterlijk veranderd is dat de kast nog maar 1 front heeft en geen laden meer. Dit om zoveel mogelijk de rust in de keuken te bewaren. Alle verzamelrommel wat geen andere plek kan krijgen komt altijd in deze kast.

Indien men geen kruidenrek heeft, worden vooral vaak voorraad en kruiden in de kast gestopt. Verder worden er vaak flessen in gestopt of bijvoorbeeld pakken frisdrank, of bloem.

Wessel en Jolien zijn op zoek naar een nieuwe keuken. Jolien wil perse een apothekerskast in de keuken. Dit lijkt haar erg handig en haar moeder heeft het aangeraden. Als Wessel en Jolien aan tafel zitten met de adviseur, kraakt hij dit idee enorm af. Waarom?

Een apothekerskast word eigenlijk verkocht en aangeprezen als de ideale kast om kleine spulletjes in te stoppen. In onze ogen blijft het een duur onding. Er zijn meer nadelen dan voordelen aan deze kast.

Vanuit de ogen van verkopers zijn het vaak ook ondingen. Doordat er direct een apothekerskast in de keuken gepland word, zal de prijs van de offerte in het begin direct enorm opdrijven. Dat betekend dat de verkoopkansen van een keukenadviseur enorm verminderen. Om die reden zal een adviseur niet snel een kast aanraden.


keukenbrochures

30.000+ bezoekers gingen je al voor. Laat winkels hun keukenmagazines naar je huis sturen. (Deze maand gratis) Vrijblijvend / Nieuwste trends 2019 / Apothekerskasten met prijzen / geen pushverkoop / altijd in jouw buurt / exclusieve kortingen

Stuur mij de keukenmagazines>

Soorten apothekerskasten voor de keuken

Je hebt losse en inbouw apothekerskasten. Losse benoemen wij niet, die komen in de keuken bijna nooit voor. Er zijn 2 soorten voor in de keuken: de onderbouw apothekerskast en de staande apothekerskast. Sporadisch en zeldzaam is een halfhoge apothekerskast.

Een onderbouw apothekerskast is eigenlijk altijd onhandig. Je moet ten eerste al bukken om de kast open te doen. Vervolgens kan je er nog moeilijker bij (indien laden vast aan het front) want de bovenkant van de kast is dicht. Je kan alleen via de zijkant iets pakken.

Als het front niet aan deur vastzit gaat de deur makkelijker open en is de apothekers kast te vergelijken met een smalle ladekast. Alleen verricht je hier weer een extra handeling. Toch is deze optie beduidend beter. Deze zijn er dan weer in verschillende maten en met verschillende interieurs.

Een staande apothekerskast is handiger omdat je eenvoudiger bij alles kan. Ook hier geldt weer als je de kast vol hebt staan en het front zit aan de deur vast dat de apothekerskast extra kwetsbaar word.

Maten

De smalste en meest voorkomende maat voor een apothekerskast is 30 centimeter. Ooit was er een apothekerskast van 20 centimeter, maar deze is vermoedelijk door de slechte verkoop uit de handel gehaald. Verder is een apothekerskast in 45 centimeter te krijgen en 60 centimeter.

De kleinste apothekerskast voor in de keuken is dus 30 centimeter. Wil je een apothekerskast op maat? Dat is bijna niet mogelijk, omdat het roestvrijstalen binnenwerk speciaal veranderd moet worden. Dit zal zeker kunnen, maar de meerprijs zou 55% extra kunnen worden.

Uittreksysteem

Je hebt ladekasten waarbij het keukenfront vast aan de deur zit. Hierbij hoeft de klant maar 1 handeling te verrichten namelijk het front uittrekken. Indien de kast volstaat, gaat de deur zwaar open.

Het uittreksysteem kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Het interieur zorgt er voor dat je ook de kast zelf naar wens in kan richten. Dat wil zeggen dat je in een hoge kast onder een apothekerskast element neemt en boven bijvoorbeeld uittrekladen.

Er zijn zelfs kasten waar je complete stofzuigers in kan zetten. Eigenlijk heb je dan een halve apothekerskast in een hoge kast.

Een beter alternatief is een apothekerskast waarbij u eerst de deur kunt openen en je daarna zelf met de hand de laden uit kan trekken. De deur is zo minder gevoelig voor snel kapot gaan.

Voor en nadelen

Het belangrijkste voordeel van een apothekerskast is dat je er via de zijkant dingen uit kunt pakken. Een nadeel is dat je altijd 30 centimeter werkblad verliest, als je een hoge apothekerskast in de keuken plaatst.

Een ander nadeel is dat de kast zwaar open kan gaan, mits het front aan de laden vast zit en de kast vol staat met kookspullen. Daarmee word de kast tevens de kwetsbaarste positie in uw nieuwe keuken.

Het gevolg zou kunnen zijn dat een apothekerskast niet goed sluit. Dan is de kast verbogen en niet meer te redden, of de kast moet opnieuw gesteld worden.

Dat is bijvoorbeeld goed te zien aan mijn eigen keuken. Ik heb een Siematic keuken uit 2003. De keuken is perfect, de apothekerskast daarentegen is nu al kwetsbaar. Deze foto komt uit mijn eigen keuken.

Apothekerkast mankement

Als het front niet aan de laden vast zit, zijn de laden individueel uit te trekken. Dat is beter. Verder moet de indeling compleet vol zijn. Als je kast niet vol staat, bestaat de kans dat er iets omvalt, met alle gevolgen van dien. De kast is bijvoorbeeld moeilijker schoon te maken. Nog erger word het als iets achter de kast valt, dan kan je er haast niet bijkomen.

Waar in de keuken

De tegenstrijdigheid zit hem in 2 dingen: een apothekerskast heeft altijd een smal front. Smalle keukenfronten moeten altijd aan de zijkant van een keuken gepland worden in het ontwerp om aan de lay-out van een fatsoenlijke keuken te voldoen.

Zitten ze namelijk in het midden, creëert dat onrust. Als een apothekerskast aan de zijkant geplaatst word omdat hij eigenlijk optisch gezien niet in het midden geplaatst mag worden, is het functionele effect alleen weg.

Je kan dan meestal maar van 1 zijkant bij de apothekerskast omdat de meeste keukens eindigen aan een muurzijde. Om die reden vinden wij deze kast totaal niet handig. De kast verliest zijn functie gezien de locatie of de keuken verliest zijn design door een smal front in het midden.

Waar te koop

Ben je op zoek naar een nieuwe kast? De echte apothekerskast in de keuken is bij veel winkels te koop. Aanbiedingen vind je bij: Mandemakers, Keukenkampioen, Keukenconcurrent, I-kook, Brugman keukens, Superkeukens, of Siematic. De uitvoering van een apothekerskast is in alle soorten keuken te verkrijgen. Dus in moderne keukens, landelijke keukens en designkeukens. Het meest worden ze verkocht met hout of hoogglans wit.

Ben je op zoek naar een kast voor in de bestaande keuken? Een veelgestelde vraag die wij krijgen is of binnenwerk van metaal bijvoorbeeld van 1 merk in een andere keuken past. Op zich kan dat vaak wel. Het belangrijkste is dat het front past bij de keuken.

Dus het deurtje kan beter wel gekocht worden bij de leverancier van uw nieuwe keuken. Geen risico lopen, koop dan alles bij 1 leverancier. Het is wel lastig om het interieur los te verkopen. Veel winkels willen alleen complete keukens verkopen.

Ze maken in verhouding te weinig winst op een losse kast. Bovendien is het knutselen met het inbouwen van de kast.

Wat kost een apothekerskast

Deze voorraadkasten zijn enorm prijzig, dit komt vooral door het Roestvrijstalen frame in de kast. Goedkope apothekerskasten kunnen alleen door een goede aanbieding geleverd worden. Een losse nieuwe apothekerskast is sowieso prijzig. Er word vaak geen korting op gegeven.

De gemiddelde kosten van een apothekerskast zijn € 900,- voor een onderbouw kast. Een staande kast zit al gauw rond de € 2.100,- Dit is inclusief metalen frame. Een apothekerskast op maat kost al gauw €4.500-

Wat kost een apothekerskast bij Ikea? Ikea heeft wel voorraadkasten met binnenladen maar geen apothekerskasten met metalen frame. De voorraadkasten zijn vanaf € 300,- te krijgen.

Wat kost uw nieuwe keuken met een apothekerskast?
Bereken je kosten met apothekerskast >

Aanbiedingen

Deze kast is alleen in combinatie met een complete keuken financieel aantrekkelijk. Bekijk de beste aanbiedingen met apothekerskast >

Apothekerskast keuken vergelijken

Indien je deze kast wilt aanschaffen, is de kast waarbij het uittrekfront niet vastzit aan het frame het eenvoudigst in gebruik. Dit om de levensduur van een apothekerskast te garanderen. Het is duidelijk dat het metalen binnenframe de prijs van een apothekerskast maakt.

Zoals bij elke losse kast in de keuken, word er ook op een apothekerskast los bijna geen winst gemaakt. Een losse apothekerskast kopen is dus al een moeilijke opgave bij veel winkels. Prijzen van deze kasten verschillen enorm en een apothekerskast kan alleen goedkoop verkregen worden bij een goede aanbieding (Zie hierboven).

Het meest voordelig is een Apothekerskast van Nobilia >

 

Conclusie

Twee keukenexperts hebben samen gezeten om het onderwerp apothekerskast te bespreken. De conclusie is helaas hetzelfde: de apothekerskast is in de loop der jaren niet voordeliger geworden. Daarnaast heb je te maken met het smalle onrustige front.

Bovendien is de inhoud het meest kwetsbare onderdeel in de keuken. De prijs geeft de doorslaggevende factor, om die reden raden beide adviseurs de apothekerskast niet aan.

Alternatief voor een apothekerskast?

  • Indien je bijvoorbeeld een 90 centimeter ladekast hebt, zou je hier eenvoudig een 120 centimeter ladekast voor in de plaats kunnen nemen.
  • een 30 centimeter kast met planken
  • Helemaal geen kast en alleen planken, zodat je een open nis krijgt.
  • Een wijnrek maken in de keuken.

Wat is jouw mening over een apothekerskast? Wij horen het graag! Laat het ons hieronder weten.

Bezoekers van dit artikel vinden ook interessant:

In het artikel stond dat de apothekerskast vaak aan de buitenzijde geplaatst moet worden. Hoe richt je een keuken nou goed in?

Tips indelen en inrichten nieuwe keuken >

Een apothekerskast is prijzig. Wat maakt een keuken allemaal nog meer duur?

Wat maakt een keuken duur >