Amerikaanse koelkasten? Van plan een Amerikaanse koelkast te gaan kopen? Deze apparaten bieden veel ruimte en hebben vaak handige extra’s, zoals een dispenser. Welke Amerikaanse koelkast past bij jou en waar moet je rekening mee houden?

Advies over Amerikaanse koelkasten

Amerikaanse koelkasten zijn geliefde apparaten onder grote gezinnen. Ze zijn te herkennen aan de kenmerkende dubbele openslaande deuren. Wil jij een Amerikaanse koelkast kopen? Overweeg dan het type en formaat dat bij je past.

De netto inhoud van je koelkast

Amerikaanse koelkasten zijn groot en hebben daardoor een grote netto inhoud. Het gaat om een 250 liter inhoud of meer. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor grote gezinnen. Met deze apparaten heb je niet snel ruimte tekort, maar kies niet voor een te ruime inhoud. Dat is immers zonde van de energie.

Meten is weten

Een Amerikaanse koelkast heeft de ruimte nodig. Het zal zeker geen genoegen nemen met een nisje achter de deur. Alvorens je een Amerikaanse koelkast kopen gaat, meet je dus het beste eerst de plaats op waar het apparaat moet komen te staan.

Hou met het opmeten van de diepte rekening met de plint. Heb je kastjes of planken hangen? Meet dan ook goed de hoogte op om teleurstelling te voorkomen.

Hou ruimte over

Hou tijdens je metingen ook rekening met de extra ruimte die een koelkast nodig heeft om te ventileren. Zonder extra ruimte kan de koelkast zijn warmte niet goed kwijt en moet het apparaat nog harder werken om je producten koel te houden.

Slecht voor je energierekening dus. Tot slot hebben veel Amerikaanse koelkasten een dispenser, waardoor je ook rekening moet houden met ruimte voor de waterafvoer.

Welk type Amerikaanse koelkast past bij mij?

Er zijn verschillende Amerikaanse koelkasten op de markt. Ga je voor een side by side koelkast of een French door model? Daarnaast heb je de keuze uit verschillende soorten dispensers. Welk type koelkast past bij jou?

Amerikaanse koelkasten

Side by side

De side by side Amerikaanse koelkast is het meest bekende model. Het heeft zijn vries- en koelgedeelte naast elkaar, ieder gedeelte achter zijn eigen deur. Op deze manier is het apparaat zeer overzichtelijk.

Je hoeft maar één deur te openen om het hele vries- of koelgedeelte te overzien. Hoewel de gedeeltes groot zijn, zijn ze wel vrij smal. Hou er rekening mee dat grote, brede producten hierdoor minder makkelijk passen.

French door

De French door Amerikaanse koelkast heeft het vriesgedeelte onder het koelgedeelte. Het doet denken aan de koel vriescombinaties, maar dan met dubbele deuren. De beide gedeeltes van de koelkast zijn door deze opstelling zeer breed, waardoor je geen ruimte tekortkomt voor grote producten.

Wel is de indeling minder overzichtelijk. Je moet beide deuren openen om het hele koel-of vriesgedeelte te overzien.

Dispenser

Veel Amerikaanse koelkasten hebben een dispenser. Je hebt de keuze uit een dispenser voor koud water en een water- en ijsdispenser. Met een ijsdispenser heb je altijd ijsblokjes tot je beschikking. Wel zo fijn op de warme dagen!

Watertoevoer

Amerikaanse koelkasten met dispenser hebben een watertoevoer nodig. Heb je een aansluiting voor een waterleiding in de buurt? Dan sluit je de koelkast hier eenvoudig op aan.

Heb je niet de mogelijkheid de Amerikaanse koelkast aan te sluiten op de waterleiding? Kies dan voor een apparaat dat een waterreservoir heeft dat je handmatig bijvult.

Dit wil je weten over je nieuwe Amerikaanse koelkast

Je nieuwe Amerikaanse koelkast is geïnstalleerd en is direct al niet meer weg te denken in de keuken. Hoe geniet je zo veel en zo lang mogelijk van je aankoop? Wij geven je graag wat tips!

Geluid op de eerste dag is normaal

Maakt je koelkast na plaatsing veel meer geluid dan je verwacht had? Dit is niets om je zorgen over te maken. Een Amerikaanse koelkast heeft een grote netto inhoud en moet hard werken om na installatie af te koelen.

Geef de koelkast één á twee dagen de tijd om op temperatuur te komen. Hierna is het apparaat veel stiller.

Spoel de dispenser en voorkom schade

Geniet jij graag van gekoeld water? Dan heb je waarschijnlijk voor een Amerikaanse koelkast met dispenser gekozen. Het is belangrijk deze dispenser te spoelen na installatie.

De handleiding van het apparaat legt stap voor stap uit hoe je dit doet. Het komt erop neer dat je met tussenpozen kannen water tapt om vuil en luchtbelletjes te laten ontsnappen. Dit voorkomt dat de waterleidingen bevriezen en barsten of gaan lekken. Na het spoelen is de dispenser klaar voor gebruik.

Zorg voor ventilatie en voorkom temperatuurproblemen

Een koelkast heeft ruimte nodig om te koelen. In de handleiding wordt aangegeven hoeveel ruimte noodzakelijk is voor het apparaat. Meestal gaat het om 5 centimeter aan de zijkanten en 10 centimeter achter de koelkast. Mocht je de koelkast in een nis zetten, dan is ventilatie extra belangrijk.

Uitleg over de installatieservice voor Amerikaanse koelkasten

Je hebt je nieuwe Amerikaanse koelkast besteld en hij wordt binnenkort geleverd. Hoe wordt dit grote apparaat geïnstalleerd?

Deuren loshalen

Vaak is het nodig voor de installateurs om de deuren van de koelkast af te halen, zodat het apparaat gemakkelijker door de voordeur en hal heen past. Nadat de koelkast op zijn plek staat, worden de dubbele deuren weer gemonteerd.

Waterpas zetten

Voor een goede, veilige werking van de koelkast is het belangrijk dat het waterpas en stabiel staat. Het koelt beter en je boodschappen blijven op hun plek. Wel heeft het zijn voordelen om het apparaat iets naar achter te laten hellen. De deuren sluiten zo beter en dat bespaart je energie.

Aansluiten waterleiding

Een Amerikaanse koelkast met dispenser zonder waterreservoir wordt aangesloten op de waterleiding. Vervolgens is het belangrijk deze goed te spoelen voor het te gebruiken.

Bekijk een overzicht van de beste koelkasten >>

Previous Post:

Next Post:

IZAA

>