Aanrechtblad graniet of composiet? Wil je een aanrechtblad graniet of composiet? Het materiaal dat je kiest voor je aanrechtblad zal in grote mate de duurzaamheid en de uitstraling van je keuken bepalen. Het één biedt net wat meer splendeur dat het ander. Als je verlangt naar een high-end keuken telt dat natuurlijk ook mee!

Misschien bezie je beide materialen als kanshebbers en weet je nog niet welke in jouw ogen nummer één is. Om je op weg te helpen, zetten we deze concurrenten graag tegenover elkaar, waarbij we zowel de voor- als nadelen de revue laten passeren.

Wil je meer keukeninspiratie opdoen? Vraag hier onze complete aanbod keukenbrochures >>> aan!

Granieten keukenblad

We bijten het spits af met graniet. Dit stollingsgesteente heeft een prachtige gekristalliseerde structuur en ieder stuk is uniek. Daardoor weet je met dit materiaal zeker dat er niemand anders aan eenzelfde aanrechtblad staat als jij.

De voordelen

Uitstraling

Het granieten keukenblad is het toonbeeld van luxe en biedt een levendige uitstraling. Daarnaast heb je de keuze uit oneindig veel verschillende patronen en tinten, waardoor je het perfecte werkblad kunt uitzoeken.

Robuust

Waar mag je op rekenen, wanneer je voor graniet gaat? Het eerste woord dat bij je op zou kunnen komen, is ‘robuust’. Je moet namelijk wel heel erg je best doen, wil je dit gesteente kapot krijgen. Bovendien is het krasbestendig en stoot- en slijtvast.

Duurzaam

Graniet is zowel vlek- als schimmelbestendig, maar om dit ook zo te houden, zul je het gesteente met zorg moeten behandelen. Gelukkig is het materiaal makkelijk schoon te houden.

 

Afwerking granieten aanrechtblad

Hier zie je 3 verschillende granieten aanrechtbladen, gebrand, gezoet en gepolijst.

 

De nadelen

De prijs

Graniet heeft een aantal geweldige voordelen, maar die komen niet zonder prijskaartje. Voor een aanrecht van dit materiaal zul je dus flink moeten betalen. Deze prijzen gaan gelijk op met de kosten van een blad van composiet. Al hangt het er enorm vanaf welke prijsklasse je kiest.

Licht poreus

Dit gesteente is licht poreus. Agressief schoonmaakmiddel zul je ver van je werkblad vandaan moeten houden (dat is bovendien beter voor het milieu), maar ook gemorste wijn kan voor problemen zorgen. Zodra het vocht de kans krijgt in het blad te trekken, blijft er een lelijke vlek achter.

Inspiratie voor een granieten aanrechtblad? Hier vind je keukens met stenen blad.

Het onderhouden van graniet

Mocht je, ondanks je voorzichtigheid, toch een vlek hebben gekregen op je werkblad, probeer deze dan met een licht schoonmaakmiddel, heet water en staalwol te verwijderen.

Omdat graniet poreus is, is het belangrijk dat je het regelmatig impregneert. Hoe vaak dit nodig is, is grotendeels afhankelijk van de aanrechtblad afwerkingen bovenkant. Kies je voor een gepolijste afwerking, dan bied je het graniet een dichte structuur. Impregneren hoeft in dit geval enkel twee keer per jaar.

Is je graniet gezandstraald of heb je gekozen voor een gebrande afwerking? Dan is je aanrechtblad gevoeliger voor vlekken. Impregneer daarom iedere twee maanden.

 

Aanrechtblad graniet gebrand

Dit is een gebrand granieten aanrechtblad. Het is gezandstraald, dus minder beschermend dan een gepolijste afwerking.

 

Composieten keukenblad

Composiet is officieel geen natuursteen, maar het heeft er wel veel van weg. Dit komt doordat het bestaat uit samengeperst kwartsiet (97%), hars en granietresten.

De voordelen

Volop keus

Ga je voor een composieten keukenblad? Dan heb je een ruime kleurkeuze. Het is dan wel geen echt natuursteen, maar het biedt toch een mooie uitstraling.

Sterk

Dit materiaal is sterk. Oersterk. Hoewel graniet ook geen doetje is, streeft composiet in dit opzicht zijn competitie toch voorbij. Het is niet aan te raden om een hete pan direct op je aanrechtblad te zetten (het kan resulteren in blijvende vlekken), maar composiet zal niet zomaar barsten door de hitte.

Hoge dichtheid

Doordat composiet bestaat uit zowel kwarts als graniet dat tegen elkaar is geperst, heeft het een ongelooflijke dichtheid en hoef je minder bang te zijn voor vlekken.

Nadelen

Het is geen natuursteen

Eigenlijk lijkt composiet nauwelijks nadelen te hebben ten opzichte van graniet. Natuurlijk kan het zijn dat je de uitstraling wat minder mooi vindt, want uiteindelijk is het niet een echt natuurgesteente.

Vingerafdrukken op gezoete kleuren

Als we dan toch een nadeel moeten noemen, dan is het misschien handig om te weten dat op composietbladen met gezoete kleuren vet en vingerafdrukken nogal kunnen opvallen.

 

Aanrechtblad graniet gezoet

Hier zie je een granieten aanrechtblad dat is gezoet.

 

Het onderhoud van composiet

Zolang je agressieve vloeistoffen niet de kans geeft om in het blad te trekken en hete pannen niet direct op het composiet neerzet, is dit materiaal een duurzame en onderhoudsvriendelijke keuze.

Composiet is eenvoudig te reinigen met behulp van een natuursteenreiniger en warm water. Vermijd schoonmaakmiddelen als thinner, aceton en dergelijken, omdat deze het blad kunnen beschadigen.

Composiet kun je het beste één keer per jaar impregneren om ervoor te zorgen dat het langer mooi blijft.

Zie jij een composieten keuken wel zitten? Bekijk ze hier!

Aanrechtblad kopen – houd hier rekening mee

Goedkoop is duurkoop

Als je besluit voor composiet te gaan, zal je de samenstelling van het materiaal moeten nagaan voor je overgaat tot aankoop. Goed composiet bestaat voor om en nabij 97% uit kwartsiet, maar er zijn ook goedkopere bladen in omloop, zoals bij de Ikea, die uit een lager percentage kwartsiet bestaan en hierdoor sneller kunnen breken.

Een granieten aanrechtblad Ikea wordt niet verkocht. Composiet zal ongetwijfeld goedkoper zijn dan die van andere aanbieders, maar dit gaat ten koste van de kwaliteit en duurzaamheid.

De dikte van het blad

Omdat graniet in de vorm van een dun werkblad snel breekt, is dit natuursteen enkel te bestellen als aanrechtblad van drie centimeter of dikker. Om een breuk in het blad te voorkomen, wordt er een houten frame aan de onderkant geplaatst om het gesteente te ondersteunen. Bij dikkere granietbladen is dit niet nodig.

Met composiet hoef je geen rekening te houden met de dikte, omdat dit materiaal een stuk sterker is. Daarom kun je deze bestellen in één van de volgende diktes: één t/m vier, zes, acht of twaalf centimeter.

De lengte van het blad

Wellicht wil je de lengte van je aanrechtblad ook meenemen in je overweging. Een stuk graniet kan geleverd worden met een lengte van maximaal 2,50 meter, terwijl een blad van composiet wel 3,15 meter lang kan zijn. Als je een werkblad nodig hebt van drie meter en je wilt liever geen naad in het aanrecht, is composiet in dit geval een betere keuze.

Het blad en de achterwand

Wil je de achterwand in hetzelfde materiaal als je aanrecht hebben? Bestel de achterwand dan direct mee en laat de dikte van de wand overeenkomen met die van het aanrechtblad.

Kies je voor een andere dikte, dan zal het werkblad en de achterwand waarschijnlijk niet afkomstig zijn uit dezelfde batch. Je achterwand komt dus uit een andere partij gesteente. Dit is vooral bij graniet een probleem, omdat het je gegarandeerd kleurverschil oplevert.

Granieten spoelbak

Je kunt ook kiezen voor een granieten spoelbak gezoet (zoals op de foto) of gepolijst.

Levertijden aanrechtblad

Indien je composiet en graniet samen wilt bestellen, zul je moeten rekenen op een levertijd van zes weken bij een keukenwinkel. Los bestellen gaat wat sneller. Bij verschillende online aanbieders zul je slechts drie weken hoeven wachten op je nieuwe aanrechtblad. Dit is echter niet aan te raden. Lees alles over de Top 50 valkuilen nieuwe keuken kopen.

Conclusie: aanrechtblad graniet of composiet?

Dus wordt het een aanrechtblad graniet of composiet? Wie komt als winnaar uit de race? Is het het prachtige natuurlijk graniet dat iedereen inpalmt met zijn luxe uitstraling? Of is het het composiet dat zich een echte krachtpatser bewijst?

Uiteindelijk hangt de conclusie af van hetgeen jij het belangrijkst vindt in jouw keuken. Vind je een natuurlijke uitstraling een must? Dan is graniet het blad voor jou. Houd je meer van een strakker ogend aanrechtblad dat veel praktische voordelen biedt?

Dan is composiet onmiskenbaar de winnende partij. Volgens meerdere keukenverkopers, neemt de trend in graniet flink af – Composiet zal in 2025 het meeste verkocht worden.

IZAA

>