Wat kost een keuken?

 
Wat kost een keuken? Veel mensen vragen zich af wat een keuken nou kost. Een van de meest voorkomende vraag als u voor het eerst een nieuwe keuken wilt gaan kopen. Is er iets te zeggen over wat een keuken gemiddeld kost?

Net als bij auto's zitten er bij keukens aanzienlijke prijsverschillen. Het meest logische antwoord zou zijn tussen de € 2.000 tot € 250.000 euro. Dit antwoord vindt u wellicht vreemd. Toch is dit het enige antwoord. Een keuken is geen kant en klaar product dat u koopt maar maatwerk. Hieronder leggen wij uit waarom dit antwoord zo complex is.

Vergelijk keukenprijzen van de 4 goedkoopste keukenzaken van Nederland.

 

Keukenkosten inzien en thuis ontvangen?

De beste voorbereiding voor u om te zien wat een nieuwe keuken kost. Om alvast rustig thuis echt een goed beeld te krijgen van wat een nieuwe keuken kost, kunt u deze gratis keukenbrochures aanvragen en thuis te ontvangen. Meerdere merken met meer dan 500 pagina's met duizenden opstellingen van verschillende keukenzaken met kortingen en acties. 

Juist in deze brochures vindt u veel keukenopstellingen met prijzen. Ze geven u een perfect beeld wat een keuken kost in welke maatvoering. In sommige brochures staat achterin een overzicht van de opstellingen inclusief maten. Zo krijgt u een duidelijke inschatting beeld van de kosten voor uw nieuwe keuken. 

Ontvang gratis keukenbrochures ter inspiratie in huis.

 

Waarom een prijsschatting voor uw nieuwe keuken zo lastig is

Als u een mooie keuken ziet en u vraagt de desbetreffende keukenadviseur wat de keuken zou kosten, maar dan een meter korter, dan is het niet alleen de keukenkast die er af gaat tijdens het hoofdrekenen van de keukenadviseur. Ook de kosten van het keukenwerkblad gaan er af, inclusief de werkblad uitsparingen. 

De achterwand van de keuken en de lichtlijst worden korter en misschien gaat er zelf wel een stuk keukenverlichting af. De plint wordt korter en zelfs de keukenmontage prijs wijzigt. Hieruit blijkt dus dat een prijsschatting voor de kosten van een keuken vrij omslachtig is. Zo'n klein stukje aanpassen of weglaten kan dus al snel een flink bedrag schelen in uw nieuwe keuken. Maar dit ligt ook aan de grootte van uw keukenruimte want het is natuurlijk niet mooi als u links en/ of rechts nog ruimte overheeft naast uw keuken.

Wat verder niemand weet: elk jaar gaan de keukencatalogi prijzen omhoog. Dat is het handboek van een keukenverkoper van waaruit hij een offerte maakt. Globale prijsstijging voor veel onderdelen ongeveer 5% per jaar. 
 

Tip: Top 3 Best beoordeelde keukenzaken

 

Percentages kosten keuken

In percentages, kunnen we globaal een overzicht maken. Het gaat om gemiddelde percentages uit keukenoffertes. Zo kunt u precies zien welke onderdelen in de kosten van een keuken het meest prijzig zijn. 

- Keukenkasten (kasten, keukenfrontjes, plinten) 40% 
- Apparatuur (Oven, kookplaat, vaatwasmachine, schouwkap, koelkast) 40%
- Werkblad (Werkblad, uitsparingen in het werkblad en uitsparingen voor de kraan of Quooker) 20%

In sommige gevallen wordt er vaak nog een kopje ´diversen´ toegevoegd. Hier staat bijvoorbeeld de vloerverwarming in vermeld. 

 

Wat maakt de exacte eindprijs van mijn nieuwe keuken?

De uiteindelijke kosten van uw nieuwe keuken zijn afhankelijk van een aantal belangrijke factoren:

1. Uw budget
2. Complete keukenkosten
3. Montagekosten en meerwerk
4. Keuze keukenmerk
5. De uiteindelijke prijs die u betaalt, inclusief de korting
 

Uw budget voor de nieuwe keuken

Het totale budget dat u over heeft voor een nieuwe keuken. Veel huishoudens vergeten daar de montagekosten vanaf te halen. Het totale budget moet gesplitst worden in de offerte, de montage en het meerwerk. Daarom de vraag die vaak gesteld wordt: moet ik mijn budget noemen bij een keukenwinkel? Lees hier waarom u wel uw keukenbudget zou moeten aanduiden.

 

De complete keukenkosten

De complete keukenkosten bestaan simpelweg uit de complete offerte van de keuken inclusief werkblad en apparatuur. Hier moet een complete offerte voor gemaakt worden, maar er kan ook een schatting gemaakt worden. Als is een schatting vaak niet betrouwbaar.

 

Tip 2: Goedkoopste keukenzaken

 

Montagekosten beïnvloeden de kosten

De kosten van de montage en het meerwerk van een keuken die u gaat kopen. Eigenlijk zijn montagekosten en meerwerk twee aparte dingen. Meerwerk zijn alle kosten zoals bijvoorbeeld vervangen of verleggen van leidingwerk of het plaatsen van een nieuwe groepenkast in de keuken. Meer informatie over montage bij keukens. Zo goedkoop mogelijk uw keuken laten plaatsen door een vakman? Vergelijk de beste recensies met de goedkoopste prijs bij een bedrijf als Werkspot.nl of nog veiliger, maak gebruik van de montagebedrijven in dienst van een keukenwinkel.
 

Keukenmerk van invloed op de keukenkosten

Daarnaast is het merk van de keuken zeker van invloed op de keukenkosten. Zoals elders reeds beschreven, zou u bijvoorbeeld ergens een complete keuken voor € 5.000 kunnen kopen, waar u bij de andere keukenzaak slechts één meter aan keukenmeubelen krijgt voor deze prijs zonder keukenapparatuur. Bekijk een overzicht alle keukenmerken in de wereld. U betaalt dus ook voor een merknaam, een merk waarbij u voor de merknaam betaald is bijvoorbeeld Siematic.
 

Korting zeker van invloed op kosten nieuwe keuken

Als we de kosten hebben berekend en bij elkaar hebben, hebben we alle kosten van de keuken inzichtelijk, dus de offerte, de montage en het meerwerk, hebben we een totale optelsom van de keukenkosten. Echter, kan daar ook nog een bedrag van af. De bekende keuken korting. Keukenwinkels hanteren anno 2018 twee principes: 


* Korting (dus onderhandelen) of meteen de laagste prijs. Ook keukenzaken die zogenaamd meteen de laagste prijs bieden voor uw keuken zijn al lang niet meer de goedkoopste. Ook hier is nog vaak marge te halen, zodat u de kosten voor uw nieuwe keuken alsnog kunt verlagen en niet de 'goedkoopste prijs' betaald terwijl dit allang niet meer de goedkoopste is.

* De prijzen van keukens en dan met name de korting is voor veel huishoudens verwarrend en onoverzichtelijk. De uiteindelijke korting hangt af van hoe goed u kunt onderhandelen. Veel nuttige informatie over de eindprijs en tips bij het onderhandelen vind u bij onderhandelen over keukens.

Wanneer het meest opziet tegen de onderhandelingen is het raadzaam een keukenzaak te bezoeken waar onderhandelen niet nodig is.
 

Kosten in showroom geven vertekend beeld van kosten nieuwe keuken

Bij een keuken in een showroom staan meestal ook de keukenkosten. Dit zijn echter meestal de kosten van de keuken, exact zo als de keuken daar in de showroom staat. Dat vergeten veel mensen. Bijna niemand neemt een keuken exact zo als hij ergens in een showroom staat, omdat de keukens die in de showroom staan andere maten hebben dan de keuken die bij u thuis moet komen te staan. Bijna altijd wijzigen er wel dingen zo dat de kosten van de keuken fluctueren. Goedkopere apparatuur of een ander werkblad. De keuken net iets langer of korter. Andere soorten materialen voor de kasten, en ga zo maar door. 

Een keuken is dus niet als een auto een kant-en-klaar product, tenzij het een showroomkeuken betreft. Die kunt u kant en klaar meenemen. Dat is immers wel een kant en klaar product met een prijs. Een keuken moet dus samengesteld worden. Om een goed beeld te krijgen van de vraag "Wat kost een keuken", zult u dus echt een offerte moeten laten maken. Hieronder hebben wij wel een overzicht gemaakt wat er globaal gezien als hoge kosten in een keuken kunnen worden beschouwd.

Heeft u reeds een keukenofferte liggen? Bent u benieuwd naar een gratis scan van uw keukenontwerp en de prijs van de offerte? Kritisch kijken wij gratis naar uw keukenontwerp. Daarna kijken wij of we u de keuken eventueel scherper kunnen bieden. Doe ook vrijblijvend en anoniem een second opinion voor uw keukenofferte. Heeft u vragen over de kosten van een keuken? U kunt ons altijd e-mailen.

 

Tip 3: Grootste keukenshowrooms bezoeken
 

Wat kost een gemiddelde keuken?

Wat kost een gemiddelde keuken in 2018? Als samenvatting melden we dat een keuken bestaat uit vele onderdelen die afhankelijk zijn van uw wensen. Daarnaast hebben we nog te maken met verschillende segmenten in de keukenmarkt. Het bekende verhaal van de prijs kwaliteit verhouding. Dit is allemaal van invloed op de keukenkosten. Net te weinig geld voor een nieuwe keuken? Vind meer informatie over geld lenen voor een nieuwe keuken.


Maar wat kost een gemiddelde keuken in Nederland? Een gemiddelde keukenprijs zit nu rond de  € 8.500.

 

Interessante keukenzaken voor u: 

1. De grootste keukenshowroom

2. De goedkoopste keukenshowroom

3. De best beoordeelde keukenshowroom

 

Wilt u preciezer weten wat een keuken kost, zou u kunnen overwegen alvast meerdere keukenboeken  gratis te ontvangen. Hier staan erg veel opstellingen van keukens met prijzen in. 

Wat vond u van de prijs van uw gekochte keuken? Deel uw ervaring met ons
 

Kosten showroomkeuken

Bij een showroomkeuken liggen de kosten wel altijd vast. Er zijn echter wel belangrijke kanttekeningen bij het kopen van een showroomkeuken. Zo zijn de showroomkeukens scherp geprijsd. Soms tot wel 80% korting. Veranderingen zijn lastig door te voeren. De keuken word geleverd zoals deze in de showroom staat. Toch de voordelen en nadelen onderzoeken? Lees hier meer over een showroomkeuken kopen