Keukenvormen en keukenmaten


Welke keukenvormen zijn er en welke maten heeft de keukenvorm minimaal nodig? Een leuke en praktische tip: in deze keukenbrochures en keukenboeken staat heel veel keukenvormen en keukenmaten, inclusief prijzen. U kunt ze aanvragen en binnen enkele dagen thuis gratis ontvangen. Vraag ze aan

Vergelijk alle keukenprijzen of bekijk hier de goedkoopste keukenzaak. 

Alle keukenvormen die er zijn, zijn meestal te herleiden in een paar ontwerpen. Er zijn meerdere vormen keukens, meestal genoemd naar letters uit het alfabet. We hebben de I-vormige keuken, de L-vormige keuken ( De hoekkeuken ), de U-vormige keuken, de G-vormige keuken en de T-vormige keuken. Wat zijn de voordelen en nadelen en welke maatvoering hebben we minimaal nodig bij deze keukenopstellingen?

Wat zijn kleine, gemiddelde en grote keukens?

Wat is een kleine keuken? Een kleine keuken is een keuken die binnen een ruimte valt van 2,5 meter bij 2,5 meter. Wat is een gemiddelde keukenmaat in Nederland? Een gemiddelde keuken is een keuken die valt tussen de 2,5 en 4 meter bij 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die voorkomen in de meeste huizen in Nederland. En wat is nou een grote keuken? Grote keukens zijn keukens die vallen in een ruimte van 4 meter of meer dan 4 meter.

De keukenvormen

Een overzicht van de bekendste keukenvormen in Nederland.

De rechte keuken

De kleine rechte keuken kwam uiteindelijk weer tot zijn kleine compacte formaat in de jaren 1940-1950,  toen de woningen ook een stuk kleiner waren. Ruimte voor een keuken was er vaak niet, waardoor keukens een kleine compacte maatvoering hadden. De rechte keuken is meestal niet groot en handig. Alles ligt dicht bij elkaar maar daardoor is de kleine rechte keuken ook vaak niet bijzonder fraai. Het wordt moeilijker om te koken door de kleine keukenruimte.

In sommige gevallen, zoals oudere woningen met een pijpenlade, een lang en zeer smal vertrek die je vaak bij oudere woningen ziet, is de rechte keuken soms uitzonderlijk lang. Een meter of 5 a 6. Dat maakt een rechte keuken in gebruik en qua ergonomie weer een stuk onhandiger, je moet immers verder lopen. Hoe langer een keuken wordt, hoe minder functioneel hij word. Daarom worden rechte keukens meestal niet langer gemaakt dan een meter of 4 lang. De gemiddelde rechte keuken is 3.60 meter. Bij een rechte keuken van rond de 4 meter, zijn we ook in staat flinke ladekasten te plaatsen en meer vrijheid te krijgen in het keukenontwerp.

Voordelen van een rechte keuken:

- Een rechte keuken is qua aanschaf vaak het goedkoopste in vorm
- Met rechte keukens gaat in bestellingen vaak het minste mis.

Nadelen van een rechte keuken:

- Een rechte keuken is veelal vrij standaard en weinig uitdagend.
- Een rechte keuken is vaak niet groot en heeft weinig werkoppervlak

Minimale benodigde maatvoering voor een rechte keuken:

Minimale maatvoering om een rechte keuken te kunnen plaatsen met alle benodigde keukenapparatuur er in is 2.70 meter.

Lees meer over andere keukenvormen en maten


Welke keukenontwerpen passen er in uw ruimte en wat kost dat? Bestel hier meerdere keukenbrochures, maak zelf gratis en makkelijk een keukenontwerp of bekijk hier de momenteel goedkoopste keukenzaak van Nederland.