Ikea keuken kopen

5 punten uitgelicht indien je van plan bent een Ikea keuken kopen in 2018 of 2019. Wat is de kracht en het succes van een Ikea keuken? Wat zijn de valkuilen?

Inspiratie in huis? Ontvang gratis keukenbrochures vol met prijzen thuis.

Nieuwe keuken kopen bij Ikea? Van plan een Ikea keuken aan te schaffen? Bijna 1/5 e van alle verkochte keukens in Nederland is een Ikea keuken. Is een Ikea keuken de goedkoopste keukenzaak? Waarom kopen zoveel huishoudens een keuken bij de Ikea? 

Bij het ontstaan van deze keten werden de keukens enorm groot in de markt gezet als prijsvechter. Vroeger kocht hier, omdat keukens daar goedkoper waren. In de keukenmarkt toen, vergeleken met andere keukenzaken was Ikea zeer goedkoop. Prijstechnisch kon je toen niet tegen het bedrijf op en dat was ideaal keukens kopen voor mensen met weinig geld. Het bedrijf groeide enorm begin 2000. 

Het "goedkope" etiket is gegroeid tot wat Ikea nu is. Het bedrijf is het etiket "goedkope keukens" nog niet kwijt en daar doen ze elk moment hun voordeel mee. Zonder goed te oriënteren op een keuken gaan consumenten naar Ikea om daar meteen een Ikea keuken aan te schaffen. Het frappante is dat kopers van ikea de keukens niet altijd hun keukens vergelijken. Hieronder een aantal belangrijke punten waarin ze verschillen ten opzichte van andere keukenwinkels. 

 

Ikea keukens versus andere keukens

Verschillen bij de aanschaf van een keuken bij Ikea ten opzichte van een willekeurige andere keukenwinkels: 

1. Goedkope Ikea keukens

Voordat de Ikea keukens in Nederland echt doorbraken waren de keukens in verhouding vrij duur. De economie ging goed en in die tijd deed ook het bedrijf haar intrede met hun concept als goedkope keukenzaak. Door de sterke positie in de woningbranche, kon Ikea vrij gemakkelijk haar keukenproduct naar voren brengen. Reclame online is niet nodig.

De enorme hoeveelheid bezoekers aan de woonketen is genoeg. Als iemand ziet dat je bij de Ikea keukens kan kopen gaat dat als een lopend vuurtje rond. Het wordt dan mond tot mond reclame en zo hebben ze de online reclame niet nodig, ook het de vele bezoekers dragen daar een steentje in bij.

Anno 2004 was Ikea een echte prijsvechter in de keukenmarkt. Vanaf 2007 had Ikea al vrij veel informatie opgedaan over haar concurrenten en was het voor Ikea niet moeilijk om flink en snel te groeien in de keukenwereld. Ondertussen groeide ook de stempel "Goedkope keukenzaak" mee. Nieuwe keukens verkochten in rap tempo en ook is het een van de weinige keukenwinkels die hun Ikea showroomkeukens zo verkocht hebben.

Iets dat andere keukenwinkels zeker niet lukt, die blijven met showroomkeukens zitten en komen er soms moeilijk van af.  

Zo kwam Ikea in de markt. Huishoudens met een kleine portemonnee kochten bij Ikea, of mensen die een dure woning hadden gekocht en bijna geen budget meer over hadden voor een keuken. Ikea staat dus bekend om het verkopen van goedkope keukens.

Toen kwam de recessie. Ikea verhoogde de laatste jaren de prijzen marktconform met de goedkopere keukenzaken. Ondertussen, rond 2010 kwamen er flink was prijsvechters en nieuwe concepten op de keukenmarkt. 

Nieuwe keukenzaken van kwaliteit met zeer scherpe netto keukenprijzen. Gek genoeg komen deze keukenzaken niet genoeg in beeld om consumenten er van te overtuigen dat Ikea niet meer de goedkoopste keukenzaak is. Nog steeds gaan consumenten massaal naar Ikea om daar hun keuken te kopen. Mensen raken het beeld van de 'goedkoopste keukens worden bij de Ikea verkocht niet kwijt. Vergelijk Ikea prijzen met andere keukenzaken.

 

2. Garantie Ikea keuken

De garantie van Ikea op haar keukens ging ineens onvoorstelbaar omhoog. U krijgt nu 25 jaar garantie op een keuken. Waar de grote keuken giganten moeite hadden met het net aanbieden van 5 jaar (sommigen 10 jaar) garantie, zet Ikea ineens sinds kort 25 jaar garantie op uw keuken in de markt. 

Waarom zouden ze 25 jaar garantie op keukens aanbieden, terwijl een gemiddelde keuken 15 jaar meegaat, en de meeste keukenzaken maar 5 jaar garantie bieden? 

Veel winkels vroegen hun klanten vroeger wat ze wilden. De klant kon kiezen tussen korting of garantie. De meeste consumenten wilden veel garantie op hun keuken. Vaak ook ten koste van de korting die van de keuken af ging. Dat is goed voor de provisie, want hoe minder korting er van een keuken afgaat, hoe meer provisie op een keuken overblijft. 

Garantie is eigenlijk een soort verzekering. Gaat er vaak iets stuk in uw keuken? Als er iets kapot gaat, gaat dat meestal binnen het eerste jaar kapot, bijvoorbeeld door een constructiefout in de keuken of veel later pas als de nieuwe keuken al jaren staat. Is 10 jaar of 25 jaar garantie op uw keuken dan nuttig? Niet als u het zelf betaald. Kortom: garantie op uw keuken is eigenlijk verzekering kopen. 

U betaald de garantie op uw keuken zelf. Als er bij een winkel geen korting word gegeven op keukens, waar zou Ikea dan de 25 jaar garantie voor uw keuken van betalen?

 

3. Ikea geeft meteen de netto keukenprijs

Bij Ikea is het niet gebruikelijk om af te dingen op keukens. Het zou raar zijn als u bij Ikea flink aan de onderhandelingstafel zou moeten voor uw keuken. Ikea haar hele concept draait om de goedkoopste proberen te zijn omdat je alles zelf dient te doen.

Zo moet het concept dus ook aangepast worden voor de keukens. Je laat je klanten dus niet afdingen op je keukens, ze zijn immers al het "goedkoopste". 

 

4. Bij Ikea heb je geen gladde verkopers of agressieve verkoop

Een zeer sterk punt. Gladde, agressieve keukenverkopers zijn een nachtmerrie voor iedereen die een keuken koopt. 10 jaar geleden waren ze er nog volop. Nu niet meer. De agressieve verkoopmethoden nemen plaats voor een menselijk contact en de tijd voor u nemen. Gelukkig maar. Dat danken wij ook aan de recessie vanaf 2008. De keukenverkopers worden steeds menselijker. Ze moeten ook wel. De klant word immers steeds kritischer en heeft meer keuzes.

Op dat punt, advies en toegevoegde waarde voor uw keuken is Ikea vergelijkbaar met een bouwmarkt keuken. Het uitgangspunt van Ikea is dat u alles zelf doet. Zoals u zelf een kastje in elkaar zet, zou u ook zelf een keuken kunnen kopen, volgens Ikea. En gek genoeg doen mensen dat ook nog. Met als gevolg: te weinig advies gekregen voor hun nieuwe keuken, belangrijke dingen over het hoofd gezien. Dat advies voor uw keuken is extreem waardevol. Heeft u er bijvoorbeeld wel eens over nagedacht wat een invloed een keuken kan hebben bij verkoop van uw huis later? Erg veel. 

Wat bijzonder is aan deze keten is dat men bij betaling van 75 euro wel gedegen advies krijgt. Dit geld krijgt men terug als de keuken ook daadwerkelijk gekocht word. Er is geen enkele andere winkel die geld vraagt voor keukenadvies of keukeninformatie.  

De reden dat zoveel consumenten bij Ikea een keuken gaan kopen: 

Omdat het kopen van goederen met een kant en klare prijs duidelijkheid geeft, omdat de keukenwereld met haar prijzen en onderhandelingstechnieken onduidelijk is, omdat een keuken uit zoveel onderdelen bestaat, omdat ik bang ben te veel te betalen, koop ik toch maar daar mijn keuken. Daar word ik waarschijnlijk het minste benadeeld in prijs omdat ze altijd met netto prijzen werken. 

Ook is het mogelijk om net als bij Ikea niet te maken te hebben met agressieve verkopers. Klanten waarderen een goede begeleiding van A tot Z. Onder andere bij de best beoordeelde keukenzaken.  

 

5. Bij Ikea word u niet meteen aangesproken

U word bij Ikea helemaal niet aangesproken. En u wilt nog wel zoveel geld uitgeven aan uw keuken. Zou u dan niet aangesproken willen worden?  Deels spreekt die vrijblijvendheid consumenten aan. Ze kunnen zo zelf dingen uitpluizen. Aan de andere kant zijn ze adviseurs vaak al bezet. Er lopen gewoon te veel mensen in de winkel rond en door de continue bezoekersstroom is dit logisch.

Maar heeft u er dan een adviseur gevonden, zal het gemiddelde keukengesprek met een Ikea medewerker vele malen korter zijn dan met een keukenzaak medewerker. 

Waarom niet uren met een keukenadviseur praten die met u meedenkt en verstand heeft van de keuken? Verstand heeft van kleurcombinaties? Welke tegels bij uw keukenfronten passen? Welke keuken het meest verkocht word? Welke keuken zichzelf weer verkoopt als u uw woning weer gaat verkopen?

Welke afmeting uw keuken heeft? Als u de keuken zelf gaat opmeten worden daar vaak fouten bij gemaakt. Advies inwinnen is noodzakelijk bij het uitgeven van veel geld bij uw nieuwe keuken.

We kopen wel een keuken van een paar duizend euro. (Al gauw 5.000 minimaal) dus waarom zou u zichzelf geen goed advies laten geven? Bij Ikea heb je geen keukenverkopers. Ikea verkoopt zichzelf en daar worden keukens als kant en klare producten gezien met een vaste prijs. Keukenzaken verkopen zichzelf niet, die moeten keukens verkopen. Daarom word u bij een keukenzaak wel aangesproken en bij Ikea niet. 

Ook bij een keukenzaak kunt u vrijblijvend uren rondkijken. U weet alleen dat u vermoedelijk een keer aangesproken word.

 

6. Vele Ikea keukenopstellingen

Doorgaans zijn er diverse opstellingen in de showroom te bekijken. De collectie die de Ikea toont, wil nog wel eens wisselen. Hierdoor kan het ook voorkomen dat bepaalde onderdelen nadat de keuken aangeschaft is, niet meer te verkrijgen is. 

De keuken afdeling is te vinden in het midden van een Ikea. Eerst de vastgestelde route volgen is overige wel een veel gehoorde klacht over de indeling. Wanneer u graag veel keuken wilt bekijken, zijn deze grote keukenshowrooms een uitkomst. 

 

Ikea keuken op afbetaling

Ikea had de mogelijkheid om keukens op afbetaling te kopen. Helaas is deze mogelijkheid recentelijk gestopt. Een keuken is niet meer per maand te betalen. Op zoek naar een keukenwinkel waar u wel een keuken op afbetaling kunt kopen? 

 

Complete keuken ikea

Voor een complete keuken kan je terecht bij ikea. Echter kan je ook besluiten om een ikea keuken kopen zonder frontjes. Ben je dus van plan om alleen de frontjes van de keuken te vervangen is dit mogelijk. Dit is echter niet aan te raden.

Voor het aanschaffen van alleen interieur in de keuken (indelingen achter de keukenfronten) kan je niet zomaar bij Ikea terecht, de breedte maatvoering is namelijk anders dan bij andere keukenwinkels. De kans dat interieur achter de fronten past is zeer klein. Wel zijn Ikea interieurs natuurlijk geschikt voor Ikea kasten.   

 

Maten Ikea keukenkasten

De breedte van Ikea keukenkasten zijn 30, 40, 60 en 80 centimeter breed. Hierin verschilt Ikea wezenlijk van andere winkels. Die hebben als breedste kast 90 centimeter in plaats van 80. Vaak hebben deze winkels ook kasten van 120 centimeter. Zijn kasten van Ikea keukens voor gemonteerd? Gelukkig wel! U krijgt dus geen bouwpakket. 

 

Ikea keuken monteren

Het monteren kan je bij Ikea gewoon zelf doen. Echter is het ook mogelijk om uw keuken te laten plaatsen. Ook het inmeten kan bij Ikea. 

Kortom en samenvattend voor iedereen die in 2018 een Ikea keuken wil gaan kopen : 

Ikea is wel betrouwbaar, ikea heeft geen gladde verkopers die je iets aan willen smeren. Ikea heeft afwijkende maten maar vooral:

Ikea keukens zijn niet goedkoop! 

 

 

 

Ontvang gratis keukenbrochures thuis of vergelijk keukenprijzen van goedkope keukens in de buurt.