Tips voor een kleine keuken

Een kleine keuken indelen, hoe doen we dat en wat zijn de mogelijkheden? Als eerste is het lastig om te definieren wat een kleine keuken is. Iedereen ervaart een kleine keuken anders. Hier volgen in ieder geval een aantal belangrijke tips voor het indelen van een kleine keuken, zodat je een kleine keuken zo praktisch mogelijk in kan delen. Op deze pagina houden we geen rekening met de uitstraling van de keuken, maar juist met de optimale benutting van de keukenruimte.

Bestel hier gratis keukenboeken om opstellingen en prijzen te zien van kleine keukens of bekijk hier meteen de scherpste keukenzaak van het moment of ontwerp uw eigen kleine keuken online

 

De onderkasten in een kleine keuken

Bij veel keukenzaken zijn de onderkasten in extra groot formaat te verkrijgen, juist voor de mensen die extra bergruimte in de keuken willen. Om precies te zijn geven deze onderkasten meestal 11% meer ruimte in de keuken. Zeker doen dus, als ruimte een probleem is in de keuken. De meerprijs van extra grote onderkasten, die meestal maxi-line heet bij keukenzaken is minimaal.

Gezien de werkbladhoogte, zal de plint in uw keuken lager worden. Dit betekend letterlijk dieper bukken. Dit lijkt als u het zo leest wel mee te vallen, maar toch, u zult het ervaren alsof een aantal dingen die u nodig heeft in de keuken op de grond staan. Iets wat in praktijk best onhandig kan zijn omdat u steeds moet bukken, maar altijd beter dan een te hoge werkbladhoogte in de keuken. Een te hoge werkbladhoogte kan ervoor zorgen dat u rug of nekklachten krijgt door het verkeerd staan.

 

De bovenkasten of hangkasten in uw keuken

De bovenkasten of hangkasten in uw keuken. De plek om weer extra ruimte te krijgen. De gemiddelde plafondhoogte is 2.50 meter. Ons advies is om die ruimte dan ook maximaal te gebruiken. Extra hoge hangkasten zijn ideaal om veel extra bergruimte in de keuken te verkrijgen. De langste hangkasten kunnen een meter hoog worden. Ook hier zult u zien dat de prijs van uw keuken niet in de hoogte van de hangkasten zit. De meerprijs van extra hoge bovenkasten is minimaal. Een aanrader dus die hoge bovenkasten.

 

De aanrechtkast en de spoelbak in uw keuken

De aanrechtkast en de spoelbak in de keuken bepalen ook een groot deel van het optimaal indelen van een nieuwe keuken in een kleine keukenruimte. Vaak heb ik mij verbaast over het nut van een dubbele of 1 1/4e spoelbak in de keuken. Wilt u optimaal gebruik maken van de ruimte in de keuken, neem dan een aanrechtkast van 45 cm breed met een enkele spoelbak, vierkant of rond. Zo houd u ook de maximale werkblad ruimte in een kleine keuken.

Zo kunt u de kasten er omheen optimaal gebruiken voor bergruimte. Zelfs in grote keukens adviseren wij een enkele spoelbak. Optisch gezien het mooiste en het rustigste in de keuken.

 

De schouwkap in de keuken

De schouwkap in de keuken wordt al snel vervangen door een vlakscherm afzuigsysteem in de keuken. Vaak wordt er gedacht dat hiermee ruimte gewonnen wordt. Dit is echter niet zo. De kast boven de vlakschermkap wordt meestal gebruikt om de lucht door af te voeren. De schouwkap is zeker een aanrader om in de keukenruimte te laten. Als er iets is wat de extra kastruimte wat visuele ruimte moet geven in uw nieuwe kleine keuken, is het wel de loshangende schouwkap.


Neem een schouwkap van 60 cm breed en hang deze vrijstaand op. Als uw keuken groter is adviseren wij wel een brede schouwkap. Als u er links en recht hangkasten naast heeft, plaats deze dan niet pal tegen de schouwkap aan. Het ruimtelijke effect is dan weg, de keuken lijkt dan nog kleiner en het is moeilijk schoonmaken als uw schouw tussen twee hangkasten vast zit. Wilt u een schouw in uw kleine keuken en toch optimaal gebruik maken van de ruimte, vraag uw keukenadviseur dan om van de fornuiskast onder de schouw, de kasten links en rechts daarvan, de kasten erboven een maatvoering - 15 cm te nemen.

Dit is een gebruikelijke maat. 15 cm links en rechts van uw afzuigkap hangt uw schouw dan vrij in uw keuken. Ruimteverlies is er bijna niet en uw keuken lijkt niet te propperig.

 

De vaatwasser in de kleine keuken

Wilt u een vaatwasser in een kleine keuken? Dat kan. Vaatwasmachines zijn er al in 45 cm voor uw kleine keuken. In de meeste, zelfs zeer kleine keukens kan deze nog geplaatst worden, naast de spoelbak. Uiteraard kan de vaatwasser ook in 60 cm, maar die ruimte kunt u beter benutten voor een ladekast. Dus wilt u een vaatwasser in de keuken, gewoon doen. Die 45 cm is het zeker waard. Een 45 cm vaatwasser is in verhouding wel ietsje duurder dan een 60 cm vaatwasser. Maar omdat u niet veel ruimte heeft is dat een betere oplossing.

 

Vermijd de kleine ruimtes in de keuken

Ruimte kleiner dan 20 cm zijn bijna waardeloos in uw keuken. Hoe groter de keukenkasten in de keuken, hoe beter u gebruik kunt maken van uw keukenruimte. De kleinste keukenkast is 30 cm breed. Sommige apothekerskasten nog kleiner. soms wel 15 centimeter. Ons advies: probeer kleine keukenfronten en ruimtes te vermijden in uw keuken, ze geven u alleen maar onrust en zijn niet praktisch in gebruik. U kunt dan beter wat grote kasten gebruiken die het wel helemaal opvullen en geen kleine ruimtes overlaten.

In uw keukenontwerp voor uw kleine keuken, zou 45 cm de minimale kastmaat moeten zijn. Houden we dan nog ruimte over, dan kan er altijd nog die apothekerskast of dat passtuk voor uw keuken aan de zijkant bij.

 

De werkblad ruimte in uw keuken

In uw nieuwe keuken is hebben we vaak meerdere werkblad ruimtes. Links en rechts van het koken en het spoelen. Wat is nu belangrijk in een kleine keuken? Er is 1 plek waar we het meeste werken. Dat is meestal de werkblad ruimte tussen het koken en het spoelen in de keuken. Indien mogelijk, zorg er dan voor dat hier het langste stuk werkblad in uw keuken komt.

Dan hebben we ook nog de werkbladdiepte. Normaal is een werkblad bij een nieuwe keuken 60 cm diep. Voor een kleine meerprijs heeft u een werkbladdiepte van 65 cm. Ook dit geeft net even iets meer ruimte.

Als laatste voor uw kleine keuken

Een kleine keuken is en blijft lastig in te delen en moet zeker niet te veel te kosten. Bij de juiste indeling van een kleine keuken, zal een kleine keuken waardevol zijn, ook bij de verkoop van uw woning in de toekomst. Heeft u problemen met het inrichten van uw keuken omdat deze te klein is, e-mail ons dan. Wij denken graag even met u mee.  
 

Meer inrichtingstips voor een kleine keuken? Elke keukenzaak heeft er haar eigen visie op? Ontvang meer tips en ontvang hier meerdere keukenbrochures vol tips, maak zelf gratis en makkelijk een keukenontwerp of vergelijk goedkope keukenwinkels.