Belangrijke tips nieuwe keuken kopen


Hier een paar belangrijke tips voor als u een nieuwe keuken gaat kopen. Tips die nog wel eens over het hoofd gezien worden in de showroom. Omdat u maar gemiddeld drie keer in uw leven een keuken koopt. Lees deze tips zeker grondig door.  Ontvang gratis keukenbrochures thuis, ontvang keukentips thuis of bekijk hier de goedkoopste keukenwinkel. 

Alhoewel, mijn hart ook harder gaat kloppen van een mooie design keuken, moet ik vooral de praktische kant niet vergeten. U besteedt nogal wat tijd in een keuken. Zeker voor een nieuwe keuken moet deze optimaal aan uw werkomstandigheden voldoen. Deze belangrijke tips voor uw nieuwe keuken gaan vooral over het praktisch gebruiken van uw nieuwe keuken.


Keukenboek bestellen? In deze gratis keukenboeken vind u veel belangrijke tips bij het kopen van een nieuwe keuken. 

Het viel mij in het verleden altijd op, toen ik zelf nog keukens verkocht, dat er vaak de ergonomische kant van de keuken vaak vergeten werd. Op deze pagina ga ik wat dieper in op de belangrijkste tips voor een nieuwe keuken. De ergonomie. Wat zijn de ergonomieregels voor uw keuken? Wat moet u echt weten als u waar dan ook een keukenofferte laat maken?

Deze belangrijke tips over het kopen van een keuken gaan voor iedereen op. Of u nu een keuken bij een keukenzaak in Nederland koopt, of u een keuken in Duitsland koopt, omdat u denkt dat uw keuken daar goedkoper zou zijn, of u nou een keuken bij Ikea koopt. Deze regels zijn absoluut nummer 1 bij een keukenontwerp. Het maakt dus niet uit waar u uw keuken gaat kopen, deze regels gelden bij alle keukenzaken.

De betekenis van ergonomie in de keuken word vaak beperkt tot de juiste werkbladhoogte. Maar bij de vormgeving van een ergonoisch optimaal ontworpen keuken moet met meer aspecten rekening gehouden worden. De grootte van de consument is belangrijk, maar het soort werkzaamheden en de manier waarop men gewend is die te verrichten in de keuken zijn essentieel.

 

Lichamelijke belasting en werken in uw keuken

Zoals elke arbeid kan ook het werk in de keuken een lichamelijke belasting worden, vooral wanneer u het in een slechte lichaamshouding moet doen. Als u te lang dezelfde houding moet aannemen of langdurig dezelfde bewegingen moet maken. Kunt u daar l

Daarom dient er bij het ontwerp van de keuken absoluut rekening te worden gehouden met uw voorkeuren bij het koken. Als u bijvoorbeeld veel verse ingrediënten verwerkt, heeft u behoefte aan ruimte voor het snijden en verder voorbewerken van het voedsel. Als u de oven veel gebruikt, zult u merken hoe prettig het is als de oven op uw armhoogte is ingebouwd.

Zelfs de keuze tussen gesloten hoge kasten in de keuken en open rekken in de keuken is niet alleen een kwestie vasn smaak: Wie veel en graag kookt, wil graag vaak gebruikte ingrediënten, keukenmaterialen en bestek voor het grijpen hebben zonder telkens deuren te moeten openen en sluiten. 

 

Uw lichaamshouding in de nieuwe keuken

Uw lichaamshouding in de keuken is van groots belang. In principe verdient een rechte of licht gebogen lichaamshouding in de keuken, die uw wervelkolom weinig belast, de voorkeur. Bij inspannend werk, zoals het kneden van deeg, moeten de armen lichten benedenwaarts gebogen zijn. Bij bijvoorbeeld het schoonmaken van groente, zijn uw armen sterker gebogen. Om een constante zelfde belastende houding te vermijden is een zitplaats voor werk ideaal. Om bij stand werk de houding af te wisselen en daarmee de benen en de rug te ontlasten, zijn er hoge krukken die het staan vergemakkelijken. Door die hoge krukken krijgt u dus minder snel klachten omdat u niet de hele tijd in dezelfde houding staat, u kunt het staan afwisselen met het zitten op de hoge kruk.

 

De werkbladhoogte in uw keuken

Welke werkbladhoogte is nodig voor uw keuken. In het algemeen worden tegenwoordig werkhoogtes tussen de 91 en 97 cm als optimale werkbladhoogte in uw keuken gezien. Let op, de werkbladhoogte moet altijd worden afgestemd op de persoon in huis, die het werkblad het meeste gebruikt. Er word vaak voorgesteld om het spoelgedeelte in de keuken op hoogte te laten, maar het fornuisgedeelte te verlagen. 

Daarbij moet echter met iets rekening worden gehouden. Het verhogen of verlagen van werkbladgedeelten in de keuken, onderbreekt een doorlopende werkbladhoogte in de keuken, wat vooral op een kleiner werkbladoppervlak in een keuken ongunstig lijkt.

Ook vanwege de veiligheid in de keuken is het voor de werkbladhoogte in uw keuken aan te raden minimaal 30 cm links en rechts van het koken op hetzelfde niveau te laten, om bijvoorbeeld een overkokende pan snel zonder gevaar van het gas te kunnen trekken. Hoe zinvol een verlaagd koken in de keuken ook lijkt voor het roeren in een hoge pan, bij het braden in de pan, vervalt dit voordeel weer. Ook wat betreft het verhoogde spoelgedeelte betreft, gezien de optiek in de keuken vaak minder mooi en sinds de vaatwasser is de werktijd aan het spoelgedeelte drastisch verminderd.

 

De werkbladdiepte in uw keuken

Daar waar vroeger de werkbladdiepte in uw keuken altijd 60 cm was, komen er tegenwoordig steeds meer keukens die hun werkbladdiepte op 65 cm of zelf 70 cm diep hebben. Dit geeft wel een kleine meerprijs. In praktijk bleek een 60 cm diep werkblad in de keuken ontoereikend. Met een diepte van 70 cm is het mogelijk apparaten tegen de muur van een nis te plaatsen zonder dat ze storend uitsteken in het werkgebied van de keuken. Bovendien verhoogt het gebruik van diepere werkbladen de vrije ruimte rond het het hoofd ter hoogte van de bovenkasten in de keuken.

Lees hier Meer belangrijke tips voor uw nieuwe keuken

Welke keukenontwerpen passen er in uw ruimte en wat kost dat? Ontvang gratis meerdere keukenbrochures, maak zelf gratis en makkelijk een keukenontwerp

of bekijk hier de momenteel scherpste keukenzaak.